02 Nisan 2023 18:03

Tehlikeli gündem: Ukrayna’ya "barış gücü" askeri tartışması

Geçtiğimiz ay Polonya’nın önerisine NATO’nun uzak olduğu ileri sürülmüştü. NATO üyesi Macaristan’ın Başbakanı Victor Orban ise Avrupalı güçlerin konuyu tartışmaya “çok yakın” olduğunu iddia etti.

Fotoğraf: Elif Görgü/Evrensel

Paylaş

Rusya’nın 24 Şubat 2022’de işgal girişimi ile başlayan Ukrayna savaşında müzakere ve barış ihtimali dışlanırken, Ukrayna hükümetini müzakere masasından uzak tutan NATO ülkelerinin “barış gücü” adı altında asker göndermesi tartışması yeniden gündeme geldi.

Geçtiğimiz ay Polonya’nın önerisine NATO’nun uzak olduğu ileri sürülmüştü. NATO üyesi Macaristan’ın Başbakanı Victor Orban ise Avrupalı güçlerin konuyu tartışmaya “çok yakın” olduğunu iddia etti.

İLK GÜNDEME GETİREN POLONYA

Geçtiğimiz mart ayında Polonya, Slovenya ve Çekya liderleri ile birlikte Ukrayna’nın başkenti Kiev’i ziyaret eden Polonya Başbakan Yardımcısı Jaroslaw Kaczynki “NATO’nun barış gücüne veya muhtemelen geniş kapsamlı uluslararası bir yapıya ihtiyacımız olduğu kanısındayım” demişti. NATO ülkelerinin ise öneriye uzak olduğu ileri sürülmüştü.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Polonya’nın önerisi için “Bunun ne anlama geldiğini anladıklarını umuyorum. Bu, Rus ve NATO silahlı kuvvetleri arasında, herkesin kaçınmak istediği, prensipte asla olmaması gerektiğini söylediği doğrudan bir çatışma” ifadesini kullanmıştı.

Polonya’nın Ukrayna’ya barış gücü göndererek Lviv şehrinde karargah kurmak istediğini aktaran Lavrov, Ukrayna’ya sadece NATO barış gücü birlikleri değil, Baltık ülkeleri askeri birliklerinin Ukrayna’yı savunmak için küçük taburların gönderebileceğinin konuşulduğunu söylemişti.

ORBAN’IN İDDİASI: SINIRI GEÇMEYE ÇOK YAKINIZ

Geçtiğimiz cuma günü ise konuyu bu kez Macaristan Başbakanı Viktor Orbán açtı. Macar radyo istasyonu Kossuth radyoya konuşan Orban, Avrupalı güçlerin Ukrayna’ya “barışı koruma” güçlerinin konuşlandırılmasının tartışmaya yakın olduğunu söyleyerek, “Avrupa Birliği üye ülkelerinin bir şekilde barışı koruma birlikleri gönderip gönderemeyeceği konusunda Avrupalı liderler arasındaki görüşmede meşru, kabul edilmiş, köklü bir soruya çok yakınız” dedi ve “Daha önce geçilmez olduğu düşünülen bu sınıra çok yakınız” diye ekledi.

Orbán ayrıca, “Dünya savaşı tehdidinin edebi bir abartı olmadığına inanıyorum. Avrupalı ve Amerikalı liderler böyle devam ederse üçüncü dünya savaşına girebileceğimizi söylediğinde, bu ilk başta inanılmaz derecede abartılı bir cümle gibi görünüyor. Ancak benim çalıştığım ve olayları gördüğüm yerde, bu şu anda gerçek bir tehlike” ifadelerini de kullandı.

RUSYA’DAN TEPKİLER: ÇOK TEHLİKELİ BİR TARTIŞMA

Orban’ın yorumlarına yanıt veren Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov ise, “Bu potansiyel olarak son derece tehlikeli bir tartışma” dedi.

Rusya merkezli TASS Haber Ajansının haberine göre Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dimitri Medvedev de böyle bir eylemin “Durumu geri dönüşü olmayan bir noktaya getireceğini” ve “Sözlerde çok korkulan üçüncü dünya savaşını başlatacağını” söyledi. Medvedev, bu tür eylemlerin potansiyel sonuçlarının “ABD ve müttefiklerinin dünyanın çeşitli bölgelerinde yürüttüğü operasyonların tarihinde, Kore, Vietnam, Yugoslavya, Irak, Afganistan ve çok sayıda Afrika ülkesinde yaşanan trajedilerde görülebileceğini” de ekledi.

ABD SAVAŞA MÜDAHİLİYETİNİ ARTIRIYOR

Bu arada Pentagon Basın Sözcüsü Hava Kuvvetleri Tuğgeneral Pat Ryder cuma günü verdiği brifingde, ABD’nin bugüne kadar Ukrayna’ya 30 milyar dolardan fazla silah yardımı yaptığını söyledi. Bu rakam 70 milyar dolardan fazla mali ve ekonomik yardıma ek olarak gerçekleşti. Ryder 10 binden fazla Ukrayna askerinin ABD, Almanya ve diğer NATO müttefiklerinde eğitim gördüğünü de ekledi.

“Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı kışkırtılmadan işgal etmesinden bu yana ABD Avrupa Komutanlığı, ABD Avrupa ve Afrika Ordusu ve Ukrayna Güvenlik Yardım Grubu Ukrayna silahlı kuvvetlerinin 7 binden fazla üyesini eğitti” ifadelerini kullanan Ryder, “Daha bu hafta 65 Ukraynalı hava savunucusu Fort Sill, Oklahoma’da Patriot eğitimini tamamladı ve şimdi Avrupa’ya geri döndü. Bu ayın sonunda, biri M2 Bradley’lerle diğeri Stryker’larla donatılmış 4 binden fazla Ukraynalı asker, silah eğitimini tamamlamış ve Ukrayna’ya dönmüş olacak” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Credit Suisse'in devralan finans tekeli UBS, 35 bine yakın çalışanı işten çıkaracak

SONRAKİ HABER

“İmar affı” reklamının oyuncusu Hasan Kaçan Kılıçdaroğlu'nu eleştirdiği paylaşımını sildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa