29 Mart 2023 17:53

Macaristan Cumhurbaşkanı Novak Türkiye'ye geldi

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, Erdoğan'ın daveti üzerine Ankara'ya geldi.

Fotoğraf: Emin Sansar/AA

Paylaş

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetiyle Ankara'ya geldi. Erdoğan yaptığı açıklamada, Macaristan'la ticaret hacmini 6 milyar dolara çıkmasını hedeflediklerini belirtti ve Macaristan'a doğalgaz desteği vermeye hazır olduklarını duyurdu.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Erdoğan tarafından resmi törenle karşılanan Novak, gerçekleştirilen basın toplantısının ardından resmi akşam yemeğinde ağırlandı.

Resmi törenin ardından ikili görüşme gerçekleştirildi. Erdoğan ve Novak gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Macaristan hükümeti ile dost Macar halkına destekleri için teşekkür ediyorum. Macar arama kurtarma ekipleri, depremin hemen ardından ülkemize intikal etti. 35 vatandaşımızı enkazdan yaralı olarak kurtardılar. Macar ekibi, 1999 Gölcük depreminde de yardımımıza koştu. Sayın cumhurbaşkanı ile Türkiye-Macaristan ilişkilerini ele aldık. İş birliğimizi her alanda güçlendirme konusunda ortak irademizi teyit ettik. 18 Aralık 2023'te Dostluk Anlaşması'nın 100. yıldönümünü idrak edeceğiz. Ticaret hacmimiz 3.5 milyar dolara ulaştı, hedefimiz 6 milyar dolara çıkarmak. Ayrıca güncel bölgesel ve küresel meseleleri ele aldık. Rusya-Ukrayna savaşı gündemimizdeki yerini aldı. Şu an itibarıyla TANAP'tan Macaristan'a doğalgaz verilmesinde konusunda Azerbaycan'la her türlü desteği vermiş olduğumuzu ifade ettim. Biz kararlılıkla hedefimize yürüyoruz."

NOVAK: "NATO'NUN GENİŞLEMESİNDEN YANAYIZ"

Macaristan Cumhurbaşkanı Novak ise şöyle konuştu:

"Bugün görüşmemizde sarsıcı depremle ilgili bir video izledik. Kalbimiz sarsılmış olarak izledik. Macaristan'ın alanından daha büyük bir alan etkilenmiş durumda depremde. 50 bin aileye taziyelerimizi iletmek istiyoruz. Arama kurtarma ekipleriyle gurur duyuyoruz. Kendi hayatlarını riske ederek çalıştılar. Zor bir ekonomik dönemden geçiyoruz. Ukrayna'dan gelen sığınmacılara yardımcı oluyoruz. Medikal ekipmanlar getirdik. Bir kilisenin tadilatı konusunda Osmaniye'de kültür merkezinin yenilenmesi konusunu üstlendik. Bölgelerin yeniden inşa edilmesini diliyoruz. Yeniden inşa için güçlü liderlere ihtiyaç var. Savaşın konusu çok önemli. Ukrayna'yla komşu ülkeyiz. Doğrudan etkileniyoruz. Putin'in saldırganlığını kınıyoruz, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savunuyoruz. Barış görüşmelerinin bir an evvel başlamasını istiyoruz. Barışın yanındayız. Yasa dışı göç tehdit oluşturmakta. Türkiye'nin rolünü takdirle karşılıyoruz, anahtar konumda. Macaristan olarak NATO'nun genişlemesinden yanayız. Finlandiya'nın katılımı konusunda olumlu karar çıkmıştır. Türkiye Macaristan'ı enerji güvenliği konusunda yardımcı olmaktadır. Türk akımına ihtiyacımız vardır. Biz bağlantısı olmayan bir ülkeyiz. Önemli bir bağımlılığımız söz konusu. Bu konuda Türkiye'ye güveniyoruz."

 (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Fransa’da emekçilerin kararlılığı sürüyor, sendikalar geri adım atmamalı

SONRAKİ HABER

Hakkında uzaklaştırma kararı aldıran kadının babası ve kardeşini öldürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa