26 Mart 2023 18:14

DEÜ hastane yönetimi MS hastalarını mağdur etti: Merkezi kapattılar, doktora hasta vermiyorlar

DEÜ Hastanesinde hasta elemeyi kabul etmediği için görevden alınan ve mahkeme kararıyla göreve iade edilen Prof. Dr. Serkan Özakbaş’a hasta muayenesi verilmiyor. Mağdur edilen MS hastaları tepkili.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eda AKTAŞ
İzmir

İzmir’de yaşayan Akın ve Nilüfer Alkan çifti yaklaşık 20 yıldır Multipl Skleroz (MS) hastası. Hastalıkları teşhis edildiğinden beri Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Nöroloji Ana Bilim Dalı MS Polikliniğinde takip edilen Alkan çifti, son zamanlarda hastane polikliniğinde yaşanan sorunlar nedeniyle mağduriyet yaşadı. Çift yaşadıkları sorunları gazetemize anlattı.

Aralık 2022’de hastane yönetiminin hastaneye külfet olduğu gerekçesi ile Prof. Dr. Serkan Özakbaş’tan hasta elemesini istediğini, Özakbaş’ın bunu kabul etmediğini iddia eden Akın Alkan “Tedavi merkezi kapatıldı ve bizleri takip eden Prof. Dr. Serkan Özakbaş görevinden alınmıştı. MS hastalığı sürekli takip edilmek zorunda. Özakbaş’ın açığa alındığı süreç kontrollerimizi yaptırmak bizim için zor oldu. Yürütmeyi durdurma kararıyla Serkan Özakbaş göreve geri döndü ancak hasta muayenesi verilmedi. Yıllardır hastalığımızı takip eden doktordan randevu alamadığımız için tedirginiz. Atak geçirmeye korkuyoruz” dedi.

"MS GÜNÜBİRLİK MERKEZİ KAPANDI"

Kullandıkları Ocrevus ilacının fiyatının 56 bin liranın üstünde olduğu söyleyen Alkan, “Bu parayı DEÜ Hastanesi cebinden vermiyor. SGK üzerinden ödemesi yapılıyor. Yani hastaların külfet olma durumu yok. Günlük tedavi merkezinde aldığımız ilaçtan sonra testler yapıyorlar ve tedavinin nasıl devam edeceği tespit ediyor. Fizik tedavi, motor hareketleri için belli aktiviteler yapılıyordu onu da kapattılar. Bölümü kapattıkları yetmedi orada görevli olan tüm sağlık emekçilerinin de görev yeri değiştirildi. Biz hastalara neden bunu yapıldığını anlamıyoruz” diye konuştu.

En son Ocrevus ilacı almak için eşi ile hastaneye gittiklerini söyleyen Alkan, yaşadıklarını ise şu şekilde anlattı: “İlaç alınmadan birkaç gün önceden hazırlıklar yapılıyor. Hemşireye kendimizi tanıtıp ilacı almaya geldiğimizi söyledik. Bize ‘İlacınız yok, bekleyin eczaneden gelsin’ dedi. Normalden uzun süre beklemek zorunda kaldık. Biz hem Günübirlik Tedavi Merkezinin açılmasını hem de Serkan Özakbaş’ın tekrardan bizim sürecimizi takip etmesini istiyoruz. Bu durum bizim hastalığımızı daha fazla tetikliyor. Hastane yönetiminin bir an önce bu yanlıştan dönmesini istiyoruz” dedi.

"HASTALAR ARASINDA İLAÇ PAYLAŞIM AĞI OLUŞTURDU"

21 yıldır MS hastası olan Nilüfer Alkan ise “Serkan Hoca bize manevi destek olan bir doktor. İlaç bulamadığımız zamanlar oldu. Eşimin kullandığı Fampyra ilacını bulamamıştık. Serkan Hoca da tedavi sürecinde ilaç değiştiren hastaların elinde kalan ilaçları isteyip eczanede bulunamadığı zaman bir diğer hastaya veriyor. Bu şekilde tüm hastalarına destek oluyor. Hastalar arasında ilaç paylaşımı ağı oluşturmuş oldu. Çünkü bazen yeni fiyat belirlenmesi ya da başka sebeplerden dolayı ilaç bulması zor oluyor. Şimdi bunu da elimizden almış oldular. Atak geçirmek ise zaten en büyük korkumuz, çünkü süreci bilmeyen başka bir doktorun bizimle doğru şekilde ilgilenmesi uzun zaman alıyor. Ama bu atak süreçlerinde ilk müdahale çok önemli. Bizlerin talebi net Serkan Hoca yeniden hastalarına baksın” diye konuştu.

"SAĞLIĞIM İÇİN TEDİRGİNİM"

Hastalığı 3 yıl önce teşhis edilen MS hastası Aliye Erkurtulgu, “İlk başladığım ilaçta ataklar giderek artmıştı. Daha sonra Ocrevus ilacına başladım. Bu ilaç için dahiliye, göz gibi birçok bölümden onay alınması gerekiyor. Bu ilaçtan başka çaremiz yok. İlaca alerjim var. Bu yüzden servise bir günlük yatarak ilacı alıyorum. Ancak şimdi ilaç zamanı gelince kim benimle aynı şekilde ilgilenecek bilmiyorum. Bu da beni tedirgin ediyor. Zaten ilaç pahalı diyerek bahaneleri var. İlk elemek isteyecekleri hastalar da ilaca karşı alerjisi olanlar olacak. O yüzden geleceğim ve sağlığımdan endişeliyim” dedi.

"UZUN SÜRELİ TAKİP ÖNEMLİ"

Uzun yıllardır MS hastalığı için tedavi olduğunu dile getiren Oya Yazkan ise hastalığın tedavi sürecinde moralin önemli olduğunu söyledi. Doktor ve hasta arasında güven meselesinin bu noktada gerekli olduğunu ifade eden Yazkan, “Uzun süreli takip önemli. Bu yüzden Serkan Hoca’ya güvenimiz çok daha başka. Burada bir başka doktora laf söylemiyoruz. Mesele takip ve hastalarla kurulan ilişki. Hepimizin hangi süreçlerden geçtiğini bilen biriyle devam etmesini istiyoruz. Şimdi bir başka doktor yeniden atak sürecimizde ilaçlar deneyecek, bu hem bizler için yorucu bir süreç olacak hem de hastanenin külfeti daha fazla artacak. Biz Serkan Hoca’yı geri istiyoruz, doğru tedavi istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Özge Başer de “1 yıldır MS hastasıyım. Bizim için en önemli olan şey moral ve stressiz bir hayat. Bu konuda Serkan Hoca bize destek oluyordu, sadece ilaç veren biri değil. Psikolojik olarak da destek gördüğümüz bir doktordu. Bu yüzden doktorumuzu istiyoruz” diye konuştu.

MS NEDİR?

Multipl skleroz (MS), etkisini merkezi sinir sisteminde gösteren ve ataklarla kendini belli eden kronik bir sinir sistemi hastalığı. Yürüme, konuşma, görme gibi bozulmalar yaşanan hastalıkta ilaçlar, fizik tedavi ve diğer yöntemlerle ataklar önlenebilmekte, sayısı ve şiddeti azaltılabilmektedir. MS hastalarının tedavi süreci, kontrolleri, kullandığı ilaç ve dozu değişkenlik gösterirken, hastaların stres, kaygı ve benzeri durumlardan uzak durmaları isteniyor.

ÖNCEKİ HABER

ABD-İran çatışması Suriye’de gerilimi tırmandırdı

SONRAKİ HABER

Trabzonspor'un yeni başkanı Ertuğrul Doğan oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa