01 Nisan 2023 09:11

"Molozlar suya karışırsa hastalıkları önleyemeyiz"

Dr. Berkant Doran, Hatay'da molozların sulak ve çadırların olduğu alanlara döküldüğüne işaret ederek, "Bu molozlar sulara karışırsa sonraki hastalıkları önlememiz mümkün değil" uyarısında bulundu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Müjdat CAN

Depremlerde 5 bin 696 konut ile en fazla yıkımın yaşandığı Hatay'da, enkaz kaldırma çalışmaları aralıksız bir şekilde sürüyor. Uzmanlar, çalışmaların Asbest Yönetmeliği'ne aykırı bir şekilde sürdüğünü belirtiyor. Hafriyatların döküldüğü alanların yaşam alanlarına yakın olması da bu durumu doğruluyor. Doktor Berkant Doran, asbestin büyük bir tehlikeye neden olabileceği uyarısında bulunarak, önlem alınması gerektiğini belirtti.

“ENKAZLAR YAVAŞ KALDIRILMALI”

Kentte ağır hasarlı 164 binden fazla binanın yıkılacağını söyleyen Doran, bu konudaki en büyük sıkıntının "hız" olduğunu söyledi. Doran, "Son Japonya depreminde görüldüğü gibi enkaz kaldırma çalışmalarının yıllarca sürmesi gerekiyor. Çünkü bu işi ne kadar hızlı yaparsak, yayılacak hastalıklar da o kadar çok olur. Bu molozların yaydığı asbest, akciğer, akciğer zarı kanseri, Asbestozis mezoteltoma hastalıkları oluşturur" diye konuştu. Silika, ağır metaller, boya ve kimyasal gibi maddeler, PVC gibi ürünlerin ayrıştırılması gerektiğini söyleyen Doran, "Bunun için hızlı olmadan yavaş yavaş enkazın kaldırılması lazım" dedi.

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Enkaz çalışmaları yapılırken sulandırma çalışmalarının muhakkak yapılması gerektiğini ifade eden Doran, hiçbir yerde bunun yapılmadığını söyledi. Çalışanlar için FFP3 maskeler ve tek kullanımlık kıyafetlerin olması gerektiğini vurgulayan Doran, "Molozlardan doğan toz bulutunun yaptığı astım atakları, alerjiler, göz enfeksiyonları ve daha karşılaşacağımız sıkıntılar var. Esas sıkıntı akciğer kanseri gibi dediğimiz hastalıklar 5-10 sene sonra ciddi tehdit oluşturacak" uyarısında bulundu.

Bir başka önemli konunun da enkazın döküldüğü alanlar olduğuna dikkati çeken Doran, molozların sulak alanlar ve çadırların olduğu alanlara döküldüğünü hatırlattı. Molozların sert bir zemine ve suya karışmayacak alanlara dökülmesi gerektiğini belirten Doran, "Bunun geri dönüşüm çalışmalarının da yavaş yavaş ayrıştırma yapılarak yapılması lazım. Şuan ki durumda öyle bir şey söz konusu değil. Atıldığında bu molozlar sulara karışırsa sonraki hastalıkları önlememiz mümkün değil. Akciğer hastalıklarının çoğunun spesifik tedavileri yok. Bunların daha çok septomatik tedavileri var. Ondan dolayı ilk önemli olan yavaş yavaş kaldırılmasıdır. Ayrıştırılarak korunması, halktan uzak temasın olmadığı yerlerde yapılması, sulama çalışmalarının muhakkak yapılmasıdır" diye konuştu.

 “HÜKÜMET YÖNETMELİĞE UYMALI”

Asbest Yönetmeliğini hatırlatan Doran, OHAL'den dolayı bu yönetmeliğin askıya kaldırıldığını söyledi. İhalelerin bu nedenle hızla yapılarak yandaşlara peşkeş çekildiğini ifade eden Doran, "Bu çalışmalar bu nedenle maalesef yapılmıyor. Bunu hükümetin, devletin yapması gerekiyor" diye konuştu. (Hatay/MA)

ÖNCEKİ HABER

Japon hükümeti, Fukuşima'da iki bölgenin tahliye emrini kaldırdı

SONRAKİ HABER

İTÜ’lü akademisyenlerin Erdoğan’ın kararnamesine tepkilerine getirilen erişim engeline öğrencilerden tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa