İngiltere’de eğitim sendikası konferansı: Halklar arası dayanışma daha da güçlenmeli
Türkiye’den Eğitim Sen ve İngiltere’de faaliyet yürüten Türkiye Halklarıyla Dayanışma Kampanyası’nın davetli olduğu konferansın ana gündemi, devam eden grevler ve bundan sonra izlenecek yollar oldu.
Fotoğraf: Evrensel
Arif BEKTAŞ
Londra
İngiltere’de Ulusal Eğitim Sendikası (NEU) yıllık olağan konferansı Kuzey İngiltere’deki Harrogate kasabasında gerçekleştirildi. Konferansta tartışmalara Türkiye de konu oldu. Türkiye’den Eğitim Sen ve İngiltere’de faaliyet yürüten Türkiye Halklarıyla Dayanışma Kampanyası’nın (SPOT) davetli olduğu konferansın ana gündemi, devam eden grevler ve bundan sonra izlenecek yollar oldu.
1600 delegenin katıldığı, ana oturumların yanı sıra yan oturumların da yapıldığı konferansta, Küba, Filistin, İran, Sudan, Kolombiya gibi ülkelerin yanı sıra Türkiye de gündeme alındı.
ÇOCUKLARIN GELECEĞİ İÇİN DAHA GÜÇLÜ BİR SENDİKA
İngiltere’deki eğitim sorunları, eğitimcilerin yaşadığı sorunlar, hükümetin politikaları ve sendikanın rolünün tartışıldığı konferansta, ücret zammı ve iş koşullarının düzeltilmesi için grevlere devam edileceği belirtildi.
Hükümetin tekliflerinin hiçbirinin öğretmenlerin taleplerini karşılamadığı belirten konuşmacılar, daha etkili grev ve mücadelelerin gerekliliğinin altını çizdi.
TÜRKİYE HALKLARIYLA DAYANIŞMA
Türkiye’yi konu alan özel oturumda Barones Christine Blower, Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul ve SPOT yöneticisi Oktay Şahbaz birer konuşma yaptı.
Christine Blower konuşmasında, sendikalar arasındaki diyaloğun önemine değinerek, Türkiye’deki sendikal mücadele ile daha fazla dayanışma içinde olmanın çağrısını yaptı.
NEU’nun kardeş sendika olarak özel davet ettiği Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul da, Türkiye’de eğitim alanında yaşananları, sendikanın karşılaştığı zorlukları ve deprem döneminde karşılaştıklarını anlattı. Kurul, 44 üyesini ve birçok üyenin de yakınlarını kaybettiğini belirterek, devletin enkaz altında kalan insanları kurtarmak için yetersiz kaldığının altını çizdi. Bir soru üzerine Kurul, Erdoğan iktidarının bu sefer gideceği konusunda umutlu olduklarını söyledi.
SPOT yöneticisi Oktay Şahbaz da konuşmasında, kadın cinayetlerine, adaletsizliklere, siyasi baskılara, grev yasaklarına ve Kürtler üzerindeki baskılara değinerek, depremde yaşananların sonuçlarının tek başına artık Erdoğan ve iktidarının gitmesi için yeterli sebep olduğunu söyledi. Şahbaz, depremin çok kötü bir zamanda meydana geldiğini, Erdoğan iktidarı döneminde olduğu için daha fazla insanın ölümüyle sonuçlandığını belirtti.
İngiltere’de iktidarda olan Muhafazakar Parti’nin saldırılarına da değinen Şahbaz, “Başbakan Rishi Sunak ile Erdoğan temelde çok farklı değiller. Sunak öğretmenlere saldırıyor ve taleplerini karşılamıyor. Erdoğan da kendinden olmayan herkesi ‘hain’, ‘düşman’, ‘terörist’ ilan ediyor. Erdoğan ve Muhafazakar Parti iktidarı oldukça iyi anlaşıyorlar. Çünkü çıkarcılar ve birbirinin çıkarlarını kolluyorlar. İşte bu sebepten dolayı, İngiltere ve Türkiye halkları arasında daha güçlü dayanışma kurmak zorundayız” dedi.