23 Mart 2023 12:35

Sayıştay belgeli haberimize açılan tazminat davası reddedildi

AKP Bursa Milletvekili Mustafa Esgin'in, Sayıştay belgeleri üzerinden yaptığımız habere dair gazetemiz Evrensel’e açtığı dava mahkeme tarafından reddedildi. Esgin, 100 bin TL tazminat talep etmişti.

Evrensel'in 'AKP'li belediyelerden usulsüzlük aktı' sürmanşeti

Paylaş

AKP Bursa Milletvekili Mustafa Esgin'in, Sayıştay belgeleri üzerinden yaptığımız haberle ilgili dair gazetemize açtığı dava bugün Bursa 8. Asliye Hukuk Mahkemesinde görüldü.

Esgin, Evrensel hakkında 100 bin TL’lik tazminat cezası talep ediyordu. Görülen duruşmada gazetemiz avukatı Devrim Avcı, önceki duruşmadaki savunmamızı tekrar ettiğimizi kaydetti ve davanın reddini talep etti. Mahkeme, istinaf yolu açık olmak üzere davanın reddine hükmetti.

NE OLMUŞTU?

2021’deki Sayıştay raporlarında Bursa’da belediyenin 4 mahallede 7 sokağı AKP'li milletvekilinin hastanesine ve Bursa Osmangazi Belediye Spor Kulübü'ne otopark olarak tahsis ettiği ortaya çıkmıştı. Aynı belediye 1 milyon 250 bin vererek "Uzay ve Havacılık" şirketine de ortak olmuştu. Sayıştayın belgeleri pek çok yerde haber olmuş, gazetemiz de bu bilgileri “AKP’li belediyelerden usulsüzlük aktı” başlığıyla haberleştirmişti. AKP Bursa Milletvekili Mustafa Esgin, resmi belgelere dayanan haberimiz üzerine, “gerçek dışı ve yanıltıcı içeriği ile haber yayımladığımızı" iddia edilerek 100 bin TL manevi tazminat talebiyle mahkemeye başvurmuştu. Esgin’in avukatı Muhammet Yasin Namlı ayrıca haberin Sayıştay raporundan olduğu gibi alınmadığını ve çarpıtıldığını iddia etmişti.

DÜŞÜNCE VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDA

Gazetemiz Evrensel, 15 Aralık'taki duruşmada verdiği savunmasında haberin Sayıştay raporundan alıntı yapılarak hazırlandığını, davacının siyasi bir kişi olup AKP milletvekili olduğunu, manevi tazminat şartlarının gerçekleşmediğini belirterek davanın reddini istemişti. Gazetemiz Avukatı Devrim Avcı, haberde sadece Bursa Belediyesi değil, farklı belediyeler açısından da haber yapıldığını ve haberin düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında görülmesi gerektiğini belirtmişti. (MEDYA SERVİSİ)


ALBAYRAK’IN EVRENSEL’E AÇTIĞI DAVA ERTELENDİ

Gazetemiz Evrensel'in İmtiyaz Sahibi Kürşat Yılmaz ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Görkem Kınacı’nın Turkuvaz Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Serhat Albayrak’ın şikayeti üzerine “iftira” ve “hakaret” suçlamalarıyla yargılandıkları davanın ilk duruşması İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Yılmaz ve Kınacı’nın duruşmaya mazeretli olarak katılmaması nedeniyle dava 12 Eylül 2023'e ertelendi.

HABERDE PEKER’İN İDDİALARI YER ALIYORDU

Turkuvaz Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Serhat Albayrak, Sedat Peker’in iddialarına dair haberler nedeniyle gazetemiz Evrensel'in yöneticilerinden şikayetçi olmuş ve soruşturma başlatılmıştı. Sedat Peker, ağustos ayında çok sayıda bürokrat ve şirket yöneticilerini de kapsayan yolsuzluk iddialarında bulunmuştu. İddialarda yer alan isimlerden Turkuvaz Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Serhat Albayrak; kamuoyunu yakından ilgilendiren bu iddialarla ilgili hazırladığımız 29 Ağustos 2022 tarihli “Derin Sessizlik” manşetimiz ve devamındaki “Borsadaki rüşvet ağı Saray’a kadar uzandı” başlıklı haber ve 31 Ağustos 2022 tarihli “Saray’a dayanan Peker ifşaları cesur savcı ile temizlenemez” başlıklı yazı hakkında "hakaret" ve "iftira" suçlamasıyla şikayette bulundu.

Serhat Albayrak, aynı haberler nedeniyle tekzip kararı aldırmış ve bu önemli iddiaları haberleştirdiği için gazetemize yönelik “Gazetecilik etiğini ayaklar altına aldığı” şeklinde suçlamaların da yer aldığı tekzip metnini 10 Ekim 2022 günü manşetten yayımlatmıştı.

Albayrak, internet sitemizde de yer alan söz konusu içeriklere ise erişim engeli getirtmişti.

Albayrak’ın şikayeti üzerine gazetemiz yöneticileri İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosunda ifade vermişti. Soruşturma, ifade işlemlerinin ardından davaya dönüşmüştü. (İstanbul/EVRENSEL)


SEZER VE ERGÜN’ÜN DAVASI DA ERTELENDİ

AKP Ankara Milletvekili Ali İhsan Arslan'ın İleri Haber ile gazeteciler İzel Sezer ve Doğan Ergün aleyhine 20 bin TL manevi tazminat talebiyle açtığı davanın ilk duruşması da Ankara 20. Asliye Hukuk Mahkemesinde görüldü. Arslan'ın avukatları, İleri Haber'de 25 Ekim 2021 tarihinde “Tarım ve Orman Bakanlığı'nda milyonluk ihale oyunu” başlığıyla yayınlanan haber ile Arslan'ın kişilik haklarına ağır saldırı yapıldığını ve müvekkillerinin manevi zarara uğradığını iddia ediyordu. Mahkeme, suçlama konusu haber hakkında erişim engeli kararı olup olmadığının araştırılmasına ve dosyadaki eksikliklerin tamamlanmasına karar vererek davayı 22 Haziran 2023 tarihine erteledi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

IMO Bursa Şubesi: Betonlar, karot numunesi almadan dağılıyordu

SONRAKİ HABER

BBP Genel Başkanı Destici: HÜDA PAR'ın vaatlerini doğru bulmuyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa