29 Mart 2023 15:45

İZENERJİ işçileri: Sadaka değil toplu sözleşme

İZENERJİ AŞ’de örgütlü Genel-İş İzmir 2 ve 9 No’lu Şubeler ile belediye bürokratları ve SODEMSEN arasındaki toplu iş sözleşme görüşmelerinin 10’uncu oturumu bugün gerçekleştirildi.

Fotoğraf: Eda Aktaş/Evrensel

Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesine ait İZENERJİ AŞ’de örgütlü Genel-İş İzmir 2 ve 9 No’lu Şubeler ile belediye bürokratları ve Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) arasındaki toplu iş sözleşme görüşmelerinin 10’uncu oturumu bugün gerçekleştirildi.

10 binin üzerinde işçiyi kapsayan sözleşmede, 75 maddenin 56'nda  anlaşma sağlanırken, çoğunluğu parasal maddelerden oluşan 19 maddede hâlâ uzlaşılamadı. Bugün yapılan görüşme öncesi işçiler Kültürpark Basmane kapısı önünde toplanarak, “Sözleşeme hakkımız engellenemez”, “Sadaka değil toplu sözleşme”, “İş, ekmek, özgürlük”, “Zafer direnin emekçinin olacak” sloganları eşliğinde İZENERJİ şirketi önüne yürüdü.

SODEMSEN ve Büyükşehir bürokratları önceki oturumda işçilere önümüzdeki 6 aylık ücretleri için yüzde 40’lık bir zam önerisi yapılmış, öneri ise işçiler tarafından kabul görmemişti.

“EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET İSTİYORUZ”

Bugün görüşme öncesi işçilere açıklama yapan Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız, “Bugün sizlerden aldığımız güçle kalan 19 maddemizin işçinin lehine bitmesi için uğraşacağız. Sizin kararlı duruşunuzla o masa başında haklarımızı söke söke alacağımızdan hiç kimsenin kuşkusu olmasın” dedi. Taleplerini hatırlatan Yıldız, “Biz 40 saat çalışma, rapor teşviklerimizin yıllıktan aylığa çevrilmesini, güvenlik arkadaşlarımızın çalışma koşullarının düzeltilmesini, eşit işe eşit ücret istiyoruz” diye konuştu.

5 MADDEDE ANLAŞMA SAĞLANABİLDİ

Oturumda kalan 19 maddenin 15 maddesi üzerine görüşme yapılırken, 5 maddede anlaşma sağlanabildi. Anlaşma sağlanan maddeler arasında hastalık yardımı, birleştirilmiş sosyal yardımlar, ulusal bayram ve genel tatil günleri çalışma ücreti, güvenlik görevlilerinin çalışma koşulları, hasar ve zarar tespit kurulu maddeleri yer aldı. Yapılan anlaşmaya göre gıda kartı yardımı aylık 400 TL'den 1200 TL'ye çıkarıldı.

Hastalık yardımı içerisinde “40 yaş üstü kadın işçilere yılda bir kez olmak üzere mamografi ve simir testi yaptırılır” maddesi de kabul edilmiş oldu.

Oturum sonrası yapılan açıklamada ise işveren tarafından yeni bir zam teklifi getirilmediği belirtildi.

“ÜCRET EŞİTLİĞİ KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR”

Görüşme sonrası şirket önünde işçilere açıklama yapan Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız, “Taban ücretimize yeni bir zam teklifi gelmedi. Zam oranı hala yüzde 40’tır. Biz taban ücretlerimize yüzde 100 ve 3 enflasyon farkı istedik. Sabah tüm kitleyi herkes gördü. Kimse bizim sabrımızı sınamasın. Yarın buralarda on binler de oluruz. Gelin bu toplu sözleşmeyi masada bitirelim. 55 günümüz kaldı. İZENERJİ işçilerinin koşullarının en iyi noktaya getirelim, birlikte TİS halayı çekelim dedik. Biz buradaki kalan 14 maddenin işçinin lehine bitmesi için hep birlikte mücadele verdik, vermeye devam edeceğiz. İşe almadaki yöntem, eşit işe eşit ücretin sağlanması, 3 enflasyon farkı bizim kırmızı çizgimizdir” dedi.

 (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ne istiyoruz ve nasıl kazanacağız?

SONRAKİ HABER

TGS’nin Reuters görüşmelerinde uyuşmazlık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa