6 Nisan 2023 15:03

"Hocamızın yanındayız, akademisyenlerin iradesine sahip çıkıyoruz"

İTÜ bileşenleri deprem kararnamesi ile ilgili bildiri yayınlayarak uyarılarda bulunan Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nün Başkanı Prof. Dr. Funda Yirmibeşoğlu’nun görevden alınmasını protesto etti.

"Hocamızın yanındayız, akademisyenlerin iradesine sahip çıkıyoruz"

Fotoğraf: Özlem Songul Abayoğlu/Evrensel

İTÜ bileşenleri Cumhurbaşkanlığı deprem kararnamesi ile ilgili bildiri yayımlayarak bilimsel uyarılarda bulunan Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nün Başkanı Prof. Dr. Funda Yirmibeşoğlu’nun görevden almasını protesto etti. Açıklamada Yirmibeşoğlu’nun görevine iadesi ve soruşturmanın geri çekilmesi talep edildi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) yönetiminin, 23 Şubat 2023 tarih ve 126 No’lu Cumhurbaşkanlığı kararnamesi hakkında ortak bildiri hazırlayarak bilimsel uyarılarda bulunan Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nün Başkanı Prof. Dr. Funda Yirmibeşoğlu’yu görevden almasına karşın İTÜ bileşenleri kampüste eylem düzenledi.

'KARARNAME TÜM YETKİLERİN TEK ELDE TOPLANACAĞINDAN BAHSEDİYORDU'

Kampüste yapılan eylemde basın açıklamasını İTÜ bileşenleri adına İTÜ Peyzaj Mimarlığı öğrencisi Dicle Yıldız okudu.

Şehir ve Bölge Planlama Bölümü tarafından yayınlanan bildiride, kararnameyle kanunlarla korunan orman ve mera alanlarının değişime açılabileceği, mülkiyet haklarının yeni alanlara transferinde oluşan belirsizlikle beraber hızlı yapılaşmayla haksızlıklar oluşabileceği, bakanlıkça onaylanacak plan ve imar uygulamaları beklemeksizin uygulamanın yapılabileceğinin vurgulandığına dikkat çeken Yıldız, "Bu kararnamede plansız kentleşmenin yasallaşacağından, tüm yetkilerin tek elde toplanacağından bahsediliyordu. Bildirinin yayınlanmasından 2 gün sonra bölümün sitesine İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından erişim engeli getirildi ve bildiri kaldırıldıktan sonra tekrar erişime açıldı. Salı günü ise üzülerek öğrendiğimiz üzere bölüm başkanımız görevden alınmış ve hakkında soruşturma açılmıştır" şeklinde süreci anlattı.

“ŞEHİR PLANLAMA KAMUNUN YARARI İÇİN ÇALIŞMAYI GEREKTİRİR”

Maraş merkezli depremin yıkıcı etkileri ile kentlerin yok olduğunu vurgulayan Yıldız, "Böylesi bir yıkımın ardından yeni yaşam alanlarının oluşturulması, kentlerin yeniden kurulması işin uzmanların; şehir plancılarının, mimarların, inşaat mühendislerinin dahil olmasıyla, bilgi ve deneyimlerini bir araya getirilmesiyle olacaktır. Şehir planlama kamunun yararı için çalışmayı gerektirir. Planlama süreçlerinde halkın da söz hakkının olması gerekir. Bahsi geçen kararname halka itiraz hakkı dahi sunulmadan toplumun ihtiyaçlarını ve isteklerini yansıtmayan, bilimsel ve sağlıklı bir planlamadan uzak şehirler oluşmasına sebep olacaktır" ifadelerini kullandıktan sonra yaklaşan Marmara Depremi gibi daha da büyük yıkıma sebep olabilecek afetler kapıdayken uzman görüşlerine olan ihtiyacın daha da arttığını vurguladı.

Rant politikalarının sonucu olan kentlerin yıkılmasının yalnızca yapı stoklarının yıkılmasından ibaret olmadığının, sosyal, kültürel anlamda da bir yıkım anlamına geldiğinin altını çizen Yıldız, "Halkın geçici ve kalıcı olarak nerelerde barınacağı, sosyal- kültürel mekanların nasıl oluşturulacağı, kamu hizmetlerinin nasıl sağlanması gerektiği gibi  konular ancak şehir planlamayla sağlanabilir" dedi.

“AKADEMİYİ SUSTURMA ÇABALARININ KARŞISINDA HOCALARIMIZIN YANINDAYIZ”

İTÜ bileşenleri Prof. Dr. Funda Yirmibeşoğlu’nun görevden almasını protesto etti

Fotoğraf: Özlem Songul Abayoğlu/Evrensel

11 ili etkileyen ve yeniden yapılaşmanın başladığı bir dönemde bilimin yuvası olan üniversitelerin susmasının beklenemeyeceğini vurgulayan Yıldız, "Deprem haberinin hemen ardından tüm İTÜ öğrencileri ve hocaları hem deprem bölgesine yardım organize etmekten geçici barınma alanlarının tasarımına kadar bir çok konuda seferber olmuştur. Bugüne kadar deprem bölgesiyle dayanışan İTÜ bileşenleri bundan sonra da dayanışmaya devam edecektir" şeklinde konuştu.

Bu bağlamda İTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim görevlilerinin 28 Mart tarihinde bir bildiri yayınladığını ve yayımlanan bildiride planlamanın çok boyutlu olduğundan, bölgedeki canlı yaşamı ve kültürel yapıya uygun bir planlama sürecinin izlenmesi gerektiği savunulduğuna değinen Yıldız, "İTÜ Şehir ve Bölge Planlama akademisyenlerinin yayınladığı bildirinin kaldırılarak bölüm başkanımızın görevden alınması ve hakkında soruşturma açılması, alanında uzman bilim insanlarının konuya dahiliyetine dair yapılan engellemeler ve soruşturmalar kabul edilebilir değildir. Bugüne kadar rant ve sermaye odaklı bir yapılaşma olması depremin yıkıcılığını arttırmış, deprem sonrasında ise bölgeye yeterli müdahale yapılmamıştır. Depremin yaralarını sarmak için de hocalarımızın önerileri canlı yaşamını önceleyen bir planlamayı sağlamaya yöneliktir. Akademiyi susturma çabalarının karşısında hocalarımızın yanındayız!" ifadelerini kullandı.

“HOCAMIZIN YANINDAYIZ”

İTÜ öğrencilerinin Prof. Dr. Funda Yirmibeşoğlu’nun yanında olduklarını göstermek için bir araya geldiklerini söyleyen Yıldız, " Bugün hocamızın yalnız olmadığı göstermek için bir araya geldik. İTÜ Bileşenleri olarak İTÜ akademisyenlerinin iradesine sahip çıkıyoruz. Taleplerimiz gerçekleşene kadar da birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

İTÜ BİLEŞENLERİNİN TALEPLERİ

Yıldız, tüm İTÜ öğrencileri adına taleplerini şu şekilde sıraladı:

  • Bölüm başkanı hocamızın görevine iade edilmesi ve soruşturmanın geri çekilmesi
  • Karar mekanizmalarına üniversite bileşenlerinin dahiliyetinin sağlanması
  • Üniversite bileşenlerinin iradesini bastırmaya yönelik baskı ve yasaklamaların son bulması (İstanbul/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et