06 Nisan 2023 00:16

Kazdağı Koruma Derneği: Bahar Madencilik ÇED sürecinden kaçamadı!

Bakanlık, Bahar Madencilik'in Çamucu köyünde altın madeni projesi için "ÇED Gerekli Değildir" kararına itiraz sonrası “ÇED gerekli” kararı verdi.

Fotoğraf: Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği

Paylaş

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği'nin Bahar Madencilik'in Çamucu köyünde altın madeni projesi için "ÇED Gerekli Değildir" kararına itirazı sonrasında Bakanlık “ÇED gerekli” kararı verdi.

Çanakkale ve Balıkesir illerinde çok sayıda altın madeni arama ve işletme ruhsatı bulunan Bahar Madencilik A.Ş., Balıkesir'in Balya ilçesi Çamucu köyünde, 3 Ocak 2023 tarihinde bir altın madeni projesi için süreç başlatmıştı. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Bahar Madencilik'in "ÇED Gerekli Değildir" kararı alıp işletme ve çalışma izinlerini alma girişimlerine dair itirazlarda bulunmuştu. 

Konya dair açıklama yapan dernek, Balıkesir Valiliğine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına iki kez yazılı olarak başvurduklarını hatırlatarak, bakanlığın derneğin yazılı itiraz sonrasında “ÇED Gerekli” kararı verdiğini duyurdu.

Dernek, Madencilik Şirketlerinin uzun ÇED süreçlerinden kaçmak için küçük ÇED alanı gösterip, ÇED Başvuru Dosyası hazırlamak yerine “Proje Tanıtım Dosyası” ile başvurduklarını, “ÇED Gerekli Değildir” kararı alarak alana bir an önce yerleşmek istediklerini belirtiyordu. İtirazlarda Bahar Madenciliğin bu yeni projesi için “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilmemesi istenmişti.

PROJE ALANI 1. DERECE DEPREM BÖLGESİNDE

Yapılan yazılı açıklamada Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan'ın projeye dair görüşlerine de yer verildi: 

"Çamyurt Köyü ve civarında, yoğun bir şekilde yerli ırklarla  hayvancılık yapılmakta ve proje alanı, mera olarak kullanılmaktadır. Yerli kara ve Bozırk hayvancılık, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından da desteklenmektedir. Projenin gerçekleşmesi durumunda,  meraları ellerinden gidecek olan köylüler hayvancılık yapamayacak, geçimlik kaynaklarından mahrum olacaktır.” 

“Havran-Balıkesir Fayı projenin çok yakınında ve 26.02.2023 tarihinde Havran’da 3.7 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Fay hattına çok yakın olan bu projeler için yüksek deprem riskinin varlığı ÇED dosyalarının oldukça detaylı bir şekilde hazırlanmasını zorunlu kılmalıdır. Ülkemiz son haftalarda Maraş ve Hatay’da yaşadığımız depremden bu denli zarar görmüşken Proje Tanıtım Dosyaları ile bu tür riskli projelere onay verilemez.” 

Doğan, projenin bundan sonraki aşamalarını yakından takip ederek halkla birlikte mücadeleye devam edeceklerini kaydetti.

BAHAR MADENCİLİK A.Ş. FATSA’DAN TANINIYOR

Bahar Madencilik, Fatsa’daki Altıntepe Madenini 2015’den bu yana sürekli büyütmeye çalışması ile biliniyor. Şirketin ayrıca EBX Madencilik A.Ş. adı altında Sivas Koyulhisar’da Sisorta Altın ve Gümüş Madeni var. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği şirketin, 2016’daki darbe girişimi sonrası el konularak yönetimi TMSF’ye devredilen ve Bergama, Gümüşhane, Eskişehir’de altın madenciliği yapan Koza Altın İşletmeleri’nin taşeronluğunu yaptığını belirtiyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da depremlerde ağır hasar gören binanın bir kısmı çöktü

SONRAKİ HABER

Gazeteci-yazar Cengiz Çandar Yeşil Sol Parti’nin adaylık teklifini kabul etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa