Foça’da taş ocağı tehlikesi büyüyor: İzin vermeyeceğiz
Foça Kocamehmet Köyü’nde çevreyi tehdit eden taş ocaklarına bir yenisi daha eklenmek isteniyor. Taş ocağının zeytinliklere zarar vereceğini belirten yaşam savunucuları “İzin vermeyeceğiz" dedi.
Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel
Ramis SAĞLAM
İzmir
İzmir’in Foça ilçesi taş ocaklarıyla gündeme gelmeye devam ediyor. 2500 yıllık Pers Mezar Anıtı’nın yanı başında, zeytinlik alanlarının olduğu alanda açılmak istenen taş ocağının ardından şimdi de Foça Kocamehmetler (Köyü) Mahallesi’nde yeni bir taş ocağı açılmaya hazırlanıyor.
Foça Kocamehmetler Köyü’ne 850 metre uzaklıkta, 24,71 hektarlık alanda açılmak istenen taş ocağı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci başlatıldı. Kocamehmetler Köyü’nde maden arama ruhsatı almak için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne başvuran Refik Akgül, var olan iki taşocağının bulunduğu alanda üçüncü taş ocağını açmak istiyor.
Proje tanıtım dosyasına göre, 24, 71 hektarlık alanda yılda 502 bin ton dekoratif taş üretmek hedeflenirken, yüzde 40’lık atıkların bölgede depolanacağı belirtiliyor. Proje hayata geçerse saatte 53, gün içinde 424 kilogram toz havaya karışırken, yıllık 334 bin ton atık oluşturacak olan taş ocağı bölgeyi kirletecek olan partikül yayacak.
Dekoratif taş amaçlı açılması istenen ocağının partikülleri her yıl katlanarak devam ederken, yeni cüruf dağları oluşacak.
“ZEYTİN ÜRETİCİSİ MAĞDUR OLACAK”
Zeytinlikle geçimini sağlanan köyde zeytin ağaçları dışında, kızıl çam ağaçları ve endemik bitki örtüsü bulunuyor. Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunu’na göre, zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 km mesafedeki alanlarda bitkisel gelişimini ve çoğalmalarını engelleyecek kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılması ve işletilmesi yasak.
“TAŞ OCAĞINA İZİN VERMEYECEĞİZ”
Pers Mezar Anıtı’nın yanı başındaki Taş Ocağı Projesi’nin iptalinin sağlanmasında öncülük eden Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu, açılmak istenen taş ocağının bölgede insan ve çevre sağlığını etkileyeceğini, ekolojik alanın tahrip edileceğini ifade etti.
Gazetemize açıklama yapan Platform Yürütmesi, “Doğada toprağın minerallerinin ve bitki örtüsünün katledilmesini kesinlikle kabul etmiyoruz. Projede ormanlık olarak tanımlanan alan ormanlık alan değil tarım alanıdır. Taş ocağının yaratacağı tozuma, taş ocağı olarak belirtilen alandan taşınırken tehlikeyi daha geniş alana yayacaktır” dedi.
Proje sahasının İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı K17 paftasında olduğu belirtilse de Platform’dan yapılan açıklamada, “Sahanın büyük bir çoğunluğu tarım alanı olarak planlı alanda kalmaktadır. Ancak meşcere haritası incelendiğinde ise alanın büyük çoğunluğunun orman alanı olduğu görülmektedir. Yüzeydeki orman, çalılık ve bitki örtüsünün kaldırılması işleminde sıyrılacak toprak miktarı bilinmiyor” denildi.
“BİR YANDAN KURAKLIK BİR YANDAN TAŞ OCAĞI”
Foça Zeytinyağı Satış Kooperatifi Başkanı Ercan Yüksektepe ise bölgede açılan ve açılmak istenen taş ocaklarının tarıma ve zeytin üretimine geri dönüşü mümkün olmayan zararlara neden olduğunu söyledi.
Kuraklığın ve maliyet artışının üreticiyi olumsuz etkilediğini söyleyen Yüksektepe, “Bir de insan eliyle oluşan tahribat bizi bitirme noktasına getirdi. Açılması planlanan taş ocağından kalkan tozlar direk zeytinlerin üzerine indiği zaman zeytini ve tarımı olumsuz etkileyecek. Bu alandaki taş ocağı faaliyetleri başta tarım olmak üzere bütün olarak bölgedeki ekolojik yapıyı ve bitki örtüsünü olumsuz etkileyeceğinden, taş ocağını istemiyoruz” dedi.