Sri Lanka’da kemer sıkma politikalarına karşı grev
Sri Lanka'da kamu ve özel sektör çalışanları kemer sıkma politikalarına ve demokratik haklara yönelik saldırılara karşı dün greve gitti.
Fotoğraf: Wsws.org
Sri Lanka genelinde yüz binlerce kamu ve özel sektör çalışanı hükümetin kemer sıkma politikalarına ve demokratik haklara yönelik saldırılarına karşı çarşamba günü bir günlük greve gitti.
Wsws.org’un haberine göre doktorlar ve hemşireler de dahil olmak üzere kamu sağlık çalışanları, liman, elektrik, posta ve telekom çalışanları ve demir yolu lokomotif operatörleri greve katılım gösterdi. Özel ve kamu sektörü banka çalışanları, akademisyenle ve üniversite çalışanları ile okul öğretmenleri de eylemler yaptı. Hastaneler, okullar, üniversiteler, posta idaresi, telekom ve elektrik idaresi gibi hizmetler durma noktasına geldi.
Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından hükümete dikte edilen önlemler arasında işçi maaşlarından alınan PAYE vergisi, daha yüksek banka kredi faiz oranları, artan elektrik faturaları, fazla mesai ödemelerinde kesintiler, devlet sektörünün özelleştirilmesi ve on binlerce kamu sektörü işinin ortadan kaldırılması yer alıyor. Greve çıkan işçi ve emekçiler ise tüm bu kararların geri alınmasını ve hayat pahalılığını telafi etmek için 20 bin rupi ödenek verilmesini talep ettiler.
Ulusal grev öncesinde kabine sözcüsü ve Medya ve Ulaştırma Bakanı Bandula Gunawardhana ise basına yaptığı açıklamada işçilerin eylemini “vatana ihanet” olarak nitelendirdi ve IMF’den 2.9 milyar ABD Doları tutarında Genişletilmiş Fon Kolaylığı (EFF) için yapılan müzakereleri “sabote ettiklerini” söyledi. (DIŞ HABERLER)