KSÜ’nün ceviz ve badem koleksiyon bahçesi toplu konut için imara açıldı
KSÜ’nün ceviz ve badem koleksiyon bahçesinin bir kısmı toplu konut alanı olarak imara açıldı. Tarım yazarı Tayfun Özkaya koleksiyon bahçesinin zemininin toplu konut alanına uygun olmadığını belirtti.
Görsel: KSÜ internet sitesi
Eda AKTAŞ
İzmir
Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen iki büyük deprem sonrası AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada, yıkılan konutların bir yıl içinde yeniden yapacaklarını söylemişti.
Erdoğan’ın açıklaması sonrası çalışmalarını hızlandıran Çevre, Şehircik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise toplu konutlar için yeni imar alanları belirlemeye devam ediyor. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi 6 Mart günü okul internet sitesinde yayımladığı bir haberde ceviz ve badem koleksiyon bahçesinin bir kısmının bakanlık tarafından toplu konut alanı olarak imara açıldığını duyurdu.
CEVİZ GEN HAVUZU KORUNACAK MI?
KSÜ’nün sitesinde, “Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından alınan bilgilere göre, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesine ait eski ÇİTOSAN arazisi, ceviz-badem araştırma ve ıslah alanı, öğrenci ve çiftçi uygulama alanı olarak kullanılan, Dulkadiroğlu ilçesi Ağyar mevkiinde (Akyar Mahallesi) bulunan KSÜ Sert Kabuklu Meyveler Uygulama ve Araştırma Merkezi (SEKAMER) toplu konut alanı olarak belirlenmiştir.
Ancak bu alanın aynı zamanda Türkiye’nin en büyük ceviz gen havuzu olması dolayısıyla birtakım kaygılar ortaya çıkmıştır. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının verdiği bilgiye göre ceviz gen havuzunun olduğu bölgeye dokunulmayıp diğer alanlara toplu konut yapılabileceği açıklanmıştır. Şehrimizde yaşanan depremden sonra yaraların sarılması için KSÜ olarak bütün imkanlarımızı seferber etmiş bulunuyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” diye açıklama yaptı.
“BAZI AĞAÇLARI SÖKEREK KURTARMAYA ÇALIŞILIYOR”
Ceviz ve badem koleksiyon bahçelerinin imara açılmasına tepki gösteren Tarım yazarı, Ziraat fakültesi emekli öğretim üyesi Tayfun Özkaya, “SEKAMER 30 yılda kurulmuş ve Türkiye’nin özellikle cevizde en büyük koleksiyon bahçesidir. Toplam 412 dekar arazinin 135 dekarı ayrıldı ve burada inşaat devam ediyor” dedi.
İnşaatın devam ettiği bölümde 2-6 yaş arası ağaçların bulunduğunu söyleyen Özkaya, “Burada iki TUBİTAK projesi sürmekte idi. Diğer dokunulmayan alanda ise ağaçlar 17-25 yaş arası idi. Araştırmacılar TOKİ alanındaki bazı ağaçları sökerek kurtarmaya çalıştılar. Bu alanın bir kısmının önceden dere yatağı olduğu ve doldurulduğu biliniyor. Tarım yapılan ve özellikle ceviz, badem koleksiyon alanının bir kısmının inşaat alanı olacağı anlaşılıyor. Tarım arazisine konut yapılması yanında dere yatağının da ileride tehdit oluşturup oluşturmayacağını henüz bilmiyoruz” diye ekledi.
“ALANIN ZEMİN ETÜDÜ OLUMSUZ”
İnşaat yapılan alanda sadece genç ağaçlar değil gelişmiş 25 yıllık ceviz, badem, zeytin ağaçlarını olduğu bilgisini aldıklarını aktaran Özkaya, “Kurtarılabilen ağaçların oldukça sınırlı kaldığı anlaşılıyor. Bu alanda daha önce iki kere zemin etüdü yapılmış. İkisi de olumsuz çıkmış. Yani inşaata uygun olmayan çakıllı, kumlu bir alan. Ayrıca fakülteye ait araştırma, ıslah, gen kaynakları merkezi, uygulama bahçelerinin konut alanı olarak kullanılması uygun değildir” dedi.