Dicle Fırat Gazeteciler Derneği mart ayı raporu: 330 habere erişim engeli getirildi
DFG’nin Mart ayı raporuna göre, 8 gazeteci saldırıya uğradı, 16’sı gözaltına alındı, 1’i tutuklandı, 330 habere ve bin 84 sosyal medya içeriğine erişim engeli getirildi.
Görsel: DFG
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), mart ayı gazetecilere yönelik hak ihlalleri raporunu yayımladı. Yaklaşan 14 Mayıs seçimlerine dikkat çekilen raporda, “Bu kadar önem atfedilen seçimlere giderken ‘seçim güvenliği’ de tartışılan konuların başında yer alıyor. Seçim güvenliğinin ana unsurlarından olan basın özgürlüğü ise abluka altında. Seçime yaklaştıkça basına yönelik baskılar da bu süreçte gün geçtikçe artıyor. İktidar yanlısı haber yapmayan her gazeteci, her haber sitesi, ajans, radyo ve televizyon kanalı hedef alınıyor, cezalar yağdırılıyor” denildi.
SANSÜR YASASI’NIN ETKİLERİ
Gazetecilere yönelik gözaltılarda “sansür yasası” maddelerinin gerekçe olarak kullanıldığı belirtilen raporda, şu ifadelere yer verildi: “Seçimler yaklaştıkça iktidarın politikalarına karşı sesini yükselten, rahatsızlıklarını dile getiren yurttaşlara mikrofon uzatan gazeteciler, bu yasa kapsamında gözaltına alınmaya, haklarında dava açılmaya devam ediliyor. Bu kapsamda yasa tasarısının ilk Meclise sunulduğu günden itibaren diğer meslek örgütleriyle birlikte yaşanabileceklere işaret edip, basın ve ifade özgürlüğünün önünde engel olabileceğini belirtmiştik. Bu nedenle bir kez daha verdiğimiz mücadeleyi yasa geri çekilinceye kadar sürdüreceğimizi vurguluyoruz.”
8 GAZETECİ SALDIRIYA UĞRADI
Bir taraftan “sansür yasası” ile basın özgürlüğüne darbe vuran iktidarın, diğer taraftan yapılan toplumsal eylemlere müdahale sırasında gazetecileri hedef aldığı kaydedilen rapora göre; mart ayında 8 gazeteci saldırıya uğradı, 16’sı gözaltına alındı ve 1’i de tutuklandı. Gazetecilere yönelik yargı kıskacı da mart ayında devam etti. 4 gazeteci hakkında soruşturma, 5’i hakkında ise dava açıldı. 41 ayrı yargılamanın devam ettiği geçtiğimiz ayda gazetecilere 2 yıl hapis ile 48 bin 746 TL para cezası verildi. 2 gazeteci ise işten çıkartıldı. İletişim araçlarından olan internet yayımcılığına yönelik iktidarın ve yargının baskıcı tutumu değişmedi. 8 internet sitesi kapatılırken 330 habere bin 84 sosyal medya içeriğine erişim engeli getirildi” diye belirtildi.
"RTÜK İKTİDARIN SOPASINA DÖNÜŞTÜ"
Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK) iktidarın sopasına dönüştüğüne işaret edilen raporda, “Özellikle seçimler yaklaşırken RTÜK, iktidar propagandası yapmayan kanalları daha fazla hedef almaya başladı. Halk adına yayımcılığı denetlemesi gereken RTÜK’ü, iktidar denetçisi olmaktan çıkmaya çağırıyoruz” ifadelerinde bulunuldu. (MA)