Yunanistan’da ikinci genel grev: Tek yol mücadele
Yunanistan’da 57 kişinin öldüğü tren faciasının ardından ikinci kez genel grev yapıldı. Yüz binler sokakları doldurarak “Ölülerin sesi olacağız” ve “Tek yol mücadele ve direniş” sloganları attı.
Fotoğraf: Seyit Aldoğan/Evrensel
Seyit ALDOĞAN
Atina
Yunanistan’ın Larisa kentine bağlı Tembi bölgesinde 28 Şubat’ta meydana gelen tren faciasında 57 yolcunun yaşamını yitirmesi nedeniyle başlayan gösteri ve grevlerin sonu gelmiyor. 8 Mart’ta yapılan genel grevin ardından bugün yeniden genel greve gidildi. Grev kararı Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (ADEDY), İşçi Merkezleri ve çok sayıda federasyon ve işçi sendikalarından oluşan Mücadeleci İşçiler Cephesi (PAME) tarafından alındı.
March 16, 2023
KAZA DEĞİL KÂR HIRSI
Hükümetin faciaya ilişkin peş peşe yaptığı açıklamalar ne işçi ve emekçileri ne de geniş halk kesimlerini ikna ediyor. “Ne kaza ne talihsiz bir an, insan yaşamının üstünde görülen kâr hırsı” sloganının bütün Yunanistan’da duyulması ve tepkilerin çığ gibi büyümesi, faciaya karşı duyulan öfkenin yayılmasına ve hükümetin beklemediği bir duyarlılığın oluşmasına yol açtı.
Çalışma ve Altyapı Bakanı Kostas Karamanlis’in facianın hemen ardından istifa etmesi, Yargıtay Başsavcılığının bilirkişiler ataması, demir yollarının kontrolünden sorumlu 5 kişi hakkında yasal işlem başlatılması, araştırma komisyonu kurulması ve kurbanların ailelere tazminat verilmesi benzeri önlemler ne grevleri ne de 8 Mart’tan bu yana ülke genelinde her gün yapılan protestoları durdurmaya yetti.
Kamuoyu araştırmaları da halkın yüzde 70’e yakın bir kesiminin, facianın sorumlusu olarak bütün hükümetleri gördüğünü, facianın esas nedeninin özelleştirmeler ve kâr hırsına dayalı politikaların uygulamaya sokulması olduğunu düşündüğünü ortaya koyuyor.
15 YILDA MEYDANA GELEN TÜM KAZALAR İNCELENECEK
Bu arada Yargıtay Başsavcılığının güvenlik önlemleri ve altyapı konusunda kısa sürede ciddi kanıtlara ulaşılması nedeniyle son 15 yılda meydana gelen tüm tren kazalarını yeniden inceleme kararı verdiği açıklandı. Çarşamba akşamı ise kazanın meydana geldiği hattı işleten İtalyan şirket “Hellenic Train”, yaşamını yitirenlerin ailelerine ilk etapta 42 bin, hâlâ tedavi görmekte olanlara 10 bin, hafif yaralılara da 5 bin avro “yardım” yapılacağını açıkladı.
9 NİSAN SEÇİMLERİ ERTELENECEK Mİ?
Faciadan önce milletvekili seçimlerinin 9 Nisan’da yapılması büyük olasılık olarak açıklanmış olmasına rağmen tepkiler nedeniyle seçimin mayıs ayına kaydırılacağı söyleniyor. Kamuoyu araştırmaları hükümette olan Yeni Demokrasi (ND) partisinin oy kaybına uğrayacağını gösteriyor.
Öte yandan 16 Mart genel grevinin ülke genelinde yaşamı felce uğrattığı haberleri gelirken greve yoğun bir katılımın olduğu görüldü. Özel ve kamudaki tüm sektörlerde çalışmalar ve üretim dururken hastanelerde sadece acil vakalara bakıldı. Grevin eğitim, metal, enerji, taşıma, hizmet ve sağlık sektörlerinde etkili olduğu, küçük esnafların bile kepenk kapattığı görüldü. Bu arada belediyeler, bankalar, mahkemeler, valilikler, eczaneler, kimya sektörü, inşaat, turizm ve eğlence, iletişim, muhasebeciler vb. sektörler de greve katıldı.
UÇUŞLAR YAPILMADI, GEMİ SEFERLERİ İPTAL EDİLDİ
Genel grev nedeniyle uçuşlar yapılmadı, gemi seferleri durduruldu, şehirler arası otobüsler yolcu taşımadı. Şehir içi toplu taşıma araçları ise grev gösterilerine katılım sağlanması için saat 09.00 ile 15.00 arası hizmet verdiler. Greve katılım kararı alan gazeteciler ise genel grev haberlerini verebilmek için grevlerini salı günü yaptılar. 24 saat boyunca TV kanallarında haber bültenleri ve canlı yayınlar verilmedi.
SOKAKLAR DOLDU
Bu arada başta başkent Atina olmak üzere bütün kentlerde ve beldelerde protesto gösterileri yapıldı. Atina’da işçi ve kamu sendikaları konfederasyonu Meclisin bulunduğu Sintagma Meydanı'nda, PAME federasyonu Propilya Meydanı'nda, sol örgüt ve partilerle bazı sendika şubeleri de Kolokotronis Meydanı'nda miting yaptılar.
Miting alanlarında yapılan konuşmalarda modern, güvenlikli, ucuz taşıma; işçi haklarının tanınması ve kabul edilmesi; sağlık hizmetlerinin parasız olması; depremler, sel felaketleri ve yangınlarla ilgili tüm güvenlik önlemlerinin alınması; okul, iş yerleri ve hastane binalarının hemen kontrol edilerek doğal felaketlerden koruyan güvenlikli alanlar durumuna getirilmesi; sağlık, eğitim ve toplumsal hizmet veren tüm kurum ve kuruluşlara yeterli sayıda personel alınması talepleri dile getirildi. Ayrıca sermayenin kâr hırsının neden olduğu tren faciasının unutturulamayacağı ve tüm sorumlularının hesap verecekleri belirtildi.
Mitinglerden sonra Meclise yürüyen yüz bine yakın kişi, miting alanında ve tüm yürüyüş boyunca “Siz kârlarınızı biz ölülerimizi sayıyoruz”, “Ölülerin sesi olacağız”, “Tek yol mücadele ve direniş” sloganları attı. Meclise giden tüm yolların göstericilerle dolduğu görüldü.
Binlerce pankart ve dövizin taşındığı gösterilerde işçilerin yanı sıra gençlerin de yoğun katılımının olduğu, ayrıca Atina Barolar Birliğinin, kadın örgütlerinin, sanatçıların, çevrecilerin yer aldığı gözlendi.