30 Mart 2023 17:56

SODEV raporu: Türkiye’de kadınların yalnızca yüzde 6’sı sokakta kendini güvende hissediyor

Sosyal Demokrasi Vakfının hazırladığı, “Kadınların Ekonomik ve Toplumsal Yaşamdaki Sorunları Araştırması Raporu” açıklandı.

Fotoğraf: Burcu Yıldırım

Paylaş

Sosyal Demokrasi Vakfının hazırladığı, “Kadınların Ekonomik ve Toplumsal Yaşamdaki Sorunları Araştırması Raporu”na göre Türkiye’de yaşayan kadınların yalnızca yüzde 6,3'ü sokakta yürürken kendini güvende hissediyor.

Türkiye genelinde 18 yaş üstü, farklı eğitim düzeylerine sahip 1067 kadınla gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları, online toplantıyla duyuruldu. Toplantı, SODEV Başkanı Rasim Şişman'ın açış konuşmasıyla başladı. Sonrasında SODEV AR-GE Koordinatörü Prof. Dr. Cem Okan Tuncel konuya ilişkin bir sunum gerçekleştirdi.

KADINLARIN YARISINDAN FAZLASI MUTLU DEĞİL

Türkiye’deki toplumsal ve ekonomik hayata ilişkin çarpıcı verilerin yer aldığı rapora göre kadınların yüzde 60,3’ü mutsuz olduğunu dile getiriyor. Bu oran muhalefet partilerine oy veren kadınlarda daha da yüksek. HDP’ye oy veren kadınların yüzde 86,8’i, CHP’ye oy veren kadınların ise yüzde 74,1’i Türkiye’de yaşayan bir kadın olarak mutsuz olduğunu ifade ediyor.

Araştırma bu oranın kadınların çalışma hayatında olup olmaması ile ilgili olmadığını da ortaya koyuyor. Her iki durumda da kadınlar bu ülkede yaşamaktan mutsuz.

Her ekonomik sınıftan kadının mutsuz olduğunu ortaya koyan araştırmaya göre en mutsuz kadınlar ise yüzde 65,5 oranla orta sınıf kadınlar. Yaş grupları içinde ise genç kadınların mutsuzluk oranı diğer yaş gruplarından daha fazla.

KADINLARIN YÜZDE 68,8'İ GELECEKTEN UMUTSUZ

Araştırmada ortaya çıkan bir diğer önemli bulgu ise araştırmaya katılan kadınların yüzde 65,8’inin gelecekten umutsuz olduğunu dile getirmesi oldu. Rapora göre kadınların geleceğe dair umutları yaş grubu ve sosyo-ekonomik statüden bağımsız olarak oldukça düşük.

Geleceğe dair umutsuzluğun da muhalefet partilerine oy veren kadınlarda daha yüksek olduğu görülüyor. HDP’ye oy veren kadınların yüzde92,1’i,C HP’ye oy veren kadınların ise yüzde 82,2’i, Türkiye’de yaşayan bir kadın olarak gelecekten umutsuz olduğunu ifade ediyor.

Araştırma bu oranında kadınların çalışma hayatında olup olmaması ile ilgili olmadığını ortaya koyuyor. Her iki durumda da kadınlar gelecekten umutsuz.

EN ÖNEMLİ SORUN, ŞİDDET VE TACİZ

Rapora göre Türkiye’de yaşayan kadınların en önemli sorunları ise şiddet, taciz ve hane içi ücretsiz emek ve bakım yükü.

Görüşmelere katılan kadınların yüzde 76,8’i şiddetin, yüzde 75,1’i ise tacizin kadınların en önemli sorunu olduğu düşünüyor.

Katılımcı kadınların kendi deneyimleri de Türkiye’deki kadınların önde gelen sorunlarının hane içi ücretsiz işgücü ve bakım emeği ile istihdam sorunu olduğunu gösteriyor.

Türkiye’de yaşayan 4 kadından 3’ü geceleri sokakta kendini güvende hissetmiyor Araştırmada ortaya çıkan diğer bir çarpıcı veri ise kadınların yüzde 74,9’unun, yani yaklaşık olarak 4 kadından 3’ünün geceleri sokakta yürürken kendini güvende hissetmemesi. Rapora göre ankete katılan kadınların siyasi tercihleri, yaş grupları, sosyo-ekonomik statüleri ve çalışma durumları ne olursa olsun kadınların çoğu geceleri kendilerini sokakta yürürken güvende hissetmiyor.

Görüşmelere katılan kadınların yüzde 89,9’u ise Türkiye’de kadına yönelik şiddeti engelleyici cezaları yeterli olmadığını düşünüyor.

KADIN VE ERKEN EŞİT İMKANLARA SAHİP DEĞİL

Araştırmaya göre kadınların yüzde 75,5’i yani yaklaşık 4 kadından 3’ü ise erkeklerle eşit imkânlara sahip olmadığını düşünüyor. Görüşmelere katılan kadınların yüzde 63,4’ü ise kadınlar ve erkeklerin eşit iş fırsatlarına sahip olmadıklarını ifade ediyor. Genç kadınlara göre ise çocuk sahibi olmak iş hayatındaki yükselişi engelliyor.

İş hayatında cinsiyetinden ötürü ayrımcılığa maruz kaldığını düşünen kadınların oranı ise yüzde 56,6.

Rapora göre kadınların iş hayatında karşılaştığı en büyük zorluklar ise mobbinge maruz bırakılmak, iş yerinde yapılan ayrımcı muameleler, düşük maaş ve taciz. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

AP milletvekilleri: "Fransa'daki polis şiddetini durdurun"

SONRAKİ HABER

Akşener'den Erdoğan'a: Recep Bey, adresim belli, bu sinire gerek yok, papatya çayına devam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa