27 Mart 2023 16:04

Yemekhane işçilerine 3 aylık sözleşme dayatması

Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesinde, yemekhane ihalesini kazanan şirket işçilere 3 aylık iş sözleşmesi dayattı.

Fotoğraf: SES

Paylaş

Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesinde, yemekhane ihalesini kazanan şirketin işçilere 3 aylık sözleşme dayatması tepkilere neden oldu. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) yaptığı açıklamada işçilerin haklarının gasbedildiğini vurguladı.

Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesinde, yemekhane ihalesini kazanan şirket işçilere 3 aylık iş sözleşmesi dayattı. Bu sözleşmenin işçilere modern kölelik koşullarını dayattığını, buna karşı yemekhane işçilerinin yanında olduğunu söyleyen SES temsilcileri basın açıklaması yaptı.

İŞÇİLERE KÖLELİK SÖZLEŞMESİ

Açıklamayı okuyan SES Çanakkale Şube Sekreteri Mehmet Apaydın, yemeklerin içinden çıkan kurtçuklar, sinekler, hijyene aykırılıklar, etsiz ve kalitesiz yemekler, sürekli ihale değiştirilmesi gibi sorunların defalarca basına ve kamuoyuna yansıdığını dile getirdi. Bu sefer de yemek ihalesini kazanan şirketin işçilere kölelik sözleşmesi dayattığını dile getiren Apaydın, “3 aylık kısa süreli ihaleyi, RD Turizm Gıda isimli şirket kazanmıştır. Bu şirketin sahibi, bir önceki yemek ihalesini de diğer şirketi üzerinden almıştır. Taşeron sisteminde her zaman olduğu gibi makyaj değişmekte ama içerik aynı kalmaktadır. Yemekleri yapan işçiler uzun yıllardır hastanede çalışmasına rağmen, ihaleleri alan farklı firmalara girdi-çıktıları yapılmaktadır. Birçoğu köklü ve kurumsal olmayan, üzerlerine kayıtlı hiçbir mal varlığı ve sermaye bulundurmayan bu yandaş masa sandalye şirketlerine ulufe niteliğinde ihaleler dağıtılmakta, servet transferi yapılmaktadır. Hastane eliyle ihya edilen bu şirketler, ihale sona erince tası tarağı toplayıp gitmekte, işçilerin hak ve alacaklarını hiçbir şekilde ödememekte, tüm borçları hastaneye kalmaktadır” dedi.

"YEMEKHANE EMEKÇİLERİNİN YANINDAYIZ"

Apaydın, “Yüksek ihale bedelini cebe indirip, hastanenin mekan ve imkanlarından sınırsız faydalanıp, kalitesiz ve adi gıda malzemeleriyle, yağlarla, kıymasız, etsiz, proteinsiz yemek yaparak, personel yemeği ve hasta yemeklerini berbat şekilde yaparak sağlık çalışanlarının, hasta ve hasta yakınlarının sağlığıyla oynayan, işçileri köle gibi kullanarak sineğin yağını çıkarırcasına kâr eden şirket yetkililerini ve Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi idarecilerini uyarıyoruz: Bu sürecin tüm vebali ve sorumluluğu üzerinizdedir. Gün gelecek devran dönecek, hukuk ve yasalar önünde hesap vereceksiniz. Halkın sağlığıyla oynamak neymiş göreceksiniz. Yemekhane emekçileri yalnız değildir. Sendikamız tüm gücüyle, üyeleriyle, fiili meşru mücadelesi ve hukuki desteğiyle yanınızdadır” diye konuştu. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

ÇHD Hatay deprem raporu: Barınma sorunu çözülemedi, kullanılacak su sorunu devam ediyor

SONRAKİ HABER

Corbyn’e siyasi saldırı sürüyor: İşçi Partisinin eski lideri şimdi ne yapacak?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa