28 Mart 2023 16:42

Molozların tarım alanlarına, sulak ve ormanlık alanlara dökülmesi Meclis gündeminde

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan 6 Şubat'ta meydana gelen Maraş depreminin ardından deprem molozlarının tarım alanlarına, sulak ve ormanlık alanlara dökülmesini Meclis gündemine getirdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP Mersin Milletvekili, Ekonomi ve Tarım Politikalarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Turan, 6 Şubat 2023’de meydana gelen Maraş depreminin ardından deprem molozlarının tarım alanlarına, sulak ve ormanlık alanlara dökülmesi hakkında TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi.

Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde Rıdvan Turan Türkiye’de 6 Şubat 2023 tarihinden itibaren meydana gelen depremler dolayısıyla yıkıma uğrayan Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay, Gaziantep, Diyarbakır, Malatya, Kilis, Şanlıurfa, Adana ve Osmaniye kentlerindeki yıkılan binaların molozlarının tarım alanlarına, sulak ve ormanlık alanlara döküldüğüne dair haberlerin, yazılı ve görsel medyada yer aldığını belirterek; “Bu haberlere göre deprem molozları, İskenderun ilçesinde cezaevi yakınlarındaki tarım arazilerine, Samandağ ilçesinde Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün koruması altındaki Milleyha Kuş Cenneti’ne, Malatya’da Beydağı mahallesindeki tarım arazilerine dökülmüştür. Depremde yıkılan binaların çok olması devasa boyutlarda bir atık ile karşı karşıya olduğumuzu göstermektedir” dedi.

“MOLOZLARIN İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT ETMEYECEK BİÇİMDE DÖNÜŞÜMÜ SAĞLANMALI”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Yapı İşleri Genel Müdürlüğünün deprem bölgesindeki yapılara ilişkin yayımladığı raporda depremin etkilediği kentlerdeki yıkılan toplam bina sayısının 18 bin 200 ve yıkılacak ağır hasarlı ticarethane sayısı 61 bin 890 olarak belirttiğini hatırlatan Turan şunları söyledi; “Rapora göre henüz 231 bin 878 bağımsız bölümle ilgili tespitler yapılamamıştır. Yapı İşleri Genel Müdürlüğünün raporuna göre yıkılan binalardaki inşaat atıkları, çevre ve insan sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Fakat AKP iktidarı, depremin üzerinden 50 gün gibi bir zaman geçmesine rağmen herhangi bir deprem atık politikası geliştirmemiştir. Deprem bölgesindeki inşaat atıklarının çevre ve insan sağlığı açısından herhangi bir tehdit oluşturmayacak biçimde ekolojistlerin ve bilim insanlarının görüşleri doğrultusunda ayrıştırma işlemi yapılarak geri dönüşümü sağlanmalıdır.”

RIDVAN TURAN CEVAPLANDIRILMASINI İSTEDİĞİ SORULAR

Rıdvan Turan önergesinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın şu soruları cevaplandırmasını istedi;

  • Cumhurbaşkanlığınızın deprem bölgeleri için herhangi bir atık politikası var mıdır? Eğer var ise bunlar nelerdir? Eğer yok ise olmamasının nedenleri nelerdir?
  • Cumhurbaşkanlığınızın deprem atıklarının tarım alanlarına, sulak ve ormanlık alanlara dökülmesini engellemek konusundaki çalışmaları nelerdir?
  • Deprem bölgesindeki enkazlarda kimyasal ayrıştırma işlemi yapılmakta mıdır? Enkazlardaki kimyasalların insan sağlığını olumsuz etkilemesini engelleyecek çalışmalar yapılmakta mıdır? (HABER MERKEZİ)

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

Tayyip Erdoğan'ın ziyaret ettiği Fatih Erbakan: "Kendi listelerimizle gireceğiz"

SONRAKİ HABER

Ukrayna, İngiltere'den ilk ağır muharebe tanklarını teslim aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa