30 Mart 2023 12:37
Son Güncellenme Tarihi: 30 Mart 2023 15:50

İBB, Hiranur Vakfı’nın Sancaktepe'deki kaçak yapısını yıktı

İBB ekipleri, cinsel istismar skandalıyla ülke gündemine gelen İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın Sancaktepe'de bulunan vakıf binasında kaçak olduğu belirtilen bölümlerini yıktı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İmar Müdürlüğü, vakıf Kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızını müridiyle evlendirerek istismara maruz bırakması ile gündeme gelen Hiranur Vakfı’nın Sancaktepe’de inşa ettiği kaçak külliyeyi yıktı.

Hiranur Vakfı'nın binası imara aykırı olduğu gerekçesiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 12 Aralık 2022'de mühürlenmişti. Hiranur Vakfı'nın avukatı tarafından yürütmenin iptali davası açıldı. İstanbul 4. İdare Mahkemesi, idari işlemin yürütülmesinin durdurulması için 'açıkça hukuka aykırılık' ve işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması' koşullarının bir arada bulunması gerektiğini belirterek yürütmenin durdurulmasını reddetti.

Karar üzerine İBB'ye bağlı İGDAŞ, İmar Dairesi Başkanlığı ve zabıta ekipleri saat 09.30 itibariyle kaçak yapının yıkımına başlamak için vakfın Sancaktepe'de bulunan binasının önüne geldi.

Vakfın üyeleri de bina önünde sabahın erken saatlerinden itibaren toplanmaya başladı. Vakfın girişinde bulunan bir yapının ise Hiranur Vakfı mensupları tarafından ekipler gelmeden önce kısmen yıkıldığı ve girişe vakfa ait bir kepçe park edildiği görüldü.

İGDAŞ ekipleri yapının doğalgazını kesti. Belediye ekipleri ile vakıf üyeleri arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Ekipler, bina içerisinde vakfa ait eşyaların çıkarılması için bir süre bekledi. Saatler sonra vakıf içerisinde kaçak yapıların İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB) tarafından yıkımı tamamlandı.

"RUHSATA UYGUN OLMAYAN ALANLAR VAR"

İBB İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Gürkan Akgün, vakıf binasının önüne gelerek incelemelerde bulundu. Burada konuşan Akgün, "Bugün Sancaktepe'de yaklaşık 1 yıl öncesinden başlattığımız tespit çalışmaları doğrultusunda alınan yıkım kararını gerçekleştirmeye başladık. Süreci şöyle özetleyebilirim. 2022 yılının Şubat ayında biz İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin imar kontrolleri doğrultusunda burada bir kaçak yapılaşma tespit etmiştik. Tespit de şuydu: Şu anda yıkımı gerçekleştirilen yer 5 blokluk bir konut alanında. Ama ruhsatına aykırı bir şekilde ara bölmelerde kapatmalar olduğu, belirli yapıların olduğu tespit etmiştik. Geçtiğimiz Aralık ayında biz burada bildiğiniz üzere bir yapı takip tutanağı düzenledik. Binayı mühürledik. Binanın mühürlenmesinin üzerine de konuyu İstanbul Büyükşehir Belediye encümenine yasal olarak taşıdık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi encümeni de oy birliğiyle önce bir idari para cezası kararı alındı. Bu idari para cezası yasal olarak ilgililere tebliğ edilmesi gerekiyor. İlgililere tebliğ edildi. 1 ay içerisinde yine burada herhangi bir düzenleme, düzeltme işlemleri yapılmadığı için biz bir yıkım kararı verdik. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin encümeninden oy birliğiyle bir yıkım kararı alındı. Bu doğrultuda da biz yapmamız gereken yasal görev ve sorumluluklarımız doğrultusunda da bu yapının kaçak olan bölümlerin yıkımına başladık. Burada 5 tane blok var. Bu 5 bloğun arasında kapatılmış ruhsata uygun olmayan  alanlar var. Yaklaşık 4 bin 500 metrekarelik bir alandan bahsediyoruz." dedi.

"İŞLEM HUKUKA AYKIRI" İDDİASI

Hiranur Vakfı'nın avukatı Bulut Müslüm Gezer tarafından yıkımla ililgili yapılan açıklamada, yıkım işleminin hukuka aykırı olduğu iddia edildi.

Yapılan açıklama şu şekilde: "Öncelikle belirtmek isteriz ki, vakfımızın hiçbir alanı kaçak değildir. Bu karalamayı asla kabul etmiyoruz. Nitekim imara ve projeye aykırı denilen yapı, bölge halkının namaz kılmak amacıyla, taziyesini yapmak amacıyla ya da bir toplantı veya sohbet amacıyla üstü kapatılan bir alandan ibarettir. Nitekim bunun da yapı özelliği söz konusu değildir. Bu nedenle yapılan işlemler, bu yönüyle de hukuka aykırıdır. Öncelikle İBB idare tarafından 08.12.2022 tarihli yapı tatil tutanağı gereğince 08.12.2022 tarihinde mühürleme işlemi yapılmıştır. İBB tarafından yapılan bu işlem hukuka aykırıdır. Vakfımız hakkında bu işlemi yapma yetkisi ilçe belediyesine aittir. İBB idare etkisi olmayan bir işlem tesis etmek ve yapılan işlemlere tekerrür eden işlemlerdir. İdarenin yaptığı işlemler siyasi bir kazanım elde etme çabasından ibarettir. Nitekim Sancaktepe Belediyesi tarafından 16.11.2022 tarihinde yapı tatil tutanağı tutulmuş ve mühürleme işlemini yapmıştır. İdarenin mühürlenmiş bir yeri yetkisi olmadan tekrar mühürleme işlemi hukuka aykırıdır."

NE OLMUŞTU

İBB, Hiranur Vakfı’nın Sancaktepe’deki külliyesinin kaçak olduğunu belirleyerek 8 Aralık 2022’de mühürledi. İBB’den yapılan açıklamada, 5 blok için ruhsat alan Hiranur Vakfı’nın, mevzuata aykırı bir şekilde bloklar arasına kaçak külliye inşa ettiği tespit edildiği ifade edildi.

“İLÇE BELEDİYESİ GEREĞİNİ YAPMADI”

İBB İmar Müdürlüğü'nün 25 Şubat tarihinde, Sancaktepe Belediyesi'yle kaçak yapının denetimi ve gereğinin yapılması için yazıştığı, 3 ay süre geçtiği yanıt alınamadığı belirtilerek, "6 Haziran'da yeni bir yazıyla ilçe belediyesine sorumluluğu tekrar hatırlatıldı. 4 Ağustos tarihinde İBB'ye yanıt gönderen Sancaktepe Belediyesi, işlemlerin devam ettiğini bildirmekle yetindi. 7 Eylül tarihinde yapının ruhsatına ve mevzuata uygun hale getirilmesi için son bir resmi yazıyla Sancaktepe Belediyesi'ne sorumluluğu hatırlatıldı" denildi.

“İSKANI ALINMADIĞI HALDE KULLANILMAYA BAŞLANMIŞ”

Kaçak yapıya ilişkin 3 aylık yasal sürede herhangi bir işlem yapılmadığı belirtilen açıklamada, "İBB İmar Müdürlüğü ekipleri, mülkiyeti Hiranur Vakfı'na ait Sancaktepe Mahallesi Abdurrahmangazi Mahallesi, 8905 ada, 3 parselde bulunan yapıya giderek, henüz iskanı alınmadığı halde kullanılmaya başlanan ruhsatsız kaçak yapıyı, yapı tatil tutanağıyla mühürledi. Mühürleme kararı İBB encümenine gönderilecek, ruhsat sahibine para cezası kesilecek. Kaçak yapının yıkılması için sorumlularına bir ay süre tanınacak. Bu süre içinde herhangi bir işlem yapılmazsa, kaçak yapı İBB ekipleri tarafından yıkılacak" denildi.

YIKILMASI İÇİN 1 AY SÜRE VERİLDİ

İBB İmar Daire Başkanı Ramazan Gülten de 3 ay süresince Sancaktepe Belediyesi'nden yanıt alınamadığını, kaçak yapının mühürlenmesi için bugün işlem yapıldığını belirterek, kaçak yapının yıkılması için bir ay süre tanındığını ifade etti.

Kaçak yapıları mühürlenen Hiranur Vakfı ise İBB’ye karşı İstanbul 4. İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Vakıf, İBB’nin kaçak yapıları “yapı tatil tutanağı tutarak” mühürlemesinin işlemi için yürütmeyi durdurma ve iptal kararı verilmesini talep etti. Mahkeme ise 15 Mart’ta Hiranur Vakfı’nın bu talebini “yürütmenin durdurulması için koşulların bir arada bulunmaması” nedeniyle reddetti. Mahkemenin bu kararıyla birlikte İBB’nin kaçak yapılar için yıkım kararı almasının önünde bir engel kalmamıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İmamoğlu'ndan yüz yüze eğitim çağrısı: Mart ayının sonuna geldik, YÖK hâlâ sessiz

SONRAKİ HABER

CHP’li Gülizar Biçer Karaca: Halkın adalete güveni kalmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa