Emek ve Özgürlük İttifakı güçlenerek yoluna devam ediyor
Emek ve Özgürlük İttifakının toplantısında seçimlere ittifak olarak girilmesi ve ittifakın yeni katılımlarla güçlenmesi anlayışı etrafında birleşildi. Aday konusundaki tutum kısa sürede duyurulacak.
Fotoğraf: Emek ve Özgürlük İttifakı
Birkan BULUT
Ankara
Emek ve Özgürlük İttifakının seçim gündemli toplantısında, HDP’nin tek parti listesi ile EMEP ve TİP’in herkesin kendi politik temsiliyetini de kapsayacak bir formülle seçimlere katılması önerileri görüşüldü. Seçimlerde her örgütün kendi temsiliyetiyle seçimlere girmesiyle ilgili formüller üzerinde durulurken, ittifakın bileşenlerinin yeniden değerlendirme yapmasının ardından seçime girme biçiminin kısa sürede kamuoyuyla paylaşılması kararı alındı. Yapılan açıklamada cumhurbaşkanı adayı konusunda "Ortak tutumumuzu en kısa zamanda bir basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaşma kararı aldık" denildi.
HDP Genel Merkezinde yapılan toplantıya HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Eş Genel Başkan Yardımcıları Tayip Temel, Tuncer Bakırhan ve Sultan Özcan; Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün, Parti Sözcüsü Sera Kadıgil; Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan; Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Hakan Öztürk, Genel Sekreteri Emre Öztürk, Parti Sözcüsü Özge Akman; Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Sözcüler Kurulu üyeleri Perihan Koca ve Juliana Gözen; Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) Sözcüsü Barış Kayaoğlu, yöneticileri Erdal Ataş ve Dilşat Cambaz Kaya katıldı.
İTTİFAK SEÇİME GÜÇLENEREK GİRMEKTE ANLAŞTI
Toplantıda ittifakın seçimlere hangi yöntemle gireceği ve cumhurbaşkanı adayı gündemleri ele alındı. Kapatma davası nedeniyle Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi olarak seçimlere girmesi beklenen HDP, parlamento seçimlerinde tek parti ve ortak liste önerisinde bulundu.
Emek Partisi, Emek ve Özgürlük İttifakının başka sosyalist partilerin de yer alacağı ortak pusulada, seçim çevrelerinin özelliğine göre herkesin kendi politik temsiliyetiyle katılacağı bir formül önerirken, Türkiye İşçi Partisi de seçim çevrelerine göre farklı partilerin listesiyle seçimlere katılma önerisinde bulundu.
Toplantı sonucunda Emek ve Özgürlük İttifakı’nın büyüyerek ve güçlenerek yola devam etmesi konusunda anlaşılırken, ittifakta yer alan her parti ve örgütün kendi temsiliyetiyle seçimlere katılmasına ilişkin formüller üzerinde duruldu. Ancak nihai karar için ittifak bileşenlerinin yeniden konuyu değerlendirmesine kararı verildi.
SOL PARTİ KATILABİLİR
SOL Parti başta olmak üzere diğer sol, sosyalist partilerin de pusulada yer alması formülü üzerinde duruluyor. Nitekim SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Tombul da yaptıkları çağrılardaki maddelerle örtüşen bir karara varılması halinde “Daha geniş bir seçim ittifakı için çabalayacaklarını” açıklamıştı.
"SORUMLULARDAN HESAP SORACAĞIZ"
Toplantının ardından yapılan açıklamada, “İktidarın halk düşmanı, ranta ve talana dayalı politikaları, krizlere yol açarak toplumun bugününü ve yarınını tehdit ediyor. 6 Şubat Maraş Pazarcık merkezli depremlerde ve 15 Mart Urfa ve Adıyaman merkezli sellerde yaşanan yıkımlar, can ve mal kayıpları, bu politikaların en açık ve trajik göstergesi olmuştur. Yaşanan felaketi 'doğal afet veya kader planı' olarak değerlendirmeyi, normalleşme adı altında kanıksatılma ve unutturma çabalarını kesinlikle reddediyoruz. Emek ve Özgürlük İttifakı olarak bu halk ve doğa düşmanı iktidarı ve felaketlere zemin hazırlayan düzeni değiştireceğimizi, sorumlularından hesap soracağımızı ve insan onuruna yaraşır bir yeni yaşamı inşa edeceğimizi taahhüt ediyoruz” denildi.
CUMHURBAŞKANI ADAYIN KONUSUNDA ORTAK TUTUM DUYURULACAK
Türkiye’nin kaderini değiştirecek bir seçimin yaklaştığına dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Toplumun beklentilerini umuda çevirecek, demokratik ve özgür bir geleceği inşa edecek tarihsel ve siyasal sorumluluğumuzun bilinciyle;
- Mücadele ittifakı olarak başlattığımız süreci, genişleyerek bir seçim ittifakı haline de getirmek üzere bir irade ortaya çıktı. Seçime, Emek ve Özgürlük İttifakı olarak girme kararı alındı. Teknik çalışmalarda HDP başta olmak üzere ittifakın bileşeni olan tüm güçlerin kazanımlarını koruyup geliştirecek yol ve yöntemler esas alınacak.
- Gündem başlıklarımızdan biri olan cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili geniş çaplı bir tartışma yürüttük. Depremden sonra cumhurbaşkanı adayı belirleme sürecini tekrar değerlendirme kararı almıştık. Bugün yürüttüğümüz tartışma neticesinde oluşan ortak tutumumuzu en kısa zamanda bir basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaşma kararı aldık.
- Siyasi yasakların ve davaların, şiddetin ve baskının artarak devam ettiği bir atmosferde, seçim süreci ve sandık güvenliğine dair tüm toplum kesimleriyle sürdürdüğümüz ortak çalışmaları hız kazandırarak devam ettiriyoruz.
8 Mart’ta sokakları mora boyayan kadınların mücadelesinden aldığımız güçle, Newroz ve 1 Mayıs meydanlarını dolduracağız. Bütün demokrasi güçleriyle birlikte 15 Mayıs’ı kazanacağız. Tek adam rejimine son vereceğiz.”