06 Nisan 2023 13:12

İsrail, Mescid-i Aksa baskını sonrası çeşitli ülkelerde protesto edildi

İsrail güçlerinin gece saatlerinde Mescid-i Aksa’ya düzenlediği baskına karşı Türkiye dahil çeşitli ülkelerde İsrail'i portesto eden eylemler düzenlendi.

Fotoğraf: Saeed Qaq/AA

Paylaş

İsrail güçlerinin gece saatlerinde Mescid-i Aksa’ya düzenlediği baskına karşı Türkiye dahil çeşitli ülkelerde İsrail'i portesto eden eylemler düzenlendi. Ürdün'de protestocular, İsrail Büyükelçisi'nin ülkeden kovulmasını isterken, Berlin ve Türkiye'nin çeşitli kentlerinde de protestolar gerçekleşti. Öte yandan Gazze ve İsrail'in çeşitli bölgelerinde de protestolar devam etti.

İSRAİL POLİSİ MÜDAHALE ETTİ

İsrail vatandaşı Araplar, Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'ya düzenlenen baskınlara karşı düzenledikleri gösterilerde polisin sert müdahalesine maruz kaldı.

İsrail Kanal 13 özel televizyonu tarafından verilen bilgide, Aksa baskınlarına karşı protestoların, Ummu'l Fahm, Baka el-Garbiyye, Tamra, Arraba, Riyna, Kefr Kina, Kefr Menda, Sahnin, el-Bane, Şefa Amr beldeleri ve Hayfa'da düzenlendiği belirtildi.

Arab 48 sitesinin haberine göre, Ummu'l Fahm kentinde toplanan yüzlerce gösterici, Aksa'ya baskını ve namaz kılanlara karşı İsrail polisinin saldırılarını kınadı.

"Aksa'ya saldırılar dursun ve yerleşimci baskınlarına engel olunsun" yazılı pankartlar taşıyan göstericilere, İsrail polisi göz yaşartıcı gaz bombaları kullanarak müdahalede bulundu.

Gösteriye katılan bir genç, polisin fırlattığı gaz bombası kapsülünün isabet etmesiyle yaralandı.

Yediot Aharonot gazetesinin haberine göre, gösteriyi dağıtmak isteyen polis güçlerinin havaya ateş açmasına Filistinliler, taş atarak karşılık verdi.

İbranice yayın yapan Haaretz gazetesi, İsrail polisinin Filistinlilerin Hayfa'daki gösteride Filistin bayrağı taşımalarına engel oldu. Çıkan kargaşada bir Arap genci polis ekiplerince hafif şekilde yaralandı, bir diğer gösterici de gözaltına alındı.

Hayfa'daki göstericiler, Mescid-i Aksa'nın himaye edilmesini isterken, Netanyahu hükümeti için "Faşist Yönetim" şeklinde slogan attı. Gazetenin haberinde, Binyamin Netanyahu hükümetinin "İsrail tarihinin en aşırı hükümeti" olduğuna işaret edildi.

Rina ve Kefr Menda beldelerinde göstericilerin yürüyüşlerinde ateş yaktıkları aktarıldı.

GAZZE

Abluka altındaki Gazze Şeridi'nde binlerce kişi İsrail güçlerinin işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskını protesto etti.

Hamas'ın çağrısı üzerinde Gazze Şeridi'nin bazı kentlerindeki camilerde teravih namazının ardından Mescid-i Aksa baskınına karşı gösteriler düzenlendi. Gösterilere Hamas başta olmak üzere Filistinli grupların bazı yöneticileri de katıldı.

Göstericiler, Aksa'daki Müslümanlarla dayanışma içerisinde olduklarını gösteren dayanışma pankartları taşıyarak slogan attı.

ÜRDÜNLÜLER BÜYÜKELÇİNİN KOVULMASINI İSTEDİ

Ürdünlüler, İsrail'in Mescid-i Aksa baskınları sebebiyle başkent Amman'da düzenledikleri gösteride ülkeden İsrail Büyükelçisi'nin kovulmasını istedi.

Bölgedeki AA muhabirinin aktardığına göre, başkent Amman'daki İsrail Büyükelçiliği yakınında toplanan yüzlerce Ürdünlü, İsrail'in Mescid-i Aksa baskınına karşı protesto gösterisi düzenledi.

Protestocular, "Ne elçilik ne elçi, defol git", "Halk, Aksa'nın özgürlüğünü istiyor" şeklinde slogan attı.

BERLİN

Almanya'nın başkenti Berlin'de Filistinli grupların İsrail güçlerinin Brandenburg Kapısı'nın önündeki Pariser Meydanı'nda düzenlenlediği gösteriye çok sayıda kişi katıldı.

Ellerinde Filistin bayrakları bulunan göstericiler, üzerinde "Kudüs Filistin’in başkenti", "Din özgürlüğüne ilişkin temel hak Filistinliler için de geçerlidir" ve "Apartheidi durdurun" yazan pankartlar taşıdı ve "Filistin'e özgürlük" sloganları attı.

Burada yapılan konuşmalarda Müslüman ve Hristiyan kutsal alanlarının tüm meşru araçlarla savunulacağı belirtilerek Filistinlilere karşı yapılan saldılar kınandı.

Öte yandan İsrail güçlerinin Mescid-i Aksa baskını İstanbul ve Ankara başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli kentlerinde protesto edildi.

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz gün gece saatlerinde bazı yerleşimcilerin kutsal Pesah Bayramı nedeniyle Mescid-i Aksa'da kurban kesme çağrıları üzerine teravih namazının ardından bir grup Filistinli, Mescid-i Aksa içindeki Kıble Mescidi'nde beklemeye geçmişti.

İsrail güçleri, sahur vaktinde Mescid-i Aksa'ya düzenledikleri baskın sırasında, buradakilere karşı şiddet kullanmıştı. Baskın, sabah namazının ardından da devam etmişti

Filistin Dışişleri Bakanlığı, baskını şiddetle kınayarak "İsrail güçlerinin illegal olarak Mescid-i Aksa’yı işgal ettiğini ve 500’den fazla ibadet eden kişinin hukuka aykırı bir şekilde gözaltına aldığını" açıklamıştı. Bakanlığın açıklamasında "Ambulansların yüzlerce yaralı ibadet edene müdahale etmesini engelledi, yangına neden olmak da dahil olmak üzere camide onarılamaz hasar meydana geldi" ifadeleri de yer almıştı.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşunun (KAN) güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde 450 Filistinlinin gözaltına aldığı ve bunlardan 40'ının gözaltı süresinin uzatılabileceği belirtildi.

Filistin Kızılayından yapılan açıklamada ise sağlık ekiplerinin gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan 25 Filistinliyi ayakta tedavi ettiği, iki kişinin ise hastaneye kaldırıldığı belirtildi.

İsrail polisinin Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskının ardından abluka altındaki Gazze şeridinden İsrail yönüne roketler atılmıştı.

İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamada, Sderot kenti yönüne beş roket atıldığı, bunlardan dördünün hava savunma sistemleri tarafından imha edildiği aktarılmış, bir roketin de açık araziye düştüğü belirtilmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşen Mustafa Sarıgül: En doğru aday Kılıçdaroğlu'dur

SONRAKİ HABER

Rezidansta kadına işkence yapan sanıklara 9'ar yıl hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa