“Su kesintisi hijyen problemi ve halk sağlığını riske atacak durumlar yaratır”
Gıda Mühendisleri Odası Şanlıurfa İl Temsilciliği ildeki su kesintisinin hijyenik problemler ve halkın sağlığını riske atacak durumlar yaratacağını belirterek soruna çare bulunmasını istedi.
Fotoğraf: DHA
Gıda Mühendisleri Odası Şanlıurfa İl Temsilciliği açıklamasında Maraş merkezli depremlerden etkilenen Urfa’da 14-15 Mart tarihinde de aşırı yağış ve yetersiz altyapının vermiş olduğu sorunlardan kaynaklı sel ve taşkınlar nedeniyle 16-17 Mart itibariyle il merkezinde içme ve kullanma suyu kesintisi yapıldığını belirtilerek; “Kesinti nedeni her ne kadar taşkınlar, barajdaki bulanıklık ve arıtma tesisinin çalıştırılamaması olarak açıklansa da yetkililerin konu ile ilgili başka bir planlamalarının olmadığı ortaya çıkmıştır. Özellikle yağış riskine karşı yetersiz çalışma ve önlem alınmaması durumu halkın su hakkının kullanılması konusunda da ortaya çıkmıştır” denildi.
Bugün Karaköprü ve Eyyübiye muhtarlıklarının su dağıtımı yapacağına dair bilgiye erişildiği belirtilen açıklamada şu uyarılarda bulunuldu; “Oluşacak su kuyrukları insanlara bir kaç saatlik içme suyu sağlasa dahi tuvalet ve bulaşıklar için su yetmeyeceğini bunun da ciddi hijyenik problemlere sebebiyet vereceğini öngörmekteyiz. Marketlerde ve su satış yerlerinde vatandaşların suya ulaşamadığı durumlar basına yansımaktadır. Yine gıda üretiminde ve tüketiminde kullanılan suların güvenilirliğinin sağlanamaması halk sağlığını riske atacak durumlar ortaya çıkmasına neden olacaktır.
Belediyeler tarafından park ve bahçe sulamasında kullanılan araçlar ile halka dağıtılan suyun fiziki muayenelerinde bulanık olduğu ve içme, gıda yıkama ve hazırlama suyu olarak kullanılmaması gerektiği konusunda halka bilgi verilmelidir. Halka “ İnsanı Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik “ standartlarına uygun su temini yapılmalıdır.”
Açıklamada arıtma tesisinde şu an maliyeti 5 milyar TL olan hızlı karıştırıcılar, yavaş karıştırıcılar, çamur yoğunlaştırıcı üniteleri, çamur belt press filtreleri olmasına rağmen suyun arıtılamaması ile ilgili yetkililerin açıklık getirmesi gereken şu sorular soruldu; “Personel mi yetersiz , yoksa yönetimsel bir koordinasyon eksikliğimi vardır? Şehir efsaneleri ve kulaktan dolma bilgilerden ziyade şehrin içilebilir şehir şebekesi suyunun ne zaman sağlanacağı konusunda kamuoyu derhal bilgilendirilmelidir.” (HABER MERKEZİ)