09 Nisan 2023 11:02

2. Şişli Evrim Günleri'nde sahtebilim ile deprem ve sermaye ilişkisi konuşuldu

Pangaltı Evrim Atölyesi, Avcılar Evrim Atölyesi ve Kadıköy Evrim Atölyesi’nin düzenlediği 2. Şişli Evrim Günleri'ni Şişli Belediyesi ile Şişli Kent Konseyi destekliyor.

Fotoğraf: Şişli Belediyesi

Paylaş

Pangaltı Evrim Atölyesi, Avcılar Evrim Atölyesi ve Kadıköy Evrim Atölyesi’nin düzenlediği ve Şişli Belediyesi ile Şişli Kent Konseyi’nin desteklediği 2. Şişli Evrim Günleri etkinliği “Sahtebilim” temasıyla bilim severlerle buluştu. 8-9 Nisan tarihleri arasında Şişli Cemil Candaş Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğin ilk günü dün gerçekleşti. Şişli Kent Konseyi Bşk. Av. Şükran Eroğlu, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin ve Evrim Atölyeleri adına Alişan Doğan’ın açılış konuşmalarıyla başlayan etkinliği Prof. Dr. M. Cem Kamözüt’ün “Bilimde Şüphe ve Güven” konulu sunumu izledi.

Prof. Dr. M. Cem Kamözüt sunumunda şüpheye ve sahtebilim savunucularının argümanlarına vurgu yaparak “Öyleyse bugünkü bilimsel kuramlara güvenmek için yeterli gerekçe var mıdır?​”, “Bu tür bir güven dogmatik olmak zorunda mıdır?​” soruları etrafında bilimde şüphenin yerinin ne olduğunu, sahte bilimin bu şüpheye dayanarak dikkate değer görülmesinin olanaklı olup olmadığını bilim tarihinden örneklerle tartıştı. Galileo, Einstein gibi birçok önemli figürden örneklerle sunumda şüphe ve bilimsel bilginini doğruluğu, sistematiği ve kaynakları masaya yatırıldı.

DOĞAL TAŞLAR VE SAHTEBİLİM

Ardından Hidrojeoloji Mühendisi Umut Taha Çapanoğlu’nun “Sahtebilimin Yeni Umudu Doğal Taşlar” konulu sunumuyla devam eden etkinlikte keyifli anlar yaşandı. Çapanoğlu, günümüzde çokça meşhur olan doğal taşları, “astroloji ve enerji” üzerinden bir şifa olarak gösterenlerin argümanlarına bizzat şifalı addedilen doğal taşları sahnede göstererek irdeledi. “Taşlara çeşitli şeyler atfedilmesinin tarihçesi nedir ve temelinde ne yatar?​”, “Bahsedilen enerji gerçekten var mıdır, varsa etkisi nedir?​” soruları ekseninde sunumunu gerçekleştiren Çapanoğlu, sahtebilime dayalı popüler inanışların safsatasını göz önüne serdi.

Etkinlikte bulunan katılımcılar molalarda sunumları tartıştı ve Avcılar, Pangaltı, Kadıköy Evrim Atölyeleri’ne kayıtlarını gerçekleştirerek bilimin ve öğrenmenin peşini bırakmayacaklarını gösterdi. Kayıt esnasında katılımcılar etkinliğe katılımları sayesinde çeşitli hediyelerle buluştu.

SAHTEBİLİMİN İDEOLOJİK TEMELİ

Molanın ardından etkinlik Dr. Gökçe Baydar Çavdar’ın sunumuyla sahtebilim savunucularının sosyal bilimlerde nasıl ele alındığını gösteren “Popüler Sahtebilimin Politik ve İdeolojik Tezahürleri” sunumuyla devam etti. Politik kutuplaşma, ideolojik görüş, ekonomik güvencesizlik ile bilime duyulan güven ve sahtebilimin popülerleşmesi arasındaki ilişkiyi tartışan Çavdar’ın sunumu, bu tartışmayı Türkiye’de sahtebilimin aldığı popüler biçimlerin özgül görünümünü anlamlandırmak için Türkiye’deki ideolojik politik düzlemde konumlandırarak tartıştı. Temel bilimlerde başlayan etkinliği sosyal bilimler ekseninde de tartışan Çavdar katılımcılara farklı bir gözlem edinme imkanı yarattı.

"SERMAYENİN LEHİNE DÜZENLENMİŞ KENTLERDE YIKIM"

Etkinliğin ilk yarısı bu sunumlarla tamamlandı. Yemek molasının ardından ülkemizde birçok ili etkileyen, devletin sorumsuzluğu ve sermayenin rant arzusu nedeniyle bir felakete dönüşen Kahramanmaraş depremi gazeteci ve Yeni E dergisi yazı işleri müdürü Hakkı Özdal’ın “Sermayenin Lehine Düzenlenmiş Kentlerde Yıkım” sunumuyla devam etti. Özdal, siyasi iktidarın sıkça vurguladı “asrın felaketi” ve “kader planı” söylemlerinin sahtebilim ile olan ilişkisini çok yakın ve acı yaşadığımız deprem felaketi üzerinden kurguladı. Devletin yardım için oldukça gecikmesine rağmen mülksüzleştirme operasyonu için aksine oldukça hızlı hareket ettiğine değinen Özdal, büyük sermaye gruplarının ve bağlı inşaat şirketlerinin bölgedeki rolüne dikkat çekti. Devletin zor gücü, dini gruplar, devletin bölgeye yaklaşımı, depremzedelerin durumu ve bölgeyi nasıl incelememiz gerektiğini bölgedeki gözlemleriyle aktaran Özdal, sahtebilimin siyasi iktidarın operasyonlarında nasıl araçsallaştırıldığını örneklerle irdeledi.

2. Şişli Evrim Günlerinin son oturumu Prof. Dr. Ergi Deniz Özsoy ve Dr. Çağatay Tarhan’ın ortak gerçekleştirdiği “Evrim Karşıtlığının Bilim Kisvesi ve Akıllı Tasarım” sunumu oldu. Sunumda dünyaya ilişkin bilgi edinme yöntemi olarak bilimsel bilginin üretilme zemini ve yönetiminim temel esaslarına değinilerek akıllı tasarımın nenden bilimsel alan içinde bulunmadığı ve bulunamayacağını anlatan Özsoy ve Tarhan, sunumlarında akıllı tasarımın geçirdiği tarihsel süreç ve bilimsel alandaki gelişmelerle birlikte akıllı tasarım argümanlarının izlediği seyrini ele aldı.

Sunumların gerçekleşmesinin ardından katılımcılar, Prof. Dr. Haluk Eyidoğan’ın Ginko Bilim’den çıkan “Deprem: Afete Dönüşen Bir Doğa Olayı” kitabını Eyidoğan’a imzalatma fırsatını buldu.

2. Şişli Evrim Günleri’nin son günü de bugün (9 Nisan Pazar) Şişli Cemil Candaş Kültür Merkezinde devam etti. (İstanbul/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Ekvador'daki toprak kaymasında can kaybı 33'e yükseldi

SONRAKİ HABER

Polis ablukasındaki Mescid-i Aksa'da gerginlik sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa