20 Mart 2023 08:05
Son Güncellenme Tarihi: 20 Mart 2023 16:50

İskenderun'da yine deniz taştı: Evleri, iş yerlerini, caddeleri su bastı

İskenderun’da deniz seviyesi yine yükseldi. İlçeye bağlı Çay Mahallesi’ndeki caddeler su altında kalırken, iş yerleri ve evlerde de baskınlar meydana geldi.

Fotoğraf: Mahmut Serdar Alakuş/AA

Paylaş

İskenderun’da deniz seviyesi yine yükseldi, bazı caddeler, evler ve iş yerleri su altında kaldı. Denizin yükselmesi sonucu ilçeye bağlı Çay Mahallesi’ndeki caddeler su altında kalırken, iş yerleri ve evlerde de baskınlar meydana geldi. Kahramanmaraş merkezli depremlerde balıkçı barınağındaki çökmelerin su baskınlarına yol açtığını söyleyen mahalleliler yetkililerden yardım istedi. Oluşan su birikintileri nedeniyle bazı araç sürücüleri ve yayalar trafikte ilerlemekte zorlandı.

Hatay’ın İskenderun ilçesinde deniz seviyesinin yükselmesi sonucu bazı caddeler su altında kaldı.

Bir gemide çalıştığını belirten Ahmet Eker, mesaiden çıktığını ancak denizin yükselmesiyle caddelerinin suyla dolduğunu ve evine geçemediğini söyledi. Su altında kalan caddelerde tahliye çalışmaları başlatıldı.

"ELLERİMİZLE, KOVALARLA SUYU BOŞALTTIK, YETKİLİLERDEN KİMSE YOKTU"

Taşkından sonra bir esnafı su basan dükkanının önüne yükselti örerken görüyoruz. Deniz, gece saatlerinde yükseldiği için, su baskınını sabah dükkanı açmaya geldiklerinde farkettiklerini söyleyen esnaf, su basan dükkanı kendi çabalarıyla temizlediklerini anlattı:  "40-50 cm duvar örmemize rağmen yine de su dükkana girdi. Depremin ilk günlerinde de oldu su baskını. Dükkanın önüne küçük de olsa duvar örmemize rağmen yine su girdi. Şu an yükseltmeye çalışıyoruz. Sabah saatlerinden bu yana ellerimizde kovalarla suları boşalttık. Yetkililerden kimse yoktu. İş yok zaten, kimse kalmadi bir de su baskınlariyla  ugrasiyoruz. Ne yapalım, başka çaremiz yok."

"SEBEP KIYININ İMARA AÇILMASI"

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, deniz taşkınlarının yerleşim alanlarını basmasının temel nedeninin kıyı kenar çizgisi içinde bulunan alanların imara açılması olduğunu vurguladı. Alan, bölgede yaşanan poyraz, gelgit ve muhtemelen yaşanan depremin Körfez bölgesinde meydana getirdiği bazı oturmalar nedeniyle deniz taşkınlarının kıyıda yer alan yerleşim alanlarını bastığını ifade etti.

"ÇÖKEN BİNALAR YIKILMALI"

Deniz seviyesinin yükselmesinin bu mevsimde kuzeyden esen poyraz nedeniyle olabileceğini ifade eden Mimar Ercüment Kimyon ise “Deprem nedeniyle sahil şeridinde bulunan yapılarda bir çökme var. Sahil kotunda da düşüş var. İskenderun’da depremden önce de poyraz nedeniyle deniz dolgu alanlarını aşıyordu çökmeden sonra bu durum daha da arttı. Şimdi Atatürk Bulvarı’nda çöken binaların bir an evvel yıkılması gerekiyor ve yer altındaki pompaların, kuyuların durumu da gözetilerek yol yükseltilebilir” değerlendirmesinde bulundu. (İskenderun/EVRENSEL)


"KIYI ŞERİDİ 101 METREYE ULAŞTI"

İstabul Üniversitesi Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünden 8 araştırmacı, Pazarcık depremi yüzey kırığı araştırması, Doğu Anadolu fay zonu, depremlerin fay parametreleri ve bölgedeki etkilerinin araştırılması ve Kahramanmaraş-Pazarcık ve Elbistan depremlerinde oluşan geoteknik ve yapısal hasarlara ait bulgularla ilgili projeler kapsamında, araştırma yapmak için deprem bölgesine gitti.

DHA’ya konuşan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk ise İskenderun ve Samandağ’da araştırmasını tamamladı. Prof. Dr. Öztürk, 20 Şubat’ta Hatay’ın Defne ilçesinde 6.4 büyüklüğündeki depremin ardından İskenderun sahilini incelemek için deprem bölgesine gitti. Bir buçuk metreye yakın çökme, yaklaşık 1 metre oturma tespit edildi.

Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu ifade ederek, "Zemin sıvılaşmasının grafometrik analizlerini yaptık. Oturma miktarlarını bulduk. Oturmanın nereye doğru arttığına ve nereye doğru azaldığına baktık. Bu bizim için laboratuvar gibi oldu. Doğa bu olanlara cevabını veriyor. 100 metre olan kıyı şeridi, 101 metreye ulaşmış. Oturma 1 metre civarında, 1 metre 40 cm olan yerler de var. O halde şunu söyleyebiliriz. Yaklaşık 1 metre oturma, yüzde 1'de yanal yayılmadan bahsediyoruz. Dalgalar biraz basmaya başladığı zaman artık deniz İskenderun sahillerini kullanır hale geldi. Suyun içeri girmemesi için İskenderun Sahili'nin kıyısını yüksek taşlar, dalgakıranlar ile yükseltmemiz lazım" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

YSK'nin yurt dışı sandıklarına ilişkin genelgesi Resmi Gazete'de

SONRAKİ HABER

Erzincan'da sağanak taşkınlara neden oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa