Pınar Selek için basın açıklaması: Bunun peşini bırakmayacağız
Hakkında verilen 4 beraat kararına rağmen tekrar yargılanan Pınar Selek için Hâlâ Tanığız Platformu basın konferansı düzenledi.
Fotoğraf: Özlem Songül Abayoğlu/Evrensel
Hakkında 4 kez beraat kararı verilmesine rağmen Yargıtayın itiraz etmesi sonucu tekrar yargılanan Pınar Selek için Hâlâ Tanığız Platformu basın konferansı düzenledi. Fransa'dan, Almanya'dan belediye başkanlarının katıldığı basın konferansında Hâlâ Tanığız Platformundan Karin Karakaşlı, Hâlâ Tanığız Platformu Uluslararası Sözcüsü Yasemin Öz, Lamdaistanbul LGBTİ+ Derneği gönüllüsü Öner Ceylan, Uluslararası Komite üyeleri ve Corinnie Liechti's Speech konuşma yaptı.
"HRANT DİNK ÖLDÜRÜLDÜ, PINAR YARGILANDI, BEN 2 DOSYAYLA KALDIM"
Pınar Selek ile tanışma anısını anlatarak konuşmasına başlayan Karin Karakaşlı, "Pınar'la 2000 yılında karşılaştık. Hapisten yeni çıkmıştı. Çıktığında 'Şu kadarlık barış mücadelesi varsa ben de onu büyütürüm' dediği haliyle tanıdım. Mekan ise çalıştığım Agos gazetesiydi ve bizi Hrant Dink tanıştırdı. Ardından ben kendimi onun peşine takılmış, Diyarbakır'da, Batman'da yaşam kadın buluşmaları yaparken duydum. Gerçekten de o toplumsal mücadele büyüdü, feminist çevreler de genişledi. Pınar türlü kitaplarıyla devam etti. Kadın çalışmaları genişledikçe bu dava kumpası da Pınar'ı kuşatmayı sürdürdü. Böylece ben de kendimi Hâlâ Tanığız Platformu'nun içinde buldum. O sıralar Hrant Dink de bir linç kampanyasıyla sarmalandı ve öldürüldü. Ben de çok sevdiğim 2 insan ve onların koca 2 dosyasıyla kalakaldım" dedi
Pınar Selek'in suçsuzken yargılandığının ve işkence gördüğünün altını çizen Karakaşlı, "Aynı zamanda birlikte çalıştığı, birlikte yaşadığı sokak çocuklarının ve trans kadınların tanıklığıyla aslında ilk başta hem kendi kişiliğini hem de bu davanın seyrinin ne olacağını da bence belirledi. Beraat kararıyla Pınar'ın yanına gittiğimde sevincimiz bir gün sürdü. Beraati aldıktan bir gün sonra savcı kararı temyiz etti. Böyle bir hınçtan bahsediyorum. Bugün de arkadaşımın meselesine sahip çıkmak için buradayım. Onu bu çıkmazdan azat etmeyi, kendim için de istiyorum. Kahkahalarımız yarım kalmasın istiyorum. O yüzden bu beraat benim hayatımın bir parçası. Bütün olmak için buradayım" şeklinde konuştu.
"PINAR SAYESİNDE LAMDA ERKEK GRUBU OLMAKTAN ÇIKTI"
Pınar Selek ile anılarına değinen Öner Ceylan, "Ben Pınar'ın adını Sokak Sanatçıları Atölyesinde Pınar abla olarak duymuştum. Daha sonra Türkiye'ye geldiğinde Trans kadınların dışlanmaları hakkında bir araştıra kitabı yayınlamıştı Pınar. Lamda'dan bir arkadaşım bu kitabın yayınlandığı yayınevinde çalışıyordu. Pınar'dan çok olumlu bahsediyordu. Sonrasında Lamda ve Amargi birlikte çalışmalar yapıyordu. Pınar sayesinde Lamda bir erkekler grubu olmaktan çıktı. Yine sadece kadınlara özel bir etkinliği Lamda'da yapmak istediğimizde erkekler bu fikre direndi. Ardından o toplantıya 62 tane kadın bir araya geldi. Oradaki hiç kimse 5 ten fazla quir kadını bir arada görmemişti. Ardından 2008 yılında Lamda'ya bir kapatma davası açılmıştı ve Pınar oradaki konuşmasında 'Lamba kaç genci intiharın eşiğinden kurtardı biliyor musunuz?' demişti. Bu benim aklıma kazındı ve çok duygulandırdı." diye konuştu.
"DOSYAYA BAŞKA HERHANGİ BİR DELİL KOYAMIYORLAR"
Pınar Selek'in 25 yıldır yargılandığı davayı özetleyen Yasemin Öz, "Dava başlayıp, Pınar ilk göz altına alındığında sebep patlama değil; Fransa ile bağlantılı yaptığı sosyolojik araştırmaydı. 'Bize birkaç isim ver' dediklerinde, Pınar bunu kabul etmeyince bir sürü işkence gördü, kolu çıktı. Daha sonra bir şekilde terörle bağlantılı olarak tutuklanıyor ve cezaevine koyuluyor. Bir buçuk ay boyunca hiçbir yerde Pınar'a patlamayla ilgili soru sorulmuyor. Bu arada emniyet müdürlüğü patlamanın sebebinin gaz kaçağı olduğunu açıklıyor. Başka bir kişiyi göz altına alınıyor. Bu kişi işkence altında verdiği ifadesinde, 'Biz Pınar'la birlikte Mısır Çarşısına bomba koyduk' diyor ancak savcılığa çıkar çıkmaz ve mahkemede 'Ben işkence altında verdim bu ifadeyi' diyor. Dosyaya başka ikinci bir delil koyamıyor" diyerek özetledikten sonra davada 4 kez beraat kararı çıktığını ama savcının 4 kez temyiz kararı verdiğini hatırattı.
"KARINCALARI CAYDIRMAK ZORDUR"
Fransa, Almanya, Belçika, İsviçre ve Norveç'ten gelen delegasyonlar adına konuşma yapan Corinnie Liechti's Speech, "Burada 80'den fazla kişiyiz. Bizler aktivistler, editörler, araştırmacılar, avukatlar, seçilmiş yetkililer, insanlarız. Bizler Pınar Selek ile yolda karşılaşmış dayanışma insanlarıyız. Bu delegasyon adına değil bu delegasyon için konuşuyorum çünkü Pınar Selek'e gönül vermiş tüm insanları temsil edemem. Pınar Selek gibi biz de karıncayız. Karıncalar kendi ağırlıklarının 25 katından fazla yük taşıyabilir. 25 Pınar Selek'e yönelik siyasi sürgün yıllarının sayısıdır. Karıncaların Antartika hariç tüm kıtalarda bulunması gibi Pınar'ın etrafındaki dayanışma da İtalya, Paraguay, İzlanda, Brezilya, Lübnan ve benzeri ülkelerden geliyor, birbirleri ile iletişim kurarak tehlikeleri birbirlerine bildiriyorlar. Biz de bu yüzden buradayız. Karıncaları caydırmak zordur. Bugün gördüğünüz karınca yuvalarının altında bir sürü tünel var. O yüzden bugün burada olmak isteyip olamayan ve bizi canlı olarak izleyen herkese çok teşekkür ediyoruz" diyerek sözlerini sonlandırdı.
"PINAR’IN MÜCADELESİ BİZE İLHAM VERİYOR"
Uluslararası Komite üyeleri adına konuşan Milletvekili Elise Lebducher, "Bugün buraya geldiğimizde büyük bir destekle ve şaşırarak sizin karşınızda duruyoruz. Biz Fransızların bugün burada olmasının birçok sebebi var. Pınar'ın mücadelesini onurlandırmak için buradayız. Onu her şeyden önce bir kadın olarak savunuyoruz. Delegasyon olarak kendi hükümetimizi de Uluslararası Komiteyi de bu konuda uyarmaya devam edeceğiz. Bunun peşini bırakmayacağız. Pınar'ın arkadaşları, ailesi ve ona destek veren sizlerle olmaktan gurur duyuyoruz. Pınar'ın mücadelesi bize ilham veriyor. Şimdi Pınar'ın mücadelesini büyütmek ve başka insanlara ilham vermek için bizim sıramız" ifadelerini kullandı. (İstanbul/EVRENSEL)