04 Nisan 2023 14:19

“Hastaneler yerinde yenilensin, sağlık emekçileri ve hastalar mağdur edilmesin”

Depreme dayanaksız olduğu gerekçesiyle boşaltılmak istenen Bakırköy Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi sağlık çalışanları “Hastaneler yerinde yenilensin” dedi.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

İstanbul Tabip Odası’nın çağrısıyla depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltılmak istenen Bakırköy Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Acil Psikiyatri önünde toplanan sağlık emekçileri bir kez daha “Hastaneler yerinde yenilensin, sağlıkçılar-hastalar mağdur edilmesin” dedi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası üyelerinin de destek verdiği eylem de , “Tıpkı bize giderlerse gitsinler diyenlere verdiğimiz cevap gibi “gitmiyoruz”. Yerimizde güvenli binalara kavuşmak, buralarda halkın gözünde olduğumuz yerde hizmet vermek istiyoruz” diyen sağlık emekçileri yetkililere seslendi.

“GİDEN GERİ DÖNMEDİ”

Acil Psikiyatri önünde yapılan açıklamayı İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nergis Erdoğan okudu. “Bundan böyle bir tek sağlık çalışanını enkaz altında kaybetmek istemiyoruz, çalıştığımız binalar güvenli olsun istiyoruz” diyen Erdoğan, “Ancak, hastaneleri hastane yapan yalnızca binalar değildir. Onlar bir semtin, bir şehrin hafızasıdır, anılarıdır, halkının güvencesidir. İnsanların annesini, babasını, kendisini hayata döndüren, çocuğunun dünyaya geldiği hastaneler yirmi yıldır halkın, çalışanlarının en ufak biçimde fikri alınmadan koparılıp, yolu izi belli olmayan yerlere adeta fırlatıldılar. Gidenin geri döndüğü görülmedi, yerlerinde ne yazık ki yeller de esmedi. Esseydi aldığımız solukla belki biraz rahatlardı içimiz. Tam tersine soluduğumuz havayı kesen rezidanslar, yedi yıldızlı özel hastaneler dikildi yerlerine” dedi.

“GİTMİYORUZ”

Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin yüz yıllık geçmişiyle, yetiştirdiği binlerce hekimle, bir ilçenin ve şehrin soluk alıp verdiği bir anıt hastane olduğuna dikkat çeken Erdoğan, “Hak ettiği, her gün binlerce insana hizmet verdiği bu yerde yeniden yapılanmalıdır. Tıpkı bize giderlerse gitsinler diyenlere verdiğimiz cevap gibi ‘gitmiyoruz”. Yerimizde güvenli binalara kavuşmak, buralarda halkın gözünde olduğumuz yerde hizmet vermek istiyoruz. Biliyoruz ki bu bir niyet meselesidir. Yerinde yapılanmak için, halkın ve sağlık çalışanlarının can güvenliğini önceleyen bir irade olması gerekli ve yeterli koşuldur.  Bu irade ve niyeti gösteren her yönetim bizi yanında, yerimizden etmek isteyen her yönetim ise hekimiyle, sağlık çalışanıyla, halkıyla karşısında bulacaktır” dedi.

“BU HASTANEYİ BOŞALTMANIN ANLAMI YOK”

Türk Nöropsikiyatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Zehra Betül Yalçıner, “Kimbilir kaçıncı kere Bakırköy’deki var olan düzeni, eğitim ve tedavi hizmetlerini kurtarmak için sizlerden destek bekliyoruz. Kimisinde bahçenin içinde yol geçecek oldu, kimisinden binaların durumuyla ilgili gelişmeler oldu. 99’dan beri bilinen sorun ve herhangi bir bir şekilde müdahale edilmedi. Evet riskli binalar var ama bu riskli binaların yerinde değişimi için bu hastanede her şey hazır. Koskocaman bir alan var. Konteynırların kurulması için planlar bile yapılmıştı. Daha önce dolayısıyla bu hastaneyi boşaltmanın nöroloji psikiyatriyi bir birinden ayırmanın hiçbir anlamı yok ve hiçbir gerekçesi olamaz” dedi.

“YERİNDE YENİLENSİN”

Türk Psikayatri Derneği Başkanı Prof.Dr. Ejder Akgün Yıldırım ise şunları söyledi: “Burası Türkiye sağlık camiasının en önemli tarihi merkezlerinden biridir. Biz bu binaların yenilenmesini istiyoruz. Kesinlikle daha güvenli yerde çalışmak istiyoruz. Hastalarımız da bizler de güvenle çalışabileceğimiz ya da bir deprem sırasında güvenli hizmet vereceğimiz yerler olsun istiyoruz. Ama unutmayalım ki, biz mekanlarımıza sahip çıkarak bunu yaparsak anlamlıdır. Eğer ki bu mekanlar bu insanlarından ayrılırsa bu klinikler birbirlerinden ayrılırsa bilelim ki kaybedeceğimiz sadece birkaç kliniğin başka yerde olması değil. Türkiye psikiyatrisi ve Türkiye nörolojisinin belki de tarihte alacağı en büyük darbelerden biri olacaktır. Talebimiz yerinde yenilenerek hizmet verebilir hale getirilmesidir.“

“KURUMLARINDA BİR HAFIZALARI VARDIR, YOK ETMEYİN”

Emekli nöroloji uzmanı Naci Arpaçı, hastanenin tarihinde bahsederek şunları aktardı: “Buraya ilk taşınmalar 1924 yılında olmuştur ve 1927 yılında faaliyete geçmiştir. Hastalar taşınmıştır Profesör doktor Mazhar Osman tarafından ve biliyorsunuz adı da verilmiştir bu hastaneye bu hastanenin da o tarihten beri süregelen bir kişiliği ve kimliği var. Nöroloji, nöroşirürji ve psikiyatri bir arada bunlar bir bütündür. Kişilerin olduğu gibi kurumlarında da hafızaları vardır. Nasıl bir kişi bir hafızası, kişiliği, kimliği, geçmişi yok olursa anlamını yitirirse kurumların da böyle hafızaları vardır ve üstelik de bütün bunlar korunarak geliştirilerek zenginleştirilerek ve bulunduğu yerde bu özellikleri korunmak suretiyle geliştirilmek suretiyle geleceğe aktarılmalıdır.” (İstanbul/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Bilirkişi Atatürk Havalimanı raporu: Şehircilik ilkelerine uyulmadı, kamu yararı gözetilmedi

SONRAKİ HABER

Muğla'da çimento fabrikasını istemeyen köylülerin nöbeti sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa