29 Mart 2023 04:45

Seçim tüm sorunları çözmez, biraz rahatlatır

İşçilerin bir bölümü ülkede bir değişim olması gerektiğini söylüyor. Seçimlerin yaşadıkları tüm sorunları çözmeyeceğini dile getiren işçiler, “En azından biraz rahatlatır” diyor.

Fotoğraf: Pexels

Paylaş

Emre YILMAZ
Mesut TEPE
Kocaeli

14 Mayıs seçimleri öncesi cumhurbaşkanı adayları ve siyasi partilerin kurdukları ittifaklar netleşti, Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) başvurular yapıldı. “Ekonomi, adalet, insanca bir yaşam, kadın cinayetleri, gençlerin gelecek kaygısı” gibi konu ve sorunlar etrafında gidilen seçimler öncesi Kocaeli’nin Körfez ilçesindeyiz. 178 bin kişinin yaşadığı, Sakarya’dan, Gebze’ye kadar yüzlerce fabrikanın bulunduğu sanayi havzalarına gitmek için duraklarda servis bekleyen işçilerle yaklaşan seçimleri konuşuyoruz.

Emekli olmasına rağmen çalışmak zorunda olan bir işçinin ilk sözü “Bu seçimde oy çalmazlarsa iktidar muhalefete geçer” oluyor: “Bu seçimde sandıklara sahip çıkarsak muhalefet cephesi olarak kazanırız. Benim desteklediğim aday ise Kemal Kılıçdaroğlu.” Parlamento seçimlerinde ise CHP’ye oy vereceğini ifade eden işçi, “Kılıçdaroğlu’nun ülkeyi liyakat ile yöneteceğini ve çalmayacağını düşünüyorum. Bir deprem oldu, nerede yıllardır bizlerden toplanan paralar? İşte burada liyakat olmadığı için, denetim olmadığı için insanlar öldü, böyle sosyal devlet olmaz, bu bile oy tercihimi belirlemem için bir neden” diyor.

"BİRAZ NEFES ALIRIZ"

Servis bekleyen başka bir işçi seçimlerden umutlu olduğunu söylüyor: “Türkiye’nin bir değişime ihtiyacı var, hepimiz bir nefes almalıyız. Türkiye bu iktidardan kurtulmalı diye düşünüyorum. Bu sebeple cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyumu Kemal Kılıçdaroğlu’na vereceğim. Parlamento seçimlerinde de oyumu CHP’ye vereceğim. Ülkenin bir rahatlamaya ihtiyacı var, bunu gerçekleştirmeliyiz.”

İşçi, seçimin yaşanan bütün sorunları da çözmeyeceğini anlatıyor: “Seçim elbette bütün sorunlarımızı çözmez ama Türkiye biraz rahat nefes alır. Asgari de olsa bir rahatlama yaşarız, bunları görmezden gelemeyiz.”

Ülkenin bir değişime gitmeye ihtiyaç duyduğunu söyleyenlerden biri de depo işçisi. İlk turda Kemal Kılıçdaroğlu veya Recep Tayyip Erdoğan’a oy vermek istemediğini söyleyen işçi, ilk turda Muharrem İnce’yi destekleyeceğini ifade ederek, “Kendime daha yakın hissediyorum. Bilim ve akla daha uygun politika sürdürüyor bence. İkinci tura kalırsa, değişim için oy kullanırım” diyor.

"EVİ BİR KİŞİ YÖNETİR, ÜLKEYİ DE!"

Bir başka işçi ise seçim öncesi ülkenin durumunun iyi olduğunu söylüyor. Erdoğan’ı destekleyeceğini söyleyen işçi, “Muhalefet partilerinin bugünkü durumu bana güven vermiyor, bu yüzden oyumu tekrar Erdoğan’dan yana kullanacağım. Birbirinden farklı partiler yan yana gelip ülkeyi nasıl yönetsin, evi bir kişi yönetir, ülkeyi de bir kişi yönetmeli. Bu yüzden başkanlık sisteminden yanayım, Erdoğan’ın kazanacağını düşünüyorum” diyor.

Bir başka işçi de “Cumhurbaşkanımızın kazanacağını düşünüyorum. Erdoğan’ı destekliyorum çünkü adam gibi adam. Cumhurbaşkanımız her şeye yetiyor. Ekonomi kötü diyorlar, benim için böyle değil. Limanda çalışıyorum, enflasyon artınca maaşım da artıyor” diyor.

Oy tercihinin değişmemesinin nedenini sorduğumuz işçi şunları söylüyor: “Muhalefet güven vermiyor. Tayyip Erdoğan bir şeyi yaparsa iyi yapar bakış açısına sahibim. İdeolojik olarak da ona yakın hissediyorum.”

ÖNCEKİ HABER

Sarıyer'de şüpheli kadın ölümü

SONRAKİ HABER

Tayyip Erdoğan'ın ziyaret ettiği Fatih Erbakan: "Kendi listelerimizle gireceğiz"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa