DAY-MER heyetinden Malatya’da destek ziyaretleri: İktidardan hesap sorulmalı
Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAYMER) heyeti, depremin etkilediği Malatya'da dayanışma ziyaretlerinde bulundu.
Fotoğraf: Evrensel
Maraş merkezli depremler sonrası büyük bir yıkım yaşanan Malatya’ya giden Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAYMER) heyeti, Emek Partisi (EMEP) Malatya İl Örgütü, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Malatya İl Örgütü, TÜMKÖY-SEN Malatya Şubesi ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Malatya Şubesi’ni ziyaret etti.
Ziyaret sırasında karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. Halkın arasındaki dayanışmanın önemini vurgulayan DAYMER Başkanı Aslı Gül “Devletin aciz kaldığı durumlarda dayanışma çok değerli oluyor. Bunun dışında sivil toplum kuruluşları ve partiler iktidara karşı hesap sormalı. Bizde dayanışma konusunda elimizden geleni yapacağız” dedi.
DEMİREL: İLK GÜNDEN BERİ ALANDAYIZ
Depremin ilk günlerinden bu güne alanda olduklarını söyleyen Emek Partisi Malatya İl Başkanı Şerif Demirel “Halkımızın yaralarını dayanışmayla sarıyoruz. Depremde yaşanan sıkıntıları aşmak uzun soluklu bir süreç. İnsanların burada acil barınma ihtiyacı var. Kurulan çadır kentlerin çoğu sular altında kaldı. En hızlı şekilde konteyner kentlerin kurulması gerekiyor. Yıllardır toplanan deprem vergileri var. Devletin ivedilikle bu sorunları çözmesi gerekiyor” dedi.
“BÜYÜK BİR DAYANIŞMA SÜRDÜRÜLDÜ”
Depremin ilk gününden bu yana büyük bir dayanışma olduğunu söyleyen HDP PM Üyesi Sevda Çelik “Görüş alışverişinde bulunmak çok değerli. Bu dayanışmayı sürekli hale getirmek üzere bir planımız var. Resmi kurumları bu sürece dahil etmemiz lazım. Gelişiniz bize güç katıyor” dedi.
“ÜRETİCİLERİN ÜRÜNLERİ ENKAZ ALTINDA KALDI”
Üretici köylülerin maliyetlerden dolayı depremden öncede sıkıntı yaşadıklarını belirten TÜMKÖYSEN Malatya Şube Başkanı Ali Gürel “Depremle birlikte bu sıkıntılar daha da arttı. Ciddi bir mağduriyet var. Üretici köylülerin çok fazla malı ya enkaz altında ya da ağır hasarlı yapıların altında kaldı. Üretici köylüler kendi çabalarıyla enkazlardan ürünleri çıkarmaya çalıştılar. Devlet bir kredi yardımı yaptı. Talep artınca faiz oranlarını yükseltti. Bu da sorunu çözmedi. Devletin faizsiz kredilerle üretimi yeniden hareketlendirmesi gerekiyor”
İlk zamanlar halkın acil ihtiyaçlarını çözmeye çalıştıklarını ifade eden PSAKD Malatya Şubesi Başkanı Latife Ulutaş ise “Bundan sonraki süreçte hukuki destek sağlayabileceğiz. Burada devletin görevini biz yapamayız. Bir yere kadar yapabiliriz. Bizimde gücümüz kısıtlı. Bu konuda hızlıca adımlar atılması gerekiyor” dedi. (Malatya/EVRENSEL)