06 Nisan 2023 14:27

Türkiye, kömürlü termik santralde Çin ve Hindistan'ın ardından 3. sırada

Yeni yayımlanan Kömürlü Termik Santrallerin Küresel Takibi raporuna göre Türkiye, planlanan kömürlü termik santral kapasitesi bakımından Çin ve Hindistan'ın ardından dünyada üçüncü sırada yer alıyor.

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Paylaş

Global Energy Monitor'ün bu yıl dokuzuncusunu yayımladığı ''Yükseliş ve Çöküş 2023: Kömürlü Termik Santrallerin Küresel Takibi'' raporuna göre Türkiye, Çin ve Hindistan'ın ardından termik santral kapasitesi bakımından üçüncü sırada yer aldı.

Bianet'in haberleştirdiği rapora göre, Çin hariç hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde işletmede olan ve planlanan kömürlü termik santrallerin sayısı azaldı. Planlanan kömürlü termik santral kapasitesi önemli ölçüde azalmış olsa da, işletmedeki kömürlü termik santraller yeterince hızlı bir şekilde kapatılmıyor. Rapora göre, Paris İklim Anlaşması'nın hedeflerine uymak için yılda ortalama 117 GW'lık kömürlü santralin kapatılması gerekiyor, bu da geçen yıl kapanan (26 GW) kapasitenin dört buçuk katına denk geliyor. Ayrıca yeni kömürlü termik santrallerin yapımı da durdurulmalı.

ADANA'DA YENİ SANTRAL: HUNUTLU

2022 itibarı ile Türkiye'nin proje stokunda yaklaşık 11 GW'lık kömürlü termik santral projesinin yer aldığı belirtilen raporda, bu projelerin tamamının finansman bulmakta zorlandığına ya da bir dizi yasal aksaklıkla karşılaştığına dikkat çekildi.

Paris Anlaşması'nı onaylayan Türkiye'de 2022 yılında açılışı yapılan tek santral, 1,3 GW'lık kapasiteye sahip Adana'nın Yumurtalık İlçesi Sugözü sahilinde faaliyete geçen Çin finansmanlı Emba Hunutlu Kömür Santrali.

KENTİN HAVA KALİTESİ ETKİLENECEK

660 MW'lik iki üniteden oluşan 1320 MW kapasiteli Hunutlu Kömürlü Termik Santrali:

  • Her yıl 2,8 milyon ton kömür ithal edilecek.
  • Sugözü Sahili'nde bulunan ve faaliyetine devam eden Sugözü İthal Kömürlü Termik Santrali'nin sadece 1,8 km doğusuna ikinci bir kömürlü termik santral yapılmış oldu. Böylece Adana'nın kuzeyinde yer alan Tufanbeyli Kömürlü Termik Santrali'yle ve diğer kirleticilerle birlikte, Adana'nın hava kalitesi ciddi şekilde etkilenecek.
  • Projeye sırasıyla 1,5 km, 2,6 km ve 2,8 km uzaklıkta bulunan Sugözü Köyü, Herekli Mahallesi ve Demirtaş Köyü doğrudan etkilenecek.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Seçimler öncesi RSF'den tavsiyeler: Medya özgürlüğü ve bağımsızlığını güvence altına alın

SONRAKİ HABER

Afet-Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi: Ailesinin ambulansa teslim ettiği E, nasıl oldu da isimsiz şekilde defnedildi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa