04 Nisan 2023 10:36

Kaboğlu: Afet yönetim yasa teklifi meclis kapanmadan verilecek

Anayasa Hukukçusu, CHP Milletvekili İbrahim Kaboğlu, meslek örgütlerinin katkılarıyla hazırlanan "Afet Yönetimi Kanun Teklifi"ni TBMM tatile girmeden vereceklerini söyledi.

Anayasa Hukukçusu ve CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu | Fotoğraf: Erdost Yıldırım/EVRENSEL

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, meslek örgütlerinin katkılarıyla hazırlanan "Afet Yönetimi Kanun Teklifi"ni TBMM tatile girmeden vereceklerini bildirdi.

6 Şubat'te bölgesel yıkım ve kitlesel can kayıplarının yaşandığı depremlerin acıları devam ederken Türkiye’nin afete hazırlık ve afet yönetimi konularında ne denli zayıf olduğunu dikkat çeken Kaboğlu, dağınık mevzuatın öngörülebilirlik ve ulaşılabilirlik sorunları başta gelmek üzere var olan birçok düzenleme zaafı nedeniyle, afetler hukukunu etkili kılamadığını ifade etti.

Türkiye’de afet hukukuna yönelik yasal eksikliklerin giderilmesi konusunda Anayasa Hukuku Araştırmaları Derneği (ANAYASA-DER), Türkiye Barolar Birliği (TBB), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Ceza Hukuku Derneği (TCHD) yönetim kurullarının ortak bir Afet Yönetimi Yasa Çalışması yönündeki çağrısıyla çalışmalarına başlayan CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel eşgüdümünde yürütülen “Afet Yönetimi Kanun Teklifi”nin meclis kapanmadan verileceğini söyledi.

Konuyla ilgili geniş bir mevzuat yelpazesi olmasına karşın, bütünleşik afet yönetimi öngören tek konulu (monografik) bir yasal düzenleme bulunmadığını belirten TBMM Anayasa Komisyonu sözcüsü Kaboğlu, çoğunluğu akademisyenlerden oluşan çalışma grubunun, katılımcı bir yöntemle afet hukukuna farklı yönlerinde katkı sunabilecek farklı disiplinlere mensup uzmanları da katkısı ile Devletin önleme, koruma ve geliştirme yükümlülüğünü, bu teklifle ‘güvenli ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı’nı gerçekleştirme amacına yönelik olduğunu söyledi.

Anayasa’ya aykırı “torba yasa” düzenlemesinden farklı olarak tek konu (“kod kanun”) şeklinde çalışılarak 7 bölüm, 66 maddeden oluşan teklifin bölüm başlıkları şöyle:

  • Birinci Bölüm: Afet Risklerinin Azaltılması ve Kişilerin Dirençliliği İçin İnsan Hakları İlkeleri
  • İkinci Bölüm: Türkiye Büyük Millet Meclisi Afet Riskleri Değerlendirme Komisyonu
  • Üçüncü Bölüm: Türkiye Afet Kurumu
  • Dördüncü Bölüm: Afete Dirençli Kentleşmeye İlişkin Temel İlkeler
  • Beşinci Bölüm: Afete Acil Müdahale ve İyileştirme Esasları
  • Altıncı Bölüm: Afet Hallerinde Adli Hizmetlerin Sürdürülebilmesine Yönelik Tedbirler
  • Yedinci Bölüm: Yürürlük ve Son Düzenlemeler

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sabah gazetesi Yazı İşleri Müdürü hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Tutuklular ikinci kez cezalandırıldı: En az 138 kişinin tahliyesi engellendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa