29 Mart 2023 11:57

Türk TORAKS Derneği: Süreyyapaşa yerinde ve en hızlı şekilde dönüştürülmeli

Türk TORAKS Derneği Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları hastanesinin deprem riski nedeniyle  taşınmasıyla ilgili açıklamasında hastanenin yerinde ve en hızlı şekilde dönüştürülmesi gerektiğini belirtti.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

 Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinin deprem riski nedeniyle iki ayrı hastaneye taşınacağı kararına ilişkin açıklama yapan Türk Toraks Derneği Yönetim Kurulu üyeleri, Türkiye’de solunum hastalıkları alanında önemli bir yeri olan hastanenin kendi yerinde ve en hızlı şekilde dönüştürülmesi gerektiğine işaret etti.

Hastanenin sağlık kurumu şartıyla bağışlanan bir alan üzerinde kurulduğu belirtilerek “Süreyyapaşa İstanbul’da solunum sistemi hastalıklarının önemli bir yükünü üstlenen bir kurum olmanın yanında mirası ve yetkinliğiyle bir ekol ve okuldur. Geçici taşınma sürecinde bu ekol ve okul yapısı özenle korunmalıdır” denildi. Aralık 2018’den itibaren deprem açısından riskli olduğu için cerrahi binanın başka bir merkeze taşındığı hatırlatılarak aradan geçen dört yılda bu konuda adım atılmamasının hastanenin geleceğiyle ilgili de endişeleri arttırdığına işaret edildi.   

"HASTALAR HİZMETE ERİŞEMEZ"

Hastanenin taşınmasının kamu sağlık hizmetlerine erişimde, özellikle solunum sistemi hastalıkları açısından kapatılamayacak bir soruna yol açacağına dikkat çekilerek “Bunu yaşamamak için geçiş sürecinde Süreyyapaşa EAH’nin bir bütün olarak korunarak ayaktan ve yataklı hizmet vermeye devam etmesi sağlanmalı. Öte yandan geçici taşınmayla azalacak her hasta yatağı, göğüs hastalıkları açısından hizmete erişememe durumu yaratacaktır” uyarısı yapıldı. 

"TÜBERKÜLOZ HASTALARI İÇİN ÖNEMLİ"

Süreyyapaşa’nın dezavantajlı hastalara pozitif ayrım yapabilme imkanına işaret edilerek “Taşınmayla tüberküloz ve palyatif servis yataklarının azalması İstanbul’daki verem hastaları, yaşlı ve ek hastalıkları bulunanları kendi başlarına bırakacaktır. Bu süreç İstanbul’un yanı sıra ülke çapında da tüberküloz sorununu katmerleştirecektir. Hizmete ulaşamayan hastalar mecburen özel sağlık kurumlarına yönelecektir” ifadelerine yer verilerek Anadolu yakasında hiçbir kamu hastanesinin her ay en az 250 kişiye bronkoskopi işlemi yapma kapasitesi olmadığı belirtildi.

VAZGEÇİLMEZ BİR HASTANE’

Hastanenin iki hastaneye taşınmasının uzman ekibin de dağıtılması ve aralarındaki sinerjinin bozulması anlamına geleceği belirtilerek şu ifadelere yer verildi: “Süreyyapaşa, İstanbul’da göğüs hastalıkları açısından vazgeçilmez bir hastanedir. Bu hastanenin deprem açısından durumu, olası akıbeti, olacaksa taşınma sürecinin organizasyonu ve olası bir İstanbul depreminde üstleneceği rol yetkililerin yanı sıra yerel yönetimler, sağlık meslek örgütleri, sağlık sendikaları ve uzmanlık derneklerinin de bulunduğu bir yapıda kararlaştırılmalıdır. Tekrar aynı yerde, aynı enerjiyle en kısa sürede, hep birlikte devam edilmesi halk sağlığı ve çalışan tüm Süreyyapaşa ekibi için en büyük dileğimizdir.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Antalya'nın Falezler bölgesi "hayalet ağlar"a teslim

SONRAKİ HABER

Adalet Bakanlığının iddiası: "Erdoğan'ın aday olmasının önünde hiçbir engel yok"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa