İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi emekçileri seslendi: Halkımıza burada hizmet vermek istiyoruz

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinin, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesine taşınması üzerine sağlık çalışanlarının başka hastanelerde görevlendirileceği iddiaları üzerine eylem yaptı.

16 Mart 2023 16:07
Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Depreme dayanıksız olduğu için boşaltılan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinin, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesine taşınması ve buradaki çalışanların da başka hastanelere görevlendirileceği iddiaları üzerine sağlık emekçileri bugün hastane önünde eylem yaptı. “İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesine taşınmasın, yerinde yapılandırılsın” pankart açan sağlık emekçileri, “Yılıcı kararlar değil yapıcı çözümler bekliyoruz”, “Samatya yerinde güzel yanlış politikalar hepimizi üzer” dövizleri taşıdı. Sağlık emekçilerine hasta-hasta yakınlarının da destek verdiği eylem de “Hiçbir yere gitmiyoruz” dedi. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanları adına ortak açıklamayı SES Aksaray Şube İşyeri Temsilcisi Birsen Seyhan okudu.

‘NET BİR AÇIKLAMA YOK’

Hastaneler arası birleştirme ve taşınmaların olacağını öğrenmeleriyle birlikte, ‘yarın ne olacak, acaba bende gönderilir miyim, hastanemiz tarih mi olacak?’ kaygısı başladığını aktaran Seyhan, “Bu sürecin karar vericilerinin konuya dair net bir açıklama yapmamış olmaları bu hastanelerde çalışan bizleri olduğu kadar bu hastanelerden hizmet alan hastalarımızı da oldukça endişelendirmiştir. Bu planlamalar yapılırken ne hastanemizin fiziki koşulları ne çalışan sayısı göz önünde bulundurulmamış, çalışan temsilcileri, hatta hiçbir hastane yöneticisinin dahi fikri alınmamıştır” ifadeleri kullanıldı.

‘BU BÖLGENİN ÖNEMLİ ÖLÇÜDE SAĞLIK İHTİYACINI KARŞILIYOR’

“Hastanemizin sur içi ve İstanbul halkı için yaşamsal önemi tartışmasızdır” diyen Seyhan, “Samatya hastanesi bu bölgenin önemli ölçüde sağlık ihtiyacını karşılamaktadır. 2005 yılına kadar SSK Samatya hastanesi olarak hizmet veren, 2005 yılından sonra Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak adı değiştirilen ve aynı tarihlerde bir dizi güçlendirme ve yerinde yeniden dönüşüm süreçlerinden geçmiştir. Halen hizmet veren ana bina olarak adlandırdığımız Başhekimlik binamızın risk taşımadığı ama diğer eklentilerin poliklinik, patoloji, kreş, biyokimya laboratuvarının içinde olan binaların yüksek risk taşıdığı bilgisi tarafımıza iletilmiştir. Boşaltılacak bu binalarda verilen hizmetlerin Haseki Eğitim Araştırma hastanesinin boşalttığı binaya taşımak için de planlamalar yapıldığı bilgisi yine tarafımıza iletilmiştir” dedi.

‘MAĞDUR ETMEYİN’

Hastanelerin içerisinde çalışanların yaşamları, kurdukları düzenleri ve özgül koşulları göz ardı edilmemesi gerektiğinin altını çizen Seyhan, “Burada bulunan her birimizin evleri, çocuklarımızın okulları, kısaca bütün koşulları çalıştığımız hastanemize göre planlanmış, buraya göre ayarlanmıştır. Bizler Cerrahpaşa Tıp Fakültesi yenilenirken ne orada hizmet veren akademisyeni, öğrencisi, sağlık işçisi ve emekçisi arkadaşlarımızın ne de bizlerin mağdur edilmesini istemiyoruz” diye konuştu.

‘HALK SAĞLIK HİZMETİNDEN MAHRUM EDİLMEM İSTENİYOR’

Sağlık bakanlığına bağlı olup yoksul, kimsesiz, güvencesizler dahil ayırt etmeden tüm halka sağlık hizmeti veren tek hastane kaldığına dikkat çeken Seyhan, “O da halkımızın bildiği ismiyle hastanemiz olan Samatyadır” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Ve şimdi de Samatyanın taşınması kadrolarının dağıtılması ve Fatih bölgesine hayat veren bir damarın daha kesilmesi söz konusu.Sanki adeta tarihi fatih yarımadası ve halkı sağlık hizmetinden mahrum bırakılarak cezalandırılmak isteniyor.”

‘SAMATYA’DA KALMAK İSTİYORUZ’

Samatyanın taşınması veya dağıtılması durumunda yaşanacakları da şöyle aktardı: “Bölge nüfusuna gerekli sağlık hizmeti sunulamayacağı gibi, olası beklenen bir deprem durumunda üç tarafı denizle çevrili buyarımada halkı gidecek, yaralarını saracak bir hastane bulamayacaktır. Hepimizin yaşamlarını doğrudan etkileyecek bu kararlar alınırken masa başında değil mutlaka alan gözlemleri, fizikikoşullar ve en önemlisi de orada sağlık hizmeti sunan bizlerinkoşulları göz önünde bulundurulmasını istiyoruz. Hastanelerin yerlerinden edilmeye çalışılması, oluşan kargaşa ile İstanbul sağlık alanında adeta bir krizle karşı karşıya kalmıştır. Ve bir an önce çözülmesi gerekmektedir.Bizler Samatyalıyız ve Samatya da kalmak istiyoruz. Hastalarımıza, halkımıza burada ve canı gönülden, sağlık hizmeti vermeye devam etmek istiyoruz.”

‘YERİNDE GÜÇLENDİRİLSİN’

TTB’nden aynı zamanda hastane çalışanı acil tıp Uzmanı Dr. Aytekin Sağlam ise şunları söyledi: “Endişe içindeyiz. Biz buradan sesimizi duyurmak istiyoruz. Çözüm net. Hastanelerimiz yerinden edilmeden, yerinde güçlendirilerek hizmet verdiği bölgelerden, halktan koparılmadan yapılandırılabilir, güçlendirilebilir. Şehir merkezinde olan, şehrin can damarı olan hastaneler yerinde güçlendirilerek hizmete devam edebilir. Şehrin merkezindeki hastanelerin taşınması hiçbir şeye çözüm değil.”

 

ÖNCEKİ HABER

İddia: Macron "emeklilik reformu" kabul edilmezse Meclisi feshedecek

SONRAKİ HABER

Garo Paylan’dan YSK’ye çağrı: Depremzedeler için adres bildirimi süresini uzatın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa