06 Nisan 2023 21:45

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Polat: 3 bin 500 metruk binanın akıbeti aynı olabilir

Beyoğlu'nda 5 katlı binanın ön bölümünün çökmesine dair açıklama yapan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Polat, "3 bin 500 binanın akıbeti bununla aynı olabilir" dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Beyoğlu'nda 5 katlı binanın ön bölümünün çökmesiyle ile ilgili açıklama yapan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, "Her türlü tedbir sayesinde yıkımın hiç değilse can kaybı olmadan atlatılması tek tesellimiz. İstanbul'da bizim tespitlerimizle 3 bin 500 tane metruk yapı var. 3 bin 500 binanın akıbeti bununla aynı olabilir. Ve bunun için acilen tedbirler alınması konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak biz hem mülk sahiplerine hem ilgili koruma kurullarına yazılar yazıyoruz. İstanbul büyük bir felaketle karşı karşıya. Deprem olmadan bile buradaki tarihi yapıların nasıl yıkıldığını bugün dakika dakika bütün İstanbullular seyretti" dedi. 

Karaköy Kemeraltı Caddesi'nde bulunan 5 katlı binada sabah 06.30 sıralarında kısmi çökme meydana gelmişti. Çökme sonrası olay yerine itfaiye, polis ve AFAD ile büyükşehir belediyesi yetkilileri sevk edildi. Binada yapılan incelemede kaldırıma düşen beton parçaları ve binada çökme riskine karşı şerit çekilerek Beşiktaş istikameti trafiğe kapatıldı. Tramvay seferleri ise çift yönlü olarak durduruldu. Binanın ön bölümü ise saat 14.50'de büyük bir gürültü ile çöktü. Çökmeyle birlikte caddeyi toz bulutu kapladı. O anlarda karşı kaldırımda yürüyen öğrenciler ise son anda kaçarak kurtuldu. Şans eseri olayda yaralanan olmadı. Olay yerine kısa sürede İtfaiye ekipleri sevk edildi. Ekipler olay yerinde güvenlik önlemi aldı. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. Polat, ardından basın açıklaması yaptı. 

"3 BİN 500 TANE METRUK YAPININ AKIBETİ BUNUNLA AYNI OLABİLİR"

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, ilçe belediyesine çökme konusunda defalarca uyarılarda bulunduklarını belirterek, "Uzun süredir metruk olduğu bilinen, İBB olarak ilçe belediyesine, mülk sahibine defalarca uyarılarda bulunduk. Facianın geleceğini, feryatla burada yıkımın olacağını bildirdiğimiz binanın yıkımını şahitlik ettik. Koruma kuruluna en son bir ay önce tekrar yapının yıkılması ile ilgili tedirginliğimizi belirten ve acilen önlem alınmasıyla ilgili yazılarımızı yazdık. Biz sabahın ilk saatlerinden itibaren geldik İBB miras olarak burada tedbirimizi aldık. İBB birimleriyle saatler önce yıkılacağına ilişkin öngörümüzü kamuoyuyla yüksek sesle paylaştık ve yolu kapatarak tedbirlerimizi aldık. Koruma kurulu bugün tedbir almayarak toplantısını gerçekleştirmemiş ve belki de can kaybına yol açacak böyle bir faciaya karşı duyarsız kalmıştır. Her türlü tedbir sayesinde yıkımın hiç değilse can kaybı olmadan atlatılması tek tesellimiz. İstanbul'da bizim tespitlerimizle 3 bin 500 tane metruk yapı var. 3 bin 500 binanın akıbeti bununla aynı olabilir. Ve bunun için acilen tedbirler alınması konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak biz hem mülk sahiplerine hem ilgili koruma kurullarına yazılar yazıyoruz. İstanbul büyük bir felaketle karşı karşıya. Deprem olmadan bile buradaki tarihi yapıların nasıl yıkıldığını bugün dakika dakika bütün İstanbullular seyretti. Hala daha arkamda gördüğünüz yapının yıkılma tehlikesi var. Taşıyıcı unsurlarının çok zayıf olduğu ve buranın İstanbul'un en işlek caddesi olduğunu göz önüne alırsak acilen alınması gereken kararlar var" dedi.

"TEDBİRLERİMİZ OLMASAYDI BU BÖLGEDE ÇOK BÜYÜK BİR FELAKET YAŞAYABİLİRDİK"

Mahir Polat, "Bir tarihi esere yapılacak müdahale, koruma kurulu kararı olmadan hiçbir şekilde gerçekleştirilemeyeceği için bu tür acil yapılara acil koruma kurullarının karar vermesi, görüş bildirilmesi gerekiyor. Bu binanın özel mülk sahibi tam 8 sene önce bu binada güçlendirme ve restorasyon yapma kararlarını ilgili kuruldan almasına rağmen 8 yıldır bu binaya dokunmamış. Şu an 2863 sayılı koruma kanununun 65. maddesi uyarınca buradaki mülk sahibi suç işlemiş durumdadır. Bu yapının yok olmasından, tahrip olmasından bizzat sorumlu durumdadır. Yapının molozlarının bir kültür varlığı kalıntısı olduğunu hatırlayarak bu alanların özenli bir şekilde toplanması gerekiyor. Biz koruma kurulunun karar vermesini bekliyoruz. Bu molozu nasıl toparlanacağı ve nasıl takviye edilmesi gerektiğiyle ilgili koruma kurulu kararını bekliyoruz. Sabahleyin bizim müdahalelerimizle, tedbirlerimiz olmasaydı bu bölgede çok büyük bir felaket yaşayabilirdik. Ya da bizim fark edemediğimiz bir saatte olsaydı hem can kayıpları hem mal kayıpları çok ciddi sayıda olabilirdi. Tek tesellimiz şu an bunların olmaması bizim süreci takip içerisinde bunları engellemiş olmamız" ifadelerini kullandı. (İstanbul/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Harb-İş üyesi işçilerden İstanbul ve Kocaeli'de eylem: Protokol amasız, fakatsız kabul edilsin

SONRAKİ HABER

MHP milletvekili aday listesini açıkladı: Olcay Kılavuz Mersin'de 4. sıradan aday gösterildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa