18 Mart 2023 16:46

Çadır kentte mantar, ishal ve ateş yaygın

İskenderun’da gönüllü çalışan hemşireler çadır kentlerde kişisel bakımların sağlıklı yapılmadığı için sağlık sorunlarının arttığını belirterek mantar, ishal ve ateşin yaygın olduğunu söyledi.

Fotğraf: Evrensel

Paylaş

Mahsun KILIÇ
İskenderun

Çocuk ve kadınlar açısından hijyenin sağlanmadığı çadır kentler sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. İskenderun’da gönüllü çalışan hemşireler, ortak alanların hastalıklara davetiye çıkardığını belirtirken bir çadır kentte yaşayan depremzede kadın ise 7 aylık çocuğunun toza ve tüye alerjisi olduğu için kötü durumda olduğunu söylüyor.

“ÇADIR KENTLERDE HİJYENİ SAĞLAMAK ZOR”

Gönüllü hemşire, kadın ve çocukların hijyen olmayan ortamda hastalıklara yakalanma riskinin daha fazla olduğunu ifade ederek “Çadır kentlerde en sık rastlanan cilt problemlerinden biri mantar enfeksiyonu. Yakalanması oldukça kolay, tedavi süreci uzun ve zahmetli bir hastalık. Genellikle cilt, ayak parmakları, saç ve tırnaklarda yaygın görülen enfeksiyon kasık ve genital bölgede de oluşabilir. Mantar enfeksiyonu oluşan bölgenin nemli kalmaması ve iyice kurulanması gerekiyor. Tırnak makası, törpü, tarak, terlik, ayakkabı ve iç çamaşırı gibi kişisel eşyaların paylaşılmaması hastalığa yakalanma riskini azaltır ancak çadır kentte bu ne kadar mümkün? Çadır kent gibi ortak kullanılan alanlardan dolayı idrar yolu enfeksiyonuyla da karşılaşabiliyoruz” dedi.

“İSHAL VE ATEŞ SIK GÖRÜLÜYOR”

Günlük yapılması gereken kişisel bakımların çadır kentte sağlıklı bir şekilde yapılmadığını belirten gönüllü hemşire, “Günlük yapılması gereken kişisel bakım çadır kentte yapılamıyor. Bunun sonucu kadın ve çocuklarda hastalıklar baş gösterebiliyor. Çocuklarda ishal ve ateş sık görülüyor, kadınlarda ise temizliğin iyi yapılamamasından dolayı genital bölgede mantar hastalığına sıkça rastlıyoruz. Çadır kentin insanların yaşamına uygun bir hale getirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

“BEBEKLER HASTALIĞA AÇIK HALDE”

7 aylık çocuğu olan ve çadır kentte yaşayan depremzede bir kadın da çadır kentte hijyen sağlanmamasından şikayetçi. Evi ağır hasar aldığı için çadır kentte kaldığını söyleyen kadın, “7 aylık bebeğimin toza ve tüye alerjisi var. Hastaneye götürecek durum da yok. Çadır kentte diğer çocuklarım da her an hastalanabilir” dedi.

Yurt içi ve yurt dışından toplanan paraların akıbetini soran depremzede kadın şunları aktardı, “O kadar konteyner geldi, bunlar nereye gitti. Yabancı ülkelerden bağış geldi, onlar da ortada yok. Konteyner versinler bize, onu istiyoruz. En azından yemeğimizi kendimiz pişirebilsek, kendi yaşam alanımızda kişisel bakımlarımızı karşılayabilsek bizler için daha iyi olur. Gönüllü arkadaşlar varken hijyen malzemeleri ve diğer konularda yardımcı oluyorlardı bizlere. Madem devlet el koydu buraya o zaman daha iyi şartlar sunması gerekiyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

"Depremzede çocuklar LGS’den muaf tutulmalı, istediği okula yerleştirilmeli"

SONRAKİ HABER

Gürer: “Besici dertli, kasap dertli, tüketici dertli. Vatandaş ete hasret”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa