16 gazeteci aylardır tutuklu | TGS Başkanı Durmuş: Cezalandırma mantığı
Diyarbakır merkezli soruşturmada 16 Haziran 2022 tarihinde tutuklanan 16 gazetecinin iddianamesi 10 ay sonra hazırlandı. TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, süreç için "Cezalandırma mantığı" dedi.
İLGİLİ HABERLER
16 gazetecinin tutukluluğuna devam kararı verildi
Diyarbakır'da 16 gazeteci tutuklandı: Gerekçe, haber içeriği ve dili, yayın politikası
Diyarbakır merkezli soruşturma kapsamında 16 Haziran 2022 tarihinde tutuklanan 16 gazetecinin iddianamesi ise 10 ay (28 Mart) sonra hazırlandı. 16’sı tutuklu 22 kişi hakkında “terör örgütü üyesi olmak” iddiasıyla hazırlanan iddianamenin mahkemece iade edilme ihtimali de bulunuyor. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, 16 gazetecinin tutukluğuna dair değerlendirmelerde bulundu.
"GERÇEKTEN BİR SUÇ YOK"
MA’nın haberine göre; tutuklanan 16 gazeteciye fiili olarak 10 aydır ceza çektirildiğini belirten Durmuş, “Maalesef son yıllarda Türkiye’de yargı sistemi buna döndü. Önce gazetecileri tutuklayıp ya da düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında insanları tutuklayıp fiilen ceza çektiriyorlar. Daha sonrada ilk duruşmada serbest bırakılıyorlar. Böyle bir düzen oluştu” dedi.
Hukuken 16 gazetecinin tutuklanmasına ilişkin hiçbir somut gerekçenin olmadığını ifade eden Durmuş, tutukluluk sürecini “Cezalandırma mantığı” olarak niteledi.
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN ÖNÜNDE ENGEL
Gazetecilerin suçu kesinleşmeden iddialar üzerinden aylarca cezaevinde tutulmamasını eleştiren TGS Başkanı şunları söyledi: “Bu durum, basın özgürlüğü önünde büyük bir engel ve basın özgürlüğünü yok eden bir düzen. 16 meslektaşımız bir yıla yakındır haber yapamıyor, okuyucularına, seyircilerine haber ulaştıramıyorlar. Bu basın özgürlüğü açısından kabul edilebilir bir durum değildir.”
AMAÇ GAZETECİLİĞİ İTİBARSIZLAŞTIRMA
Gazetecilere yönelik baskıların amacına değinen Durmuş, amacın hem gerçekleri saklamak hem de topluma gözdağı vermek olduğunu söyledi. Durmuş, şöyle devam etti: “Tabii bunda gazeteciler arasındaki dayanışma ve meslek örgütlerinin kendi içlerindeki dayanışmanın da etkisi var. Türkiye’de özellikle bu iktidar döneminde, toplumun en gözde mesleği olan gazetecilik en itibarsız mesleğe dönüştürüldü. Sürekli gazetecileri hedef alan politikalar uygulandı.” (MEDYA SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et