22 Mart 2023 12:39

Macron hükümeti ve halk arasındaki uçurum büyüyor

Halka rağmen emeklilik yaşını yükselten yasayı onaylayan Macron ve hükümetine öfke dinmiyor. Bir haftada 1200 kendiliğinden eylemin yapıldığı Fransa’da yarın da grev ve protesto yürüyüşleri olacak.

Fotoğraf: @UniteCGT/Twitter

Paylaş

Kıvanç DEMİR
Strasbourg

Fransa’da 64 yaşında emekliliği öngören reform karşıtı ve insanca çalışma koşulları, ücretlerin artırılması talebi için devam eden yürüyüş ve grevlerin bir yenisi yarın gerçekleştirilecek.

Başbakan Elisabeth Borne’nun Meclisi baypas ederek yasayı onaylaması sonucu ülke genelindeki eylemler daha da hız kazandı.

21 Mart günü Elize Sarayı'nda açıklama yapan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, emeklilik reformuna karşı protesto yürüyüş ve grevler yapan milyonlarca insana karşı “Kendilerini seçilmişleri aracılığıyla ifade eden halk nezdinde hiçbir meşruiyeti yoktur” dedi. Bunun üzerine siyasilerden ilk tepkiler geldi.

HALKIN EYLEMİ DEĞİL MACRON GAYRİMEŞRU

EELV (Avrupa Ekoloji ve Yeşiller) ve NUPES ittifakı Milletvekili Cyrielle Chatelain, Twitter hesabından, “Asıl bu refomun kendisi gayrimeşrudur “ dedi.

NUPES Milletvekili Antoine Léaument ise “Macron tehlikeli bir kundakçıdır. Eğer, hızlı bir şekilde emeklilik reformunu geri çekmezse, protesto eylemlerini durdurmak için emeklilik bile yeterli olmayacak” ifadelerini kullandı.

PS (Sosyalist Parti) Milletvekili Olivier Faure’un Twitter’deki paylaşımında da “Bu kargaşanın sorumlusu Macron’dur. Ve yaptığı konuşma bir provokasyondur, gerilimi daha da arttırmaktan başka bir işe yaramayacaktır. Çürümüşlük ve kaos oynayarak bir dram riskini göze alıyor” denildi.

FI (Boyun Eğmeyen Fransa ) Meclis Grup Başkanvekili Mathilde Panot “Macron provokasyon ve inkara devam ediyor. O tehlikelidir” diye belirtti.

EELV Milletvekili Aurélien Taché, Twitter hesabından “Ne büyük tarihi kültür ve politika eksiliği… ama ben eminim ki, Fransızlar bundan yoksun değil ve Macronculuk anomalisi yakında sona erecek” diye açıklama yaptı.

1200’DEN FAZLA KENDİLİĞİNDEN EYLEM YAPILDI

Emeklilik reformunun zorla geçirilmesine karşı, sokağın öfkesi dinmek bilmiyor. İçişleri Bakanı Gérald Darmanin’e göre, son bir haftada ülke genelinde kendiliğinden gelişen 1200 üzerinde yürüyüş yapıldı.

Pazartesi ve salı akşamı ülke genelindeki eylemlerde 287’inin üzerinde gözaltı yapıldığı belirtiliyor. Darmanin, valiliğe başvurusu olmayan yürüyüşleri “illegal” olarak gördüğünü belirtti. “23 Mart Perşembe günü yapılacak hükümet karşıtı yürüyüşlerde, güvenlik için polis ve jandarmalar görevini yapacaktır. Düzensizliğe, dağınıklığa hayır, bunu kaos yaratmak isteyenlere söylüyorum” dedi.

SENDİKALAR 23 MART'TA YENİDEN SOKAKTA

Hükümet petol rafinerilerindeki grevlere müdahaleye başlar ve grevdeki işçileri zorla çalışmaya uğraşırken SNCF’de (Fransa Devlet Demir Yolları ) grevleri de geçtiğimiz haftadan beri belirli günlerde devam ediyor.

Yarın ise ülke genelinde iş bırakılacak. Bölgesel tren ve şehir içi tramway ile otobüslerde grevlerin güçlü geçeceği tahmin ediliyor.

Üniversitelerde önemli şehirlerde blokajlar devam ediyor. Yürüyüşlerde lise ve üniversiteli öğrencilerin varlığı ve katılımı oldukça yüksek. Eylemlerin canlı ve dinamik olmasının bir diğer nedeni öğrenci ve işçi sendikalarının ortak hareket ediyor olması.

ÖNCEKİ HABER

Hülya Er Tortop’un öldürülmesiyle ilgili sanık eşi için ağırlaştırılmış müebbet istemi

SONRAKİ HABER

Bakan Bilgin: En düşük emekli aylığı ve bayram ikramiyelerini yükseltecek alternatif modeller üzerine çalışıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa