Hatay Samandağ'da devletin hâlâ yardım ulaştırmadığı mahalleler var
Maraş merkezli depremlerin üzerinden 51 gün geçmesine rağmen Samandağ'da bazı mahallelere hâlâ yeterli yardım götürülmüş değil. Depremzedeler, yardım dağıtımında da ayrımcılık yapıldığını söylüyor.
![Hatay Samandağ'da devletin hâlâ yardım ulaştırmadığı mahalleler var](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/232843.jpg)
Fotoğraf: Selda Karafazlı
İLGİLİ HABERLER
!["Deprem bölgelerinde yeterli miktarda temiz su sağlanmazsa hastalıklar çoğalabilir"](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/232836.jpg)
"Deprem bölgelerinde yeterli miktarda temiz su sağlanmazsa hastalıklar çoğalabilir"
![“Benzinden tasarruf' için molozlar yaşam alanlarına dökülüyor”](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/232812.jpg)
“Benzinden tasarruf' için molozlar yaşam alanlarına dökülüyor”
Selda KARAFAZLI
Hatay
Depremlerin vurduğu Hatay’ın Samandağ ilçesindeki bazı mahallelere, depremin üzerinden geçen 51 güne rağmen hâlâ yeterli yardım götürülmüş değil. Samandağ’ın Çöğürlü Mahallesi’nde evleri yıkılan ve hasar gören ailelerin bir bölümü çoluk çocuk, yaşlı ve hastalarla beraber kendi imkânlarıyla oluşturdukları çadırlarda kalıyor. Evleri yıkılmayan ancak deprem korkusundan evlerine girmek istemeyen yurttaşlar da kendilerine yardım yapılmamasına tepkili. Çoluk çocuk çadırda yaşamlarını sürdürmeye çalışan depremzedeler, muhtarın gelen yardımları kendi yakınlarına ve AKP’lilere dağıttığını iddia ediyor.
"KOMŞUMUN EVİ ÜZERİMİZE YIKILABİLİR"
Çöğürlü Mahallesinde yaşayanlardan biri Ebru Karataş. Evi depremde hasar görmeyen Karataş, “Dışarıdaki insanlar ‘Çöğürlü’de yıkım olmadı, evlerine girebilirler’ diyorlar. Ancak biz evlerimize giremeyiz. Örneğin benim evim sağlam ama yan komşumun dört katlı binası sağlam değil. Benim evimin üzerine yıkılabilir, ailemin hayatıma mâl olabilir. Diğer yanda amcamın yüksek katlı evi var, o da bizim evimizin üstüne yıkılabilir” diyor.
"İHTİYACINIZ YOK, ÖLMEDİNİZ"
Yardım geldiği zaman bile sadece erzak geldiğini, kadın ve çocuklar için özel ihtiyaçların gelmediğini söyleyen Karataş, “Kadın pedi gelmiyor, hijyen sorunumuz var. Buradaki kadınlar gerçekten zor durumda ama ‘ihtiyacınız yok, ölmediniz, eviniz hâlâ duruyor’ şeklinde bir algı var. Biz de çadırda kalıyoruz ve çadırı yirmi dördüncü günde zorluklar içinde alabildik” ifadelerini kullandı.
Mahallelerine yeterli yardım gelmediğini yineleyen, gelen yardımların dağıtımında ise ayrımcılık yapıldığını söyleyen Karataş, “Bir tır geldiğinde AKP’liler iyi marka ürünleri alıyor. Diğer kolilerden ise ikinci el kıyafetler çıktı ve kimse giymedi. Kimse kimsenin artığını giymek zorunda değil. Muhtacız diye dilenmiyoruz” dedi.
"PEDİ KOMŞU KÖYDEKİ KUZENİM GETİRDİ"
Mahallede yaşayanların maddi durumunun depreme kadar iyi olduğunu anlatan Karataş, depremle hayatın tümden değiştiğini ifade ediyor: “Şu anda olan paramızı temizlik ihtiyaçları için harcıyoruz. İlk ay kadın pedi bulamadım. Komşu köyde yaşayan kuzenime söyledim, o iki paket getirdi. Bir kadın olarak zor durumdaydım çünkü burada alışveriş yapabileceğimiz bir yer yok. İlk günler devletten ufacık bir şey gelmedi. Geldi diyen yalan söyler, onlar parayla konuşan kişilerdir. Devletten gelse herkese eşit şekilde dağıtılırdı.”
Mahallenin alt tarafında oturan bir diğer depremzede ise “Biz yolun aşağısındayız, burayı kimse görmüyor. Yola gelip dağıtım yapıyorlar, bizim haberimiz yok” diyerek yardımlara ulaşamadıklarını söyledi.
Çocukların depremden çok fazla etkilendiğini anlatan depremzede, “Çocuklarımıza ne söylersek söyleyelim korkuyorlar. Bu durumda çocuklarımı bırakıp çalışamam. Ev kurmam gerekiyor, maddi durumum artık yok. Evim pert oldu, cüzdan dahil hiçbir şey çıkaramadım. Yağmur yağdığı zaman çadırlara su geliyor, yarın yılanlar çıkacak, daha dün bir tane öldürdük. Yarın çocuklar nasıl yaşayacak burada?” diye sordu.
Evi yıkılan depremzede kadın “Evimi yapmak istedim, başvuruda bulundum hâlâ bir şey alamadım, ev istiyorum. Ne yatak var ne bir şey. Çocuklarım korkudan yatamıyor” dedi.
YARDIM DAĞITIMINDA AYRIMCILIK YAPILDIĞI İDDİASI
Bir diğer depremzede Ömer Karataş ise yardım dağıtımında ayrımcılık yapıldığını dile getiriyor: “Çöğürlü’de bazı hayırseverler var. Hayırsever parayla çalışmaz ama bunlar 11 bin TL aylık alıyor devletten. Kendi kamyonetlerine erzak yükleyip dağıtacaklarını söylüyorlar ama akrabalarına dağıtıyorlar. Tekkebaşı’nda ablası var, ona bir kamyonet; Çöğürlü’de akrabası var ona bir kamyonet… Bu insanları kimin işe aldığı sorulduğunda ‘Muhtar aracılığıyla devlet almış’ deniliyor. Muhtar benden kimlik numaramı istedi, niye diye sorduğumda çadırların geri toplanacağını söyledi zimmetli olduğu için. Muhtar bize yardım etmiyor, hiçbir Allah’ın kulu bize yardım etmiyor. Bütün erzaklar muhtarlık tarafına gidiyor, bu tarafta bir şey yok. Sen AKP’lisin sana iki tır, sen AKP’linin akrabasısın sana da iki tır… Böyle bir sistem olamaz.”
Hatay Samandağ Çöğürlü Mahallesi’ndeki yurttaşlar, depremin ardından hâlâ kendilerine yeterli yardımın ulaşmadığını belirtiyor
— Evrensel Gazetesi (@evrenselgzt) March 27, 2023
Depremzedeler, yardım dağıtımında AKP'lilere öncelik verildiğini, bazı ailelerin yardım malzemelerine el koyduğunu iddia ediyorhttps://t.co/aEAOiYt84d pic.twitter.com/GZ4P2saAyA
MAHALLE MUHTARI: BEN DE İHMALİ OLMUŞ BİR İNSANIM
İddialara dair Evrensel'e konuşan Mahalle Muhtarı Mehmet Doğru ise “İlk 2-3 gün kimse ne yaptığını bilmediği için gelen yardımlar maalesef düzensiz dağıtıldı” diyerek ayrımcılık yaşandığını doğruladı. Yardımların kendilerine yönlendirilmediği için sorun yaşandığını savunan Doğru, “Yardımlar dışarıdan, belediyelerden, yardımseverlerden geldi, ben de tanımıyorum. Gelen yardımlar gerçekten düzensiz dağıtıldı. Ben de ihmali olmuş bir insanım ama daha sonra düzenli dağıtıldı. Şu an herkes yardım alıyor” dedi. (HABER MERKEZİ)
![Elit Apartmanı davasında tutuklu yargılanan yapı sahibi Akil İnan, tedavisi gerekçesiyle tahliye edildi](https://www.evrensel.net/images/330/upload/dosya/265703.jpg)
Evrensel'i Takip Et