Fransa'da emeklilik yaşını yükselten tasarı nihai olarak kabul edildi, halk ayakta
Fransa'da muhalefetin sunduğu gensoruların reddedilmesiyle emeklilik yaşını yükselten tasarı Mecliste oylanmadan nihai olarak kabul edildi. Birçok kentte protestolar düzenlendi.
Fotoğraf: Firas Abdullah/AA
Fransa'da muhalefetin sunduğu 2. gensoru önergesinin reddedilmesiyle Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un tartışmalı "emeklilik reformu" nihai olarak kabul edildi. Birçok kentte tasarının Mecliste oylamaya sunulmadan kabulü protesto edildi. En az 243 kişi gözaltına alındı.
Fransa'da Ulusal Meclis Genel Kurulu'nda Ulusal Birlik (RN) partisinin tasarıya dair hükümete karşı sunduğu gensoru önergesi oylamaya sunuldu.
Kabulü için salt çoğunluk (287 oy) gereken önergenin reddedilmesiyle hükümetin tasarı, Ulusal Mecliste oylanmadan geçmiş oldu.
Tasarının yürürlüğe girmesi için Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor.
Emeklilik yaşını kademeli olarak 64'e çıkaracak düzenlemeyle bir kişinin 2027'de emeklilik maaşının tamamını alabilmesi için 43 yıl boyunca prim ödemiş olması gerekecek.
Düzenlemeye karşı çıkanlar, emeklilik yaşının 2 yıl daha uzatılmasını eleştirirken, özellikle kadınlar için olumsuz etkileri olacağını vurguluyor.
BİRÇOK KENTTE PROTESTO GÖSTERİLERİ DÜZENLENDİ
Fransız basınındaki haberlere göre, başkent Paris başta olmak üzere birçok kentte emeklilik düzenlemesinin hükümet tarafından Mecliste oylamaya sunulmadan kabulü protesto edildi.
AA'nın haberine göre Paris'te Saint-Lazare garı, Cumhuriyet ve Bastille meydanları gibi farklı noktalarda eylemler düzenlendi. Temizlik işçilerinin grevi nedeniyle yaklaşık 2 haftadır başkentin sokaklarına yığılan çöp bidonları devrilip ateşe verildi.
Paris'te gece yarısına kadar devam eden gösterilerde polis saldırıları yaşandı, en az 243 kişi gözaltına alındı.
Polis, gözaltına alınanlara "kundaklama" suçlaması yöneltti.
GREVLER NEDENİYLE AKARYAKIT KRİZİ YAŞANIYOR
Öte yandan düzenlemeye karşı akaryakıt rafinelerinde yapılan grevler nedeniyle ülkede akaryakıt sıkıntısı baş gösterdi.
Birçok bölgede akaryakıt istasyonlarında uzun kuyruklar oluşurken bazı rafinerilerde greve gidenlerin bir kısmı için valilik "zorla çalıştırma" prosedürünü uygulamaya koydu. (DIŞ HABERLER)