İzmir Tabip Odası: Hekimler "Torba"ya sığdırılamaz
İzmir Tabip Odası, “Seçim öncesi apar topar Meclise sunulan "Torba" kanun teklifi derhal çekilmelidir. Hekimler Torba’ya sığdırılamaz” dedi.
Fotoğraf: Evrensel
TBMM’ye sunulan torba kanun teklifi ile sağlık alanında yapılan düzenleme hazırlığına ilişkin basın açıklaması yapan İzmir Tabip Odası, “Seçim öncesi apar topar Meclise sunulan Torba kanun teklifi derhal çekilmelidir. Hekimler Torba’ya sığdırılamaz” dedi.
Torba kanunda hekimleri ne bekliyor?” diyerek İzmir Tabip Odası binasında yapılan basın açıklamasını ise açıklamayı İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, “Çerçevesi net olmayan, akıl ve bilim süzgecinden geçirilmeden, hekimlik mesleği hakkında pek bir fikir sahibi olmayan kişilerce hazırlandığı anlaşılan, pek çok cümlesinin ne anlatmak istediği anlaşılmaz düzenlemelerle hekimlik mesleğine çok ağır darbeler vuracak bu taslağın hekimlik mesleğini yapılmaz hale getireceği aşikardır” dedi.
“MESLEĞİMİZİN ÖZÜNE MÜDAHALEDİR”
Hekimlik mesleğinin özüne müdahale eden ve sağlık alanında ciddi kaosa yol açacak olan bazı uygulama yetkilerinin Bakanlık bünyesindeki bir kurula verileceğini belirten Kaynak, “Hekimlik mesleğinin eğitim süreçlerinin bakanlık bünyesine alınmasının, tıp eğitimi gibi evrensel bir uygulamanın, siyasi erk temsilcisi olan bakanlık yetkisine bırakılmasının bilimsel gelişme ve paylaşımı olumsuz etkileyebileceği aşikardır. Akademik ve bilimsel bir otokontrolün, siyasi erk dışında kurulmuş olmasının, bilimsel gelişme ve objektiflik açısından büyük değeri olduğu kanısındayız. Birçok yönüyle sorunlar içeren, akıl ve bilim ile açıklanması mümkün olmayan, hekim kamuoyunun büyük tepkisini çeken düzenlemelerin derhal geri çekilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.
“BİLİMSEL TEMELİ OLMAYAN GEREKÇELERLE MESLEKTEN MEN EDİLMEK…”
Kanun teklifine göre hekimlerin, hukuki, tıbbi ve bilimsel temeli olmayan gerekçelerle meslekten men edilmek istendiğini söyleyen Kaynak, “‘Meslek icrası sırasında sağlığın kısa süreli veya geçici bozulmasına yol açmak, ağır engelliliğe veya ölüme neden olmaksızın’ şeklinde tanımlanan eylemler, hekimlerin meslekten men edilmesi gerekçesi olarak sunulmaktadır. Bu cümleden anlaşıldığı kadarı ile, bırakınız hekimlik mesleğinin temel karakterini bilmek, en basitinden bir hastalık nedeniyle bir hastanede hasta olarak bile yatmamış, bu konuda bu derece bilgisiz kişilerce kaleme alındığı aşikardır” diye ifade etti.
“Bu düzenlemenin hekimlik mesleğinin yapılabilirliğini artık mümkün olmaktan çıkaracaktır ve defansif hekimlik eğilimini çok artıracaktır” diyerek sözlerini sürdüren Kaynak, bu nedenle de taslağın derhal geri çekilmesi gerektiğini vurguladı.
“BAKANLIĞA SINIRSIZ TEKDİR HAKKI VERİLMESİ KABUL EDİLEMEZ”
Kaynak, “Kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerinin yetki alanında olan görevlerin sağlık meslekleri kuruluna devredilmesi kabul edilemez. Meslek örgütlerinin varoluş gerekçelerinden olan, Anayasa ve kanun ile meslek örgütüne verilmiş olan yetkilerin Sağlık Bakanlığı bünyesindeki bir kurula devredilmesi Anayasa’ya ve hukuka aykırıdır. Aile hekimlerinin çalışma hakkının, idarenin takdir hakkına bırakılması kabul edilemez. Kanun teklifi ile aile hekimlerinin sözleşmesinin yenilenmemesi konusunda Bakanlığa sınırsız takdir hakkı verilmesi kabul edilemez.”
Hekimlerin sözleşmesinin feshi sonucu doğuracak kriterlerin kanunla belirlenmemesi yerine yönetmeliğe ve Bakanlığın insiyatifine bırakılmasının kabul edilemez olduğunu belirten Kaynak, “Aile hekimlerini, idarecilerin insiyatifinde, iş güvencesi olmayan koşullarda, ucu açık kriterlerle çalışmaya mahkûm edecek teklifin geri çekilmesini, Anayasa Mahkemesi kararında yer verilen gerekçelere uygun düzenlemenin yapılmasını talep ediyoruz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)