07 Nisan 2023 16:25

Batı Şeria'da silahlı saldırıda iki Yahudi yerleşimci öldürüldü, biri ağır yaralandı

Batı Şeria'nın Ürdün Vadisi bölgesinde gerçekleştirilen silahlı saldırıda iki Yahudi yerleşimci öldürüldü, biri ağır yaralandı.

Fotoğraf: Issam Rimawi/AA

Paylaş

Batı Şeria'nın Ürdün Vadisi bölgesinde Yahudi yerleşim yeri yakınında düzenlenen silahlı saldırıda iki yerleşimcinin öldürüldüğü, birinin ağır yaralandığı bildirildi.

İsrail ordu sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada, Ürdün Vadisi'ndeki yasa dışı Hamra Yahudi yerleşim yeri yakınlarında bir araca silahlı saldırı gerçekleştirildiği aktarıldı. Açıklamada, ordu birliklerinin çevrede arama çalışmaları başlattığı belirtildi.

Acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı da silahlı saldırıya uğramış bilinci kapalı üç ağır yaralıya müdahale ettiklerini açıkladı.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (KAN) ise saldırıda 2 kişinin öldüğünü, bir kişinin ağır yaralandığını aktardı.

Filistin kaynakları, saldırıya uğrayanların Yahudi yerleşimciler olduğunu kaydetti.

Sosyal medyada, silahlı saldırıya uğrayan aracın kontrolünü kaybederek kaza yaptığına ilişkin fotoğraflar paylaşıldı.

ERİHA VE ÜRDÜN VADİSİ GİRİŞ ÇIKIŞLARA KAPATILDI

Öte yandan yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre saldırının ardından İsrail ordusu, Batı Şeria'nın doğusundaki Eriha kenti ile Ürdün Vadisi bölgesini giriş çıkışlara kapattı.

Kentin çevresinde askeri kontrol noktaları kuran İsrail güçleri, söz konusu noktalarda Filistinlilerin araçları için kapsamlı arama başlattı.

NE OLMUŞTU? 

5 Nisan'da bazı yerleşimcilerin kutsal Pesah Bayramı nedeniyle Mescid-i Aksa'da kurban kesme çağrıları üzerine teravih namazının ardından bir grup Filistinli, Mescid-i Aksa içindeki Kıble Mescidi'nde beklemeye geçmişti. İsrail güçleri, sahur vaktinde Mescid-i Aksa'ya düzenledikleri baskın sırasında, buradakilere karşı şiddet kullanmıştı. Baskın, sabah namazının ardından da devam etmişti. İsrail polisinin Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskının ardından abluka altındaki Gazze şeridinden İsrail yönüne roketler atılmıştı.

İsrail dün (6 Nisan) Lübnan’dan ülkenin kuzey bölgelerine bir dizi roket ve havan mermisi atıldığını açıkladı. İsrail Dışişleri Bakanlığı Hamas'ı sorumlu tuttu. İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, İsrail'e roket atılmasının sorumluluğunun Lübnan hükümetine ait olduğu yönünde açıklama yaptı. 

İSRAİL-LÜBNAN SINIRINDA GERİLİM

Lübnan'ın güneyinden İsrail'e atılan roketlerin ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu başkanlığında İsrail güvenlik kabinesi toplanma kararı aldı. Toplantının ardından açıklama yapan Netanyahu, "Mescid-i Aksa'da statükoyu değiştirmeye niyetimiz yok. Durumu yatıştırması çağrısı yapıyoruz ancak burada şiddete başvuranlara karşı güçlü karşılık vereceğiz" dedi.

"İsrail halkı, sınandığı zaman bir araya geldiğini, ordusu ve diğer güvenlik birimlerinin ülkesini ve halkını korumak için eylemlerini destekleyeceğini, düşmanlar bir kere daha görecek" tehdidinde bulunan Netanyahu, "Düşmanlarımız yanılmasın. Hiçbir iç tartışmamız düşmanlarımıza her zaman her yerde karşılık vermemize engel olmayacak" ifadelerini kullandı.

Netanyahu'nun, güvenlik kabinesinin açıklamasından ardından Lübnan'ın güneyinde İsrail'e ait savaş uçaklarının sesi yoğun bir şekilde duyulmaya başlandı.

Lübnan Başbakanı Necib Mikati ise toprakları üzerinden İsrail'e yapılan saldırıyı kınayan bir açıklama yaptı, "Lübnan, toprakları üzerinden herhangi bir askeri tansiyonun yükselmesini kesinlikle reddediyor. Lübnan topraklarının saldırılar için kullanılması, güçlü istikrarı zedeliyor" dedi. Mikati, "Ordu ve Birleşmiş Milletler Geçici Barış Gücü, saldırıyı gerçekleştiren faillerin yakalanması için yoğun bir soruşturma içerisindeler." ifadelerini kullandı.

Hamas'tan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Filistin direniş gruplarının genel sekreterleriyle bir araya geldiği yönünde açıklama yapıldı. Açıklamaya göre Heniyye, İsrail'i, Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırısında ısrar etmemesi konusunda uyardı, İslam İşbirliği Teşkilatı'nı (İİT) ve Arap Birliği'ni harekete geçmeye çağırdı. 

Lübnan-İsrail sınırında görevli Birleşmiş Milletler Geçici Barış Gücü (UNIFIL), iki ülke sınırındaki gerginliğin ardından askeri ve sivil personeline sığınaklara gitme talimatı verdi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Patlamadan 5 ay 22 gün sonra yaşamını yitiren madenci toprağa verildi

SONRAKİ HABER

Birbirimize kenetlenmekten başka şansımız yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa