29 Mart 2023 16:04

Corbyn’in milletvekili adaylığına yasak: Starmer ne yapmak istiyor?

İngiltere’de İşçi Partisi yönetimi, Jeremy Corbyn’in seçimlerde partiden aday gösterilmemesini talep eden önergeyi kabul etti. Corbyn, “Parti demokrasisine yönelik utanç verici bir saldırı” dedi.

Jeremy Corbyn | Fotoğraf: Alisdare Hickson/Flickr (CC BY-SA 2.0)

Paylaş

Özden DİNÇ
Londra

İngiltere’de ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin Merkez Yürütme Kurulu (NEC) salı günü toplandı. Başkan Keir Starmer’in önerisiyle, eski parti lideri Jeremy Corbyn’in gelecek seçimlerde İşçi Partisi’nden milletvekili adayı olamayacağına karar verildi.

Starmer’ın, Corbyn’in seçimlerde İşçi Partisi listelerinden aday gösterilmemesini talep eden önergesi, 22’ye karşı 12 oyla kabul edildi.

Jeremy Corbyn, NEC kararının açıklanmasının ardından konuşarak, bu kararın “parti demokrasisine ve parti üyelerine yönelik utanç verici bir saldırı” olduğunu söyledi. Corbyn, hükümetin baskıcı, yoksullaştırıcı ve ayrımcı politikalarına karşı “her zamankinden daha cesur bir alternatif” sunmanın vaktinin geldiği bir sırada Starmer’in “birleşik ve demokratik bir parti kurma taahhüdünü bozarak bizzat İşçi Partisi üyelerinin haklarına yönelik bir saldırı” başlattığını söyledi.

Tüm yaşamını, temsil ettiği Islington North seçmenleri adına daha adil bir toplum amacı doğrultusunda geçirdiğini belirten Corbyn bu karar karşısında sessiz kalmayacağını vurguladı.

BAĞIMSIZ ADAY MI OLACAK?

İşçi Partisi’nden adaylığının NEC tarafından onaylanmayacağının belli olmasının ardından Jeremy Corbyn’in siyasi hayatına nasıl devam edeceğine dair tartışmalar da hız kazandı.

Basında yer alan yorumlarda, Corbyn’in açıklamasında seçim bölgesi olan Islington North’ı temsil ettiğini ve geri adım atmayacağını vurgulamasının bundan sonraki süreçte bölgeden bağımsız milletvekili adayı olma ihtimalini öne çıkardığı ifade ediliyor. Corbyn’e ayrı bir parti kurması yönünde çağrılar yükselirken, Starmer ve ekibi Corbyn’e destek verenlere partinin kapısının gösterileceği tehdidini savuruyor.

STARMER NE YAPMAK İSTİYOR?

Keir Starmer’ın “antisemitizme geçit yok” kisvesi altında başlattığı Corbyn’i siyaseten yok etmeye yönelik bu saldırısı, aslında Corbyn’den fazlasını hedef alıyor. Starmer, başbakan olmayı hedeflediği bir sonraki seçimler öncesinde hızla İşçi Partisini “partinin solundan” arındırmaya çalışıyor. Bu bakımdan Starmer’in eski Başbakan Tony Blair’ın partideki mirasını savunan politik tutumu ile Corbyn’i İşçi Partisinden uzaklaştırmaya yönelik “antisemitizm” bahaneli saldırısını bir arada değerlendirmek gerekiyor. Anlaşıldığı kadarıyla Starmer İşçi Partisini, Muhafazakar Partinin politikalarına yakın bir yere taşımayı hedefliyor.

Bu tutuma dair en yakın örneklerden birisi Starmer’ın grevler konusundaki kararıydı. Starmer ülkede geçen yıl yaz aylarından bu yana grevlerle birleşerek büyüyen işçi hareketiyle parti arasına büyük bir çizgi çekti ve parti üyelerine grev çadırlarına gitmeyi dahi yasakladı.

İşçi Partisinin lideri ayrıca ülkedeki savaş karşıtı koalisyon ile de karşı cephede yer almayı seçti. Starmer kendisinin liderliğinde, NATO’ya bağlılığın devam edeceğini taahhüt eden ve Corbyn’in de bir parçası olduğu Savaşı Durdurun platformunu (Stop the War Coalition) NATO’nun düşmanlarıyla bir olup Rusya’yı desteklemekle suçlayan bir yazı kaleme almıştı.

Starmer yazısında şöyle demişti: “Kimse savaş istemiyor. NATO’yu kınayan siren seslerine ilk bakışta bazı solcular sempati duyabilir. Ancak NATO’yu kınamak, Moskova’dan gelen kılıç şakırtıları giderek yükselirken (…) NATO’nun sağladığı demokrasi ve güvenlik garantisini kınamaktır.”

Bunun yanı sıra Starmer’in savunma bütçesinin artırılması talebini ve Muhafazakar Partinin bu yönde alacağı kararlara destek vereceğini söylediğini ve ayrıca yabancı sermayenin ülkeye gelmesi için iş dünyasıyla ilişkileri sıkılaştıracağına dair Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmayı da hatırlatmak gerek. Yani aslında Corbyn’in ve temsil ettiği siyasetin bir engel olmaktan çıkarılması gereği, Starmer’in parti liderliğini sağlama alma çabasından daha fazlasını ima ediyor.

ÖNCEKİ HABER

İMES’te bir öğrenci birliği

SONRAKİ HABER

Seçimler ODTÜ öğrencileri için ne ifade ediyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa