16 Mart 2023 17:06
/
Güncelleme: 22:56

İZENERJİ'de TİS tıkandı, işçiler taleplerinin arkasında

10 binin üzerinde işçinin çalıştığı İZENERJİ’de yetkili olan Genel-İş İzmir 2 ve 9 No’lu Şubeler arasındaki 9’uncu görüşmede de anlaşma sağlanamadı.

İZENERJİ'de TİS tıkandı, işçiler taleplerinin arkasında

Fotoğraf: Evrensel

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait İZENERJİ şirketinde örgütlü Genel-İş Sendikası ile Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) arasındaki yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde arabulucu sürecinde de anlaşmaya varılamadı.

10 binin üzerinde işçinin çalıştığı İZENERJİ’de yetkili olan Genel-İş İzmir 2 ve 9 No’lu Şubeler arasındaki 9’uncu görüşmede de anlaşma sağlanamadı. 75 maddeden oluşan toplu iş sözleşmesi taslağı üzerinden yapılan oturumlarda çoğunluğu parasal maddelerden oluşan 19 maddede hâlâ uzlaşılamadı.

Bugün arabulucu yönetiminde gerçekleşen oturumda işvereni temsilen yer alan SODEMSEN ve Büyükşehir bürokratları zam tekliflerini yenilemedi. Öndeki oturumda işçilere önümüzdeki 6 aylık ücretleri için yüzde 40’lık bir zam önerisi yapılmıştı. Arabulucunun uyuşmazlık tutanağının taraflara ulaşmasının ardından 60 günlük grev süreci başlayacak. Bu süreçte anlaşma sağlanamazsa sendika grev kararını hayata geçirecek.

“40 SAAT TALEBİMİZİN ARKASINDAYIZ”

Görüşme sonrası işçilere açıklama yapan 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız, “4 saatlik görüşme sonrası herhangi bir madde üzerinde anlaşamaya varamadık. Bildiğiniz gibi dün İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi başladı ve biz işçilerin o kongre için hazırladığımız taslak metinde ağır iş kolunda işçilerin çalışma saatlerinin 25’e, diğer işçilerin çalışma saatlerinin ise 35’e indirilmesi gerektiğini belirtmiştik. Tunç Soyer’de bu metnin arkasında olduğunu söylemişti. Belki Türkiye’de iktidar değilsiniz ama İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde ve 23 ilçe belediyesinde iktidarsınız. Kırk saatlik çalışmayı gelin burada oturtturalım. İzmir’den Türkiye’ye örnek olalım. Ama taslak sözleşmemizdeki 40 saat kabul edilmedi. 45 saatte ısrarcı oldular. Biz de 40 saat talebimizin arkasındayız” dedi.

“SÖZLEŞMEYİ MASADA BİTİRELİM”

Günlük ücretlerin içerisine kıdem zammımızın giydirilmesi taleplerinin olduğunu hatırlatan Yıldız, “Birleştirilmiş sosyal yardımların da 408 TL’den 700 TL’ye çıkarılması teklifi geldi. Bu da kabul edeceğimiz bir zam teklifi değildi. Bizim talebimiz 2 bin TL idi.  Bayramlarda çalışma ücretlerinin 3 yevmiyeden 4 yevmiyeye çıkarılmasını istedik. Güvenlik çalışanı arkadaşlarımızın çalışma koşulları ile bir noktaya vardık. Arabulucu süreci bugün doldu. Rapor bizim elimize geçtikten sonra 60 günlük süreç başlayacak. İşverene bir kez daha seslenelim. Bu sözleşmeyi masada bitirelim. Hep birlikte ortak bir mutabakata varalım. Biz bu sürecin işçinin lehine bitmesi için mücadele inancımız tam” diye konuştu.

SAKAL BIRAKMA, SİVİL KIYAFET EYLEMİ

Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube TİS sürecine ilişkin yazılı açıklama yayımladı. Kalan 19 maddede anlaşma sağlanamadığı hatırlatılan açıklamada, “Resmî arabulucunun anlaşma sağlanamadığını İŞKUR’a bildirmesinden itibaren toplu iş sözleşmemizin, yasal son 60 günlük süreci başlayacaktır. İlerlemeyen görüşme süreci biz emekçileri uyarı eylemleri alma yönünde karar birliğine vardırmıştır” denildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZENERJİ ve İZELMAN şirketlerinde örgütlü Genel-İş İzmir 1, 2, 3 ve 9 No’lu şubeleri olarak ortak kara alındığı belirtilen açıklamada, “Yarından (17.03.2023) itibaren sakal bırakma ve sivil kıyafet giyme, kadın üyelerimiz için ise şube tarafından dağıtılacak rozet iş yerlerinde takılacaktır. Eylemine ayrımsız tüm üyelerimizle birlikte başlıyoruz. Şubelerimizin aldığı kararlar neticesinde tüm üyelerimizin karara kesinlikle uyması gerekmektedir. Alınan her karar ekmeğimizi büyütmek içindir” ifadelerine yer verildi.

İŞÇİLERİN TALEPLERİ

Sekizinci dönemi kapsayan toplu sözleşme 75 maddeden oluşuyor. 45 maddede değişiklik talep edilirken taslak sözleşmeye 7 tane yeni madde eklendi. Sözleşmede yer alan taban ücret sorumluluk zammı, iş riski, koku primi ve kaçak su önleme primi, geçici görev yardımı, aile çocuk ve öğrenim yardımı, öğle yemeği ve yemek yardımı, yakacak yardımı, ulaşım yardımı ve diğer sosyal yardımlar için yüzde yüze yakın bir artış talep edildi.

Taslak sözleşmede yer alan bilgilere 6 farklı grupta çalışan işçilerin günlük taban ücretleri için 550 TL ile 610 TL arasında değişen rakamlarda belirlendi. 2 yıllık sözleşmede bütün parasal talepler içinse sonraki altı ayda bir enflasyon oranında artış ve yüzde 3 oranında da refah payı talep edildi.

Taslak sözleşmede sorumluk zammı iş gruplarına göre 700 TL ile 2000 TL’ye yükseltilirken, iş riski primi günlük 40 TL, koku primi günlük 15, kaçak su önleme primi 40, yüksek gerilim hattında çalışma primi günlük 20 TL yükseltildi.

Ayrıca bu sözleşmede ilk olarak aylık 1 yevmiye direksiyon primi, tehlikeli atık işlerinde çalışanlar için günlük 25 TL prim ve teknisyenler için ayda 2 bin 500 TL, tekniker ve iç mimarlar için aylık 3 bin lira mesleki denklik tazminatı talep edildi. (İzmir/EVRENSEL)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

İşçiye, düşman hukuku

İşçiye, düşman hukuku

Patronların yüzde 30 zam dayatmasına karşı yayılan grevleri engellemek için adeta düşman hukuku uygulanıyor: Besleme basın devreye sokuldu, valilik eylemleri yasakladı, e-devletten sendika üyeliği engellendi, işçilerin önüne polis-jandarma barikatı çekildi, gözaltılarla gözdağı verildi… Hiçbirinden sonuç alınamayınca ‘suç icadı’yla BİRTEK-SEN Başkanı Mehmet Türkmen tutuklandı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
16 Şubat 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et