EMEP'in seçimlerdeki tutumu, Yeşil Sol Parti çatısı altında aday gösterme kararı - İskender Bayhan | Gündem Özel

Emek Partisi MYK Üyesi İskender Bayhan, Emek ve Özgürlük İttifakı görüşmeleri sonrası Yeşil Sol Parti çatısı altından aday gösterme kararına ve seçimlerdeki tutumlarına dair soruları yanıtladı.

29 Mart 2023 19:30
Paylaş

Gündem Özel'de konuğumuz Emek Partisi (EMEP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi İskender Bayhan.

Bayhan, Emek ve Özgürlük İttifakı bileşeni olan partilerin görüşmelerinin ardından, EMEP'in seçimlerde adaylarını Yeşil ve Sol Parti çatısı altında gösterme kararına ve EMEP'in seçimlerdeki tutumunun ne olacağına dair Birkan Bulut'un sorularını yanıtladı.

EMEP’İN ÖNERİSİ ÇOK PARTİ-TEK LİSTEYDİ

Bayhan’ın yanıtlarından öne çıkan başlıklar şöyle:

“Emek ve Özgürlük İttifakı seçim takvimiyle yüz yüze geldiğinden itibaren, hem cumhurbaşkanlığı hem milletvekili seçimleri açısından 'en etkili nasıl müdahale edebilir ve bu seçimlerden nasıl güçlenerek çıkabilir?' soruları gündeme geldi. İttifak içerisinde de bu sorular uzun süre tartışıldı ve kademe kademe çözümlenerek şu anki noktaya gelebildik. Ancak bu, süreç tamamlandı, bitti anlamına gelmiyor. Çünkü Emek ve Özgürlük ittifakı seçimlerden güçlenerek çıkma gibi bir sorumluluğu hâlâ taşıyor."

“'İttifakın hem daha çok oy alacağı hem daha fazla milletvekili çıkarabileceği yöntem ne olabilir?' diye bugüne kadar tartıştık. Partimizin, her partinin kendi ismiyle seçimlere girmesi ama belli bölgelerde alan boşaltmalarla, tek listeyle seçimlere katılabilmesi önerisi, hem o partilerin en çok oy oranını alarak ittifakın güçlenmesi açısından hem de Mecliste temsiliyeti sağlama açısından en ideal formüldü. Seçim, ittifak, D’hondt sistemi üzerine çalışan hemen her uzman bunun en ideal yöntem olduğunu söylüyor. EMEP başından beri hep bunu savundu ama HDP, 81 ilde de seçimlere girmek gibi bir öncelik ortaya koymuştu. TİP de kendisinin seçimlere girmesi konusunda ısrarcı bir tutum ortaya koydu. Biz bu tutumlardan ortak bir uzlaşı çıkarabilir miyiz diye düşündük. Kimse ittifakı bozmayı düşünmedi, böyle bir seçenek akla bile gelmedi."

“Başta söylediğimiz formül, aynı zamanda başta Sosyalist Güç Birliği ile Emek ve Özgürlük İttifakı arasında bir seçim işbirliğinin de en ideal formülüydü. Ancak bu programın sınırlarını aşacak bir sürü tartışma, görüşme ve fikir alışverişiyle mümkün olmadı. EMEP olarak bunun için çok çaba sarf ettik. 'Böyle olursa olur yoksa ittifak dağılacak' gibi bir tartışma olmadı. Kamuoyundaki tartışmanın nabzı ile görüşmelerin nabzı farklıydı. Seçim takviminde sürenin azalması nedeniyle üç parti olarak protokolümüzü verdik ancak süreç devam etti. Son olarak bu konuda bir uzlaşma sağlanamayacağını gördük. Partimiz, genel yönetim kurulu ve müttefiklerimizle yaptığımız görüşmelerde artık bu noktada bir uzlaşma sağlanamayacağını gördü. Sonuç itibariyle seçimlere ittifaklarla girme açısından 6 Nisan son tarih, 9 Nisan da listelerin verilmesi açısından son tarih."

“Son toplantımızda her partinin seçimlere girmesi formülüyle ilerlenebilirdi ama bu daha fazla milletvekili çıkarmayı zayıflatan bir yaklaşımdı. İttifak bileşenlerinin karşılıklı mutabakatıyla seçimlere böyle girmemizin daha uygun olacağına karar verdik ve bugün bu kararı kamuoyuyla paylaştık."

YEŞİL SOL PARTİ ÇATI PARTİSİ OLDU

“EMEP, Yeşil Sol Parti çatısından seçimlere giriyor. Yeşil Sol Parti, Emek ve Özgürlük İttifakı içinde yer alan EMEP, HDP, EHP, SMF, TÖP’ün bir çatı partisi olarak seçimlere girmiş olacak. Böylece EMEP, kendi milletvekili temsiliyetini esas alarak Yeşil Sol Parti'yle seçimlere girecek."

“Yeşil Sol Parti hem öncesinde HDP’nin bileşeniydi, dolayısıyla Emek ve Özgürlük İttifakının parçası olmayı kabul eden bir partiydi. Ancak aynı zamanda HDP’nin kapatılması tehdidinden dolayı, HDP'nin onun listelerinden gireceği bir parti oldu. Biz de Yeşil Sol Parti’nin çatısından girme formülü üzerine yoğunlaşınca artık Yeşil Sol Parti, Emek ve Özgürlük İttifakı’nın TİP dışındaki diğer bileşenlerinin seçimdeki çatı partisi pozisyonuna geldi."

"EYLEMDE BİRLİK, PROPAGANDADA SERBESTLİK"

“Önümüzdeki dönem bu güçler kendi logo ve imzalarıyla Yeşil Sol Parti’nin seçim bildirgelerini hazırlayacaklar. İkincisi Yeşil Sol Parti listesinde seçimlere giren tüm parti ve örgütler, kendi bağımsız propagandalarını, kendi adaylarının çalışmalarını örgütleyecekler. Biz buna eylemde birlik, propaganda ve ajitasyonda serbestlik diyoruz. Oyda ve sandıkta birleşeceğiz ama kampanyalarımızda ittifakın bileşenleri olarak güçlü bir kampanya örgütlemeye çalışacağız."

EMEK PARTİSİ ADIYLA PARLAMENTODA OLACAKLAR

“EMEP’in adaylarını bütün sanayi kentlerinde göreceğiz. Türkiye’de EMEP işçiler, emekçiler, ezilen kesimler üzerinde etkisinin olduğu bütün kentlerde kendi adaylarıyla çalışma sürdürecek ve Yeşil Sol Parti’ye oy isteyecek. 14 Mayıs sonrasında Emek Partisi’nin de Mecliste milletvekillerinin olduğu, Emek ve Özgürlük İttifakı'nın EMEP milletvekilleriyle birlikte parlamentoda içinde yer aldığı bir amacı taşıyoruz. Bunun sayısı ne olur; bu işçi, emekçi ve ezilen halk kesimlerinin Yeşil Sol Parti’ye vereceği oy desteğine bağlı.” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kar yağışı şiddetini artırdı, Bolu Dağı geçişinde İstanbul istikameti trafiğe kapandı

SONRAKİ HABER

TİP'ten Deprem (Suçları) Raporu: AKP ve ortaklarının bu işe dair dahlini anlatan bir rapor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa