01 Nisan 2023 10:28

İngiltere’de eğitim sendikasında yeni dönem

Afrika’dan İngiltere’ye göç eden bir ailenin oğlu olan Daniel Kebede, İngiltere’nin en büyük eğitim sendikası olan Ulusal Eğitim Sendikasının genel sekreteri seçildi.

Fotoğraf: Arif Bektaş/Evrensel

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

İngiltere’nin en büyük eğitim sendikası Ulusal Eğitim Sendikası (NEU) yeni genel sekreterini seçti. Afrika’dan İngiltere’ye göç eden bir ailenin oğlu olan Daniel Kebede NEU’nun yeni genel sekreteri oldu.

2017 yılında, ülkenin en büyük iki eğitim sendikası birleşip tek çatı altında mücadele etmeyi kararlaştırmıştı. Ulusal Öğretmenler Sendikası (NUT) ile Öğretim Görevlileri ve Öğretmenler Birliği (ATL) birleşip Ulusal Eğitim Sendikasını (NEU) kurdu. Birleşmenin ardından NUT Genel Sekreteri Kevin Courtney ve ATL Genel Sekreteri Mary Bousted Eş Genel Sekreterleri olarak görev yapıyorlardı.

GREV KARARI VE 70 BİN ÜYE

2017’de NUT 270 bin ve ATL ise 180 bin üyesi ile 450 bin eğitimci birleşerek NEU’yu kurduktan sonra, başta öğretmenler olmak üzere, öğretim görevlileri ve okul çalışanları sendikaları etrafında daha da kenetlendi. Yaklaşık 6 yıl boyunca 450 bin üyeye yeni bir üye katamayan NEU, Ocak ayında aldığı grev kararından sonra, iki aylık bir dönemde 70 bin yeni üye kazandı. Mücadele hattının belirlenmesinden sonra eğitimcilerin sendikaya üye olup, başta ücret olmak üzere, birçok hakkı için sendikal mücadeleye girmesi herkesin dikkatini çekmişti.

“ÖĞRETMENLER GELECEĞİN EĞİTİMİ İÇİN KAYGI TAŞIYORLAR”

Yaklaşık üç ay önce başlayan genel sekreterlik oylamasına iki aday katılmıştı. Daniel Kebede ve Niamh Sweeney. Oylamanın sonucu dün akşam açıklandı ve Sweneey 12 bin 918 oy alırken, Kebede 28 bin 636 oy alarak NEU’nun ilk genel sekreteri oldu. Kebede, sonucun açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, “Eğitimde köklü değişikliklerin yapılmasının zamanı gelmiştir. Ücret kesintilerinin son bulduğu, öğretmen üzerindeki aşırı yükün azaltıldığı ve eğitim düzeyine göre okullara biçilen bütçe uygulamasının son bulduğu bir gelecek için mücadele edeceğiz. Öğretmenler geleceğin eğitimi için kaygı taşıyor ve bunun için gerekirse çok çetin mücadelelere başlamak zorundayız” dedi.

Kebede, Türkiye Halklarıyla Dayanışma Kampanyası (SPOT) ile de iyi ilişkileri olan ve başta Eğitim-Sen olmak üzere, Türkiye’deki sendikal mücadeleye duyarlı olmasıyla biliniyor.

ÖNCEKİ HABER

HÜDAPAR’ın isteğiyle İsmail Saymaz'ın yazısına erişim engeli

SONRAKİ HABER

RTÜK'ten 'Kızılcık Şerbeti' dizisine 'kadına şiddet' gerekçesiyle 5 hafta durdurma kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa