27 Mart 2023 11:32

Irak'ta tartışmalı seçim yasası onaylandı

Irak "kapalı liste ve tek seçim bölgesi" sistemine geri dönüyor. Kerkük için 1957'deki nüfus sayımı kayıtları esas alınacak.

Kerkük | Fotoğraf: VOA

Paylaş

Irak Parlamentosu, tartışmalara neden olan "İl Genel Seçim" yasa tasarısını onaylanarak yasalaştırdı. Yasaya göre Irak seçim bölgeleri sisteminden, "kapalı liste ve tek seçim bölgesi" sistemine geri dönüyor. 

Rûdaw'ın haberine göre, uzun süredir protestolara neden olan; hükümet ortağı Şii, Sünni ve Kürt partilerin hazırladığı seçim yasası, parlamentoda 189 parlamenterin katılımıyla sabaha karşı saat 04.00'te oylandı.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Parlamenteri Şerwan Duberdani, “Kerkük’teki göç eden ve orada yaşayan etnik gruplar, oy kullanma sürecinde 1957 yılındaki nüfus sayımındaki kütük kayıtlarının esas alınması konusunda ısrar ediyor. Kerkük’teki bileşenler olarak, Zab Ziyad nahiyesinin Araplara, Sergeran nahiyesinin ise Kerkük seçim bölgesine bağlanmasını kabul edeceğiz” demişti.

Parlamento, Kürtlerin ve Kerkük’teki bileşenlerin itiraz ettiği şekilde 1957 nüfus sayımının seçmen belirlemede esas alınmasını kabul etti.

Irak Parlamentosu Başkan Yardımcısı Şexawan Abdullah yaptığı açıklamada, "Yasa gereği seçim önündeki tüm engeller kalktı ve 2003’ten sonra ilk kez yapılacak olan bir seçimde, 1957 nüfus sayımı, seçmen belirlemede esas alınacak. Ayrıca 1957’den sonra Kerkük’e bağlanan Sergeran yine kente dahil edilecek ve oy kullanma hakları olacak” dedi.

Şexawan Abdullah, Kerkük’te etnik bileşenlerin kent yönetiminde her birinin yüzde 32 oranında temsil edilmesinin kararlaştırıldığını bildirdi. Kerkük’te 2003’ten beri sadece bir kez İl Meclis seçimleri gerçekleştirilebildi.

TARTIŞMA ÇIKTI, VEKİLLER SALONDAN ÇIKARILDI

Seçim yasa tasarısının oylamaya sunulduğu sırada, milletvekilleri arasında tartışma çıktı. Iraklı bağımsız milletvekilleri tasarıya karşı çıktı. Mecliste yasa tasarısını destekleyen ve buna karşı çıkan vekiller arasında yaşanan tartışmalar kavgaya dönüştü.

Yaşananlar üzerine güvenlikler yasa tasarına karşı çıkan vekilleri salon dışına çıkardı.

Bazı siyasi partiler ve bağımsız milletvekilleri, "iktidar partilerinin işine yarayacağı" için düzenlemeye karşı çıkmıştı.

Siyasetten çekilen Şii dini ve siyasi lider Mukteda Sadr ve Şiilerin en büyük merci Ayetullah Ali Sistani'nin de seçim yasasında eskiye dönüşe karşı çıktığı biliniyor.

Irak'ta 'çoklu seçim bölgesi' sistemi ilk kez 10 Ekim 2021'de yapılan seçimlerde uygulanmıştı. Bu sistemle özellikle İran destekli Şii partiler oy kaybına uğramıştı. Irak'ın başkenti ve güney illerinde bu seçim yasasına karşı protesto gösterileri düzenlenmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sağlık kurumları depreme hazır mı?

SONRAKİ HABER

CHP’li Gürer: Artık, kahvenin 40 yıldan fazla hatırı olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa