Türk Metal 17. Genel Kurulu toplandı
Türk Metal, 17. Olağan Genel Kurulu’nu topladı. Sözleşme zamanının yaklaştığını söyleyen Pevrul Kavlak, en iyi sözleşmelere imza attıklarını savundu.
Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/Evrensel
Damla KIRMIZITAŞ
Ankara
Türk Metal’in 17. Olağan Genel Kurulu, Büyük Anadolu Hotel'de toplandı. Kurula Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, MESS Başkanı Özgür Burak Akkol katılırken, açılış konuşmasını gerçekleştiren Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak, “Ülkemiz 6-7 Şubat’ta çok büyük iki deprem felaketi yaşadı. Depremler vatandaşlarımızı değil, hepimizi derinden sarstı. Acımız çok büyük. İnsanlarımız sevdiklerini, işlerini, evlerini şehirlerini kaybettiler. Ama biz ekmeğini bölüşen bir milletiz. Hepimiz elimizi taşın altına koyduk. Türk Metal olarak biz de oradaydık. 2 üyemizi kaybettik. Hiçbir zorluktan kaçınmayan metal emekçisi enkaz alanındaydı” dedi
TÜRK METAL İŞÇİSİ İŞSİZ KALMAMIŞ!
Kavlak, pandemi nedeniyle emekçilerin zorluk ve risklere rağmen işinin başında olduğunu söyleyerek, “Canımız pahasına çalıştık. Pandemiyle birlikte işten çıkarmalar, enflasyonun artışı önce bizi vurdu. Olan emekçilere oldu. Sendikanın önemi bir kez daha ortaya çıktı. Bu zamanda bir tek Türk Metal işçisi işsiz kalmadı. Onların arkasında dağ gibi Türk Metal Sendikası vardı” dedi.
“HİÇBİR HÜKÜMET EMEĞİN HAKKINI KORUMADI”
Krizin bedelini işçilerin ödediğini ifade eden Kavlak, “Öyle bir ülkede yaşıyoruz ki 10 yılda 1 ekonomik kriz yaşıyoruz. Önce bize çullanıyor. Sanki iktisadın temel kurallarıymış gibi ilk bizim ekmeğimiz küçülüyor. Fedakarlığın en büyüğünü yaparken bütün savaşların, krizlerin bedelini biz ödüyoruz. Son dönemde ülkede her şey üçe dörde katlanmış, patronlara zenginlere hiçbir şey olmamış. 66 hükümet, az kazanandan az çok kazanandan çok vergi vaat etti, özgürce örgütlenme hakkı vaat etti, herkese başını sokmak için ev vaat etmiş, bedava eğitim sağlık vaat etmiş. Şimdi soruyorum: Kaçı vaatlerini, kaçı sözünü tuttu, hangisi emeğin hakkını koruyabilmiş. Ne yazık ki hiçbiri. Bize verilen sözlerin tutulması için bir fırsat olduğunu söylüyoruz. İnsan gibi yaşamak istiyoruz. Biz ezenin de ezilenin de olmadığı bir dünya istiyoruz. Çok şey mi istiyoruz” dedi
“ÖYLE BİR SÖZLEŞME İMZALAYACAĞIZ, KAYBETTİKLERİMİZİ GERİ ALACAĞIZ”
2023-2025 sözleşmesi zamanının yaklaştığını söyleyen Kavlak, “Biz en iyi sözleşmelere imza attık. Grup toplu sözleşmelerinde tarih yazdık. Ekonomik krize rağmen tarih yazdık. Tarihinde ilk kez MESS ile bir protokolle ek zam yaptık. Ek zam yapılmasında MESS Başkanı Özgür Burak Akkol’a sizlerin huzurunda teşekkür ediyorum. Sırada ikinci yüzyılın ilk sözleşmesi var. İnsanca yaşamak için önümüzde büyük bir fırsat var. Küçülen ekmeğimizi, eriyen ücretlerimizi, vergileri, sürekli çarptırılan TÜİK rakamlarını kimse aklından çıkartmasın. Öyle bir sözleşme imzalayacağız ki kaybettiklerimizi son kuruşuna kadar alacağız. Cumhuriyet sözleşmesi olacak. Bu sözleşme bir haykırış, bir direniş sözleşmesi olacak. İşçi sınıfını ayağa kaldıran bir sözleşme olacak. Sendika olarak bir dönüm noktasındayız. Seçimlerde, 67. hükümetin emekçilerin sesini duyması en büyük dileğimdir” dedi.
MESS BAŞKANI DA KONUŞTU
MESS Başkanı Özgür Burak Akkol, Türk Metal ve MESS’in çok kuvvetli bir ilişkisi olduğunu söyleyerek, “Bayrağı birlikte yukarı çekiyoruz. Şöyle oldu, böyle oldu yerine 4-5 yılda emekçiler için birçok şey yaptık. Pandemide metal işçisine istihdam garantisi verildi. Türk Metal üyesi çocukları meslek lisesi seçerse koşulsuz burs sağlıyoruz. Ne zaman ülkede bir sorun olduğunda biz hep beraberiz. Ülkenin ihtiyacı olduğu yerde işçi, işveren, devlet diye bir ayrım olduğunu düşünmüyorum” dedi.
ATALAY: MECLİS SERMAYENİN KONTROLÜNDE
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, “Kamu sözleşmelerini sendikamız takip ediyor. Bayramı bitirmeden bu meseleyi çözmeyi bekliyorum. Çözümün adresi Türk-İş. Gazetecilerin 10’da 9’u örgütsüz. Biz bu kolda örgütlülüğü sağlayamazsak demokrasiyi tam getirdik diyemeyiz. Gazeteciler demokrasiyi savunuyorlar. Asgari ücretin az olduğunu söylüyorlar. Doğru. Bir kısmı da iyi diyor, onlar da patronların gazetesi. Bu adamların televizyonları var. Diyorlar ki, Türk-İş Başkanı ne alıyor. Ben yüz gram kıyma alan, ekmek arası patates yiyenlerin başkanıyım. Bu Meclis sermayenin kontrolünde. Biz yüzde 65’iyiz. Vekiller yerine tutumlular olsa biz bu sorunların tamamını çözeriz. Sendikacılar işçilerin yanında olmak zorunda. Şimdi seçim zamanı geliyor. Vatan olmazsa sendikada olmaz. Terörle arasına mesafe koymayanlar probleminiz var mı? Benim var” dedi.
ÇALIŞMA BAKANI: TÜRKİYE SENDİKALAŞMA ORANINI YUKARIYA ÇIKARAMADI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “İşçiler için bireysel olarak varlığımızın en temel unsuru emeğimiz. Toplumsal normların en temel unsuru vatanımız. Bu ikisi ayrılmaz. Biz birlikte aşabiliriz karşılaştığımız her sorunu. Emeğimizi, vatanımızı koruyacak bir anlayışa ihtiyacımız var. Başarılarımızın arkasında sermayenin çok önemli bir rolü var. Biz sermaye düşmanı değiliz ama sermayenin emek düşmanlığı yapmasına da izin vermeyiz. Biz zaten iktidarda olacağız. Kamuda toplu sözleşmemiz devam ediyor. Öncekinde bütün kamu işçileri teşekkür etmişlerdi. İnanıyorum ki bugün de aynı tabloya ulaşacağız. Türkiye birçok şey başardı ama sendikalaşma oranını yukarıya çıkaramadı. Esas sorun toplu sözleşme kanunu gibi çalışma yaşamına ilişkin düzenlemelerde köklü bir reforma ihtiyaç var” dedi.