Deprem bölgesindeki 4 ilde eğitim kademeli olarak başlıyor | "Eğitim için konteyner okullar kurulmalı"
Eğitim Sen Adıyaman Şube Başk. Abdullah Demir, eğitimin başlaması için eğitim emekçilerinin barınma ihtiyacının, öğrencilerin okula gelmesi için konteyner okul sorununun çözülmesi gerektiğini söyledi.
Adıyaman'da yıkılan bir okulun enkazı | Fotoğraf: Şerif Karataş/Evrensel
Şerif KARATAŞ
İstanbul
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Hatay’da “genel durum sunum ve değerlendirme toplantısı”nın ardından AFAD Koordinasyon Merkezinde açıklamalarda bulundu. Bakan Özer, depremden etkilenen Maraş, Adıyaman, Malatya ve Hatay’ın bazı ilçelerinde 27 Mart’tan itibaren kademeli şekilde eğitime başlanacağını açıkladı. Özer, “Altı ilimizde olduğu gibi merkez ilçelerin tamamında değil, hayatın normalleştiği ilçelerde başlamak üzere inşallah eğitim öğretime başlayacağız” dedi.
Eğitime geçilecek ilçeleri sıralayan Özer, Malatya’da Arapgir, Arguvan, Kale, Pütürge, Doğanyol, Yazıhan, Darende ve Hekimhan; Adıyaman'da Kahta, Gerger, Sincik, Samsat ve Çelikhan; Maraş’ta Andırın ve Ekinözü ilçelerinde 27 Mart’ta eğitim-öğretime başlanacağını duyurdu. Özer Hatay'da ise Yayladağ, Altınözü, Erzin, Reyhanlı, Payas, Dörtyol ve Arsuz ilçelerinde 27 Mart itibarıyla eğitim öğretime başlanacağını söyledi. Özer eğitimin sadece “sağlam” raporu verilen okullarda yapılacağını söyledi. Deprem bölgelerindeki Eğitim Sen yöneticileri ise eğitim için gerekli hazırlıkların yapılmamasını eleştiriyor.
Eğitimin başlaması için eğitim emekçilerinin güvenli barınma ihtiyacının, öğrencilerin de okula gelmesi için konteyner okul sorununun çözülmesi gerektiğini söyleyen Eğitim Sen Adıyaman Şube Başkanı Abdullah Demir, bunlara dönük ciddi bir hazırlık olmadığına dikkat çekti.
70’İN ÜZERİNDE OKUL AĞIR HASARLI
Kentteki okulların hasar tespitinin Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapıldığını söyleyen Demir, Adıyaman’da bulunan 801 okulun 390’ının sağlam, kalanların da hasarlı olduğunu ifade ederek “70’in üzerinde okul ağır hasarlı. Milli Eğitim Müdürlüğü geçen hafta müteahhitlerle görüştü. Ayın 26’sında bitirmek üzere az ve orta hasarlı olan okulların güçlendirilmesi, 27 Mart’ta okulların açılması planlanıyor” dedi.
Çocukların eğitime dönmesinin en önemli öncelikleri olduğunu söyleyen Demir, “Açıkçası diğer illerde eğitim yapılırken öğrencilerimizin dezavantajlı duruma düşmemesi için bir an önce eğitim-öğretimin başlamasını talep ediyoruz. Ama bunun için yapılması gerekenler yapıldıktan sonra okulların açılması lazım” ifadelerini kullandı. Çadır kentlerdeki çocukların ayakkabı, mont gibi ihtiyaçlarının dahi tam olarak karşılanmadığını belirten Demir, “Çocuklarımızın ihtiyaçlarının bir an önce karşılanması ve güvenli ortamda eğitim ve öğretime kavuşturulması lazım” diye konuştu.
EĞİTİM EMEKÇİLERİNİN BARINMA SORUNU VAR
Depremde 180’in üzerinden eğitim emekçisinin yaşamını yitirdiğini anlatan Demir, “Şu an Adıyaman’da hiçbir öğretmen arkadaşımızın evi yok işin açıkçası. Maddi olarak manevi olarak kendilerinin desteklenmesi talepleri var” dedi. Yıkım sonrası pek çok eğitim emekçisinin farklı şehirlere gittiğine dikkat çeken Demir, “Barınma sorunu büyük bir problem. O yüzden Milli Eğitime çağrımız olacak: Öğretmenlere yönelik herhangi bir yerde konteyner kentler oluşturularak öncelikle bunların barınma problemleri halledilip daha sonra eğitim-öğretim ayağının hayata geçmesi gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Çocukların deprem travmasını hâlâ atlatamadığına da değinen Demir, “Böyle durumda onları 3-5 katlı binalara tekrardan sokmak ne kadar mantıklı?” diye sordu. Demir, “Şehrin 4 ana arterinde ya da belli yerlerde konteyner okullar oluşturulmalı. Eğitim-öğretim olsun, sağlık olsun bütün bunları gerçek anlamda hayata geçirmek istiyorlarsa altyapısını ve benzeri problemleri giderdikten sonra yapmalılar” önerisinde bulundu.
"EĞİTİM İÇİN GÜVENLİ BARINMA SORUNU ÇÖZÜLMELİ"
Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal da afet bölgelerindeki eğitim hazırlıklarına ilişkin açıklama yaptı. “Afet bölgesinde eğitimin başlaması, çocuklarımızın deprem psikolojisinden çıkması en büyük temennimiz” diyen Ünsal, eğitim için gerekli hazırlıkların yapılmamasını eleştirdi. İskenderun, Arsuz’da öğretmen ve öğrencilerin büyük bölümünün evlerinin orta ve ağır hasarlı olduğuna dikkat çeken Ünsal, “Eğitim emekçilerine, öğrencilere, ailelerine güvenli kalıcı barınma alanları (konteyner) ayarlanmadan, eğitim yapılacak alanlar oluşturulmadan okulları açmak mağduriyet dışında bir şey yaratmaz” dedi. (İskenderun/EVRENSEL)