16 Mart 2023 13:43

AYM, 2016 1 Mayıs'ında Taksim'e çıkmak isteyen HKP'ye yönelik müdahalede hak ihlali olmadığını savundu

1 Mayıs 2016'da Taksim'e çıkmaları engellenen ve üyeleri darbedilerek gözaltına alınan HKP'nin başvurusunu değerlendiren AYM, hak ihlali olmadığına karar verdi. AYM Başkanı ve 4 üye karşıoy kullandı.

AYM, 2016 1 Mayıs'ında Taksim'e çıkmak isteyen HKP'ye yönelik müdahalede hak ihlali olmadığını savundu

Ekran görüntüsü HKP'nin paylaştığı videodan alınmıştır.

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2016 1 Mayıs'ında 2016 1 Mayıs'ında Taksim'e çıkmaları engellenen ve üyeleri darbedilerek gözaltına alınan Halkın Kurtuluş Partisinin (HKP), başvurusunu değerlendirdi. Yüksek mahkeme, müdahelede toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edilmediğini savundu. AYM Başkanı Zühtü Arslan ve 4 üye karara karşıoy kullandı.

1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’na çağrı yapan HKP, Beşiktaş’ta buluşarak Taksim’e yürümek istemişti. Barabaros Bulvarı üzerinde pankartla yürüyüşe geçen HKP üyelerine polis müdahale etti ve 20'nin üzerinde kişi darbedilerek gözaltına alındı. HKP, yaptıkları suç duyuruları "kovuşturmaya gerek olmadığı" şeklinde sonuçlanınca AYM'ye başvurmuştu.

Başvuruyu değerlendiren AYM, 1 Mayıs için alternatif mekan sunulduğuna da dikkat çekerek kısıtlamanın (Taksim yasağı) toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkını ihlal etmediğine hükmetti. AYM, polisin müdahalesinin de "orantılı" olduğuna karar verdi.

Oy çokluğu ile alınan karara, AYM Başkanı Zühtü Arslan ve 4 üye karşıoy kullandı. (HABER MERKEZİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Yüksek voltajlı teşvik

Yüksek voltajlı teşvik

Erdoğan-Şimşek programıyla emekçilerin bir ayı daha gıdaya gelen yüksek zamlar ve eriyen ücretlerle geçti. Özelleştirmelerle ihya edilen sermaye gruplarına ise sadece bir ayda ‘üretmedikleri elektrik’ için 1 milyar lira teşvik verildi. Sanayi patronları da çalıştırdıkları her kadın işçi için devletten artık daha fazla teşvik alacak.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
2 Mart 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et