28 Mart 2023 13:57
/
Güncelleme: 13:08

Manisa’daki 18 JES ihalesine tepki: Sağlığımız için JES’e hayır

İhaleye çıkarılacak olan 18 JES ile ilgili açıklama yapan Manisa Çevre Platformu, jeotermal santrallere değil, doğa ve insan sağlığı için temiz hava, su ve toprağa ihtiyaç olduğunu belirtti.

Manisa’daki 18 JES ihalesine tepki: Sağlığımız için JES’e hayır

Fotoğraf: Burak Yılmaz/Evrensel

Manisa’da bulunan çevre örgütleri, kentte bugün ihaleye çıkarılacak olan 18 jeotermal enerji santrali (JES) ile ilgili ihalenin yapılacağı Manisa Defterdarlığı önünde basın açıklaması düzenledi. Manisa Çevre Platformu çağrısıyla yapılan açıklamada, jeotermal santrallere değil, doğa ve insan sağlığı için temiz hava, su ve toprağa ihtiyaç olduğu ifade edildi.

Manisa Çevre Platformu adına basın açıklamasını Erdan Boşnak okudu. Şehzadeler’de iki, Salihli’de iki, Sarıgöl’de bir, Kula’da iki, Saruhanlı’da iki, Demirci’de bir, Akhisar’da iki, Ahmetli’de bir, Gölmarmara’da üç ve Turgutlu’da bir adet olmak üzere toplamda 18 adet ihalenin yapılacağını belirten Boşnak, ihaleye çıkan yerlerin birinci sınıf tarım arazi olduğunu söyledi.

“TARIM ALANLARINA KONTROLSÜZ JES KURULUYOR”

Jeotermal kaynakların temiz ve dönüşümlü enerji kaynağı olduğu algısına artık kırıldığını ifade eden Boşnak, “Sayın yetkililer, sizin yolunuz Büyük Menderes ve Küçük Menderes havzalarına düşmemiş olabilir. Alaşehir’e de mi yolunuz düşmedi? Alaşehir’de tarım alanları yok olma aşamasında. Bağlar tükenmiş, insanlar solunum yetmezliği ve kanser vakalarıyla karşı karşıya. Bunun gerekçesi tarım alanlarına kurulan jeotermal elektrik santralleri ve bu santrallerin kontrolsüz bir şekilde çalışmalarıdır” dedi.

“İHALELERLE ŞİRKETLERE SERMAYE AKTARIMINDAN VAZGEÇİLMELİDİR”

Boşnak, “2020/2021 yıllarındaki pandemi dönemi içinde enerjinin yenilemeyecek bir şey olmadığını öğrenmedik mi? Neden hâlâ bu tür ihaleler ‘enerji ihtiyacımızı karşılayacağız’ bahanesiyle gerçekleşmekte? Sadece kayıp kaçak enerjinin önüne geçilmesiyle JES’lerden elde edilecek enerjiye ihtiyacımız kalmayacak. Zaten şu an üretilen elektrik enerjisinin yarısını kullanamıyoruz bile. Bu ihalelerle şirketlere sermaye aktarımından vazgeçilmelidir. Masrafsız, alıcı garantili bu tür tesisler ekonomimize yük olmaktan başka bir işe yaramamaktadır. Jeotermale değil, sağlığımız için temiz hava, temiz su, temiz toprağa ihtiyacımız var. JES’lere hayır” diye konuştu. (Manisa/EVRENSEL)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Çocukları öğüten çark

Çocukları öğüten çark

Yoksulluğun pençesindeki ailelerin çocukları tüm dünyada acımasızca emek piyasasına çekilirken, Türkiye kapitalizmi bu konuda en önde koşuyor. Çarklar köle koşullarında dönsün diye devlet gücünü seferber etmekten geri durmayan iktidar, milyon milyon işçileştirdiği çocukların da uzun ve ağır çalıştırılmasına, onlarcasının ölüme sürüklenmesine göz yumuyor.

2.3 milyon çocuk MESEM kapsamında günde 8-10 saat çalışıp ustalık belgesi aldı

15-17 yaş grubundaki neredeyse her 4 çocuktan biri çalışma hayatında

71 çocuk 2024'te çalışırken hayatını kaybetti

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
16 Şubat 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et