TÜYAP İzmir Kitap Fuarında edebiyat ve sanat örgütleri sorunlarını tartıştı
25. TÜYAP İzmir Kitap Fuarı etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen söyleşide edebiyat ve sanat örgütlerinin sorunları tartışıldı, örgütlerin arasındaki iletişimsizliğe dikkat çekildi.
Fotoğraf: Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği
25. TÜYAP İzmir Kitap Fuarı etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen söyleşide edebiyat ve saat örgütlerinin sorunları tartışıldı. Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği tarafından düzenlenen söyleşi Fuar İzmir Ege Salonu’nda gerçekleştirildi.
Şair-Yazar Gülçin Sahilli’nin yönettiği söyleşide ilk olarak konuşan Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği Türkiye temsilcisi Ümit Yaşar Işıkhan, edebiyat ve sanat örgütlerinin bir araya gelerek sorunlarına dair sesli düşünmesi ve çözüm önerileri ortaya koyması için böylesi bir etkinlik organize edildiğini söyledi. Sayısal olarak kültür ve sanat alanında kurulmuş yüzlerce dernek olmasına rağmen bunlar arasında toplumsal mücadele alanı olarak demokrasi mücadelesine katılım sağlayanların son derece az olduğunu belirtti. Işıkhan, “Bizler bu örgütlerle omuz omuza mücadele etmenin özlemi içerisindeyiz” dedi.
“CİDDİ BİR İLETİŞİM EKSİKLİĞİMİZ VAR”
PEN İkinci Başkanı Halil İbrahim Özsoy ülkemizde demokrasi mücadelesinde söz söylemenin, ifade özgürlüğü için adım atmanın bedel gerektirdiğini dile getirdi. PEN, TYS, TGS ve Yayıncılar Birliği olarak ülkedeki olaylara karşı ortak ses verebildiğini belirten Özsoy, bununla birlikte edebiyat ve sanat örgütleri arasında ciddi bir iletişim eksikliği olduğunu söyledi.
“EMEĞİN SAFLARINDA ÖRGÜTLÜ EDEBİYAT”
Türkiye Yazarlar Sendikası (TSY) İzmir temsilcisi Özer Akdemir, edebiyat ve sanat örgütlerinin kendi aralarında iletişim eksikliğinin yanı sıra halkla bu örgütlenmenler arasında da ciddi bir iletişim eksikliği olduğunu söyledi. TYS’nin edebiyat, sanat alanında emek verenlerin bir araya geldiği bir emek örgütü olduğunu belirten Akdemir, “TYS 1974 yılında ilk kurulduğu günden itibaren kendisini emek-sermaye çelişkisinde emekten yana olarak tanımlayıp, üyelerinin sermayeye karşı haklarını koruma aynı zamanda ülkedeki emek-/demokrasi ve ifade özgürlüğünü geliştirme amacını gütmüştür. Edebiyat-sanat alanında emek verenler herkesin örgütlenmesi ve emeğin saflarında örgütlü bir şekilde halkla buluşması için çaba içerisindeyiz” dedi.
“ÜYELERİN ÖRGÜTLERİNE SAHİP ÇIKMASI GEREKİYOR”
Bilim ve Sanat Eserleri Sahipleri Meslek Birliği (BESAM) İzmir Temsilcisi Namık Kuyumcu edebiyat ve sanat örgütlerine üye olmanın yanı sıra üyelerin örgütlerine sahip çıkmalarında da ciddi eksiklikler olduğunu belirtti. Devletin, siyasi iktidarın edebiyat-sanat alanına yönelik ciddi bir yalıtma-toplumdan uzak tutma ve ekonomik olarak zayıf düşürme politikası olduğunu kaydeden Kuyumcu, karşı tüm üyelerin örgütlerine sahip çıkması çağrısında bulundu.
“BASIN EMEKÇİLERİ CİDDİ BASKI ALTINDA”
Basın Özgürlüğü ve Medya Araştırmaları Derneği Genel Sekreteri Özgür Zeybek de basın emekçileri arasında yaptıkları bir anket çalışmasına atıfta bulunarak gazetecilerin haber yaparken cezalandırılmaktan korktukları için oto-sansür uygulamak zorunda kaldıkların ortaya çıkığını söyledi. Zeybek, basın emekçilerinin haber yaparken kendilerini ağır bir baskı altında hissettiklerinin dile getirdi. (İzmir/EVRENSEL)