Tüm emek örgütlerine ortak 1 Mayıs çağrısı: Sorumluluktan kaçmayın
Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, mevsimlik ÇAYKUR işçileriyle düzenlediği açıklamada "Tek bir 1 Mayıs anlayışına karşı duracağız. Kimse sorumluluktan kaçamaz, gün birlik olma günüdür” dedi.
DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’ın tüm yurtta ortak ve kitlesel kutlanmasının önemine dikkat çekti. 1 Mayıs’ı silikleştirecek, işçilerin alanlarda olmasını engelleyecek her tutuma karşı çıktıklarını dile getiren Aslan, “Tek bir 1 Mayıs anlayışına karşı duracağız. Kimse sorumluluktan kaçamaz, gün birlik olma günüdür” dedi.
Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, mevsimlik ÇAYKUR işçileriyle birlikte sendikanın Rize Temsilciliğinde bir basın toplantısı düzenledi. Aslan açıklamasında ÇAYKUR işçilerinin yaşadığı sorunları ve 1 Mayıs kutlamasındaki tutumlarını aktardı.
Konfederasyon olarak 2023 1 Mayıs’ını tüm yurtta en yaygın, kitlesel olarak kutlayacaklarını dile getiren Aslan, “Yönetim kurulumuz ve başkanlar kurulumuz sonuç bildirgesinde bunu ilan etti. Sadece tüm yurtta en yaygın ve kitlesel değil; tüm emek örgütleriyle, emek dostlarıyla, emekten, demokrasiden, barıştan yana olan tüm güçlerle birlikte, ortak gerçekleştireceğiz. 1 Mayıs meydanlarında işçi sınıfının ekonomik, sendikal, sosyal ve demokratik taleplerini haykıracağız” dedi.
"ENGELLEYİCİ TUTUMLARIN KARŞISINDA OLACAĞIZ"
Bu kapsamda bütün emek ve meslek örgütlerini sorumluluk almaya çağıran Aslan şöyle devam etti: “Gün tüm ülke sathında birleşme ve taleplerimizi birlikte haykırma günüdür. Birleşik bir mücadeleden yana olma günüdür. Hiçbir emek örgütü, meslek örgütü bu sorumluluktan kaçamaz, kaçmamalı. Depremde yaşanan acıların yasını tutarken, aynı zamanda mücadelemizi sürdüreceğiz. DİSK, KESK, TTB, TMMOB dışındaki emek ve meslek örgütlerinin 1 Mayıs sürecini silikleştirecek, akamete uğratacak, işçilerin meydanlara inmelerini engelleyecek her türlü tutumunun karşısında olacağız. ‘Tek bir 1 Mayıs’ anlayışına karşı duracağız. Ülkemizde en yaygın, kitlesel, birleşik 1 Mayıs için bugünden kollarımızı sıvıyoruz, 1 Mayıs hazırlıklarımıza başlıyoruz.”
Karadeniz’de de başta Rize olmak üzere, Artvin, Trabzon olmak üzere alanlarda olacaklarını dile getiren Aslan, “Gücümüzün olduğu her yerde başta ÇAYKUR işçileri olarak, tüm işçi kardeşlerimizle alanlarda olacağız. Başta Rize olmak üzere tüm emek ve meslek örgütlerine çağrımız gelin birleşik, kitlesel 1 Mayıs için güçlerimizi birleştirelim. Güvenli bir gelecek, insanca yaşam için, Günde 7 saatlik iş günü, haftada beş iş günü için, geçinebileceğimiz, yeter bir ücret için, zorunlu mesaiye, mobbinge hayır demek için, eşit işe eşit ücret için, iş yerlerinde kreş hakkı için, sendika ve serbest örgütlenme hakkı için gücümüzü gösterelim. Mevsimlik ÇAYKUR işçilerinin talebi için, çayın gerçek değerinde alınması için, 1 Mayıs’ta işçi kardeşlerimizle birlikte sendikamız DİSK/Gıda-İş pankartı altında yan yana gelelim, omuz omuza yürüyelim” dedi.
ÇAYKUR İŞÇİSİ HÂLÂ KADRO BEKLİYOR
Basın toplantısında ÇAYKUR işçilerinin sorunlarına değinen Seyit Aslan, “Yıl olmuş 2023, ÇAYKUR işçileri hâlâ kadrosuz ve güvencesiz çalışmaya devam ediyor” dedi. İşçilerin 5 ay 29 gün çalışıp 12 ay geçinmek zorunda kaldığını aktaran Aslan, “5 ay 29 gün çalışıp 12 ay elektrik, su, gaz faturası ödüyor. Kira ödüyor, çocukların eğitim ve sağlık giderini karşılıyor. Mevsimlik işçi tatile gidemiyor, gelecek hayali kuramıyor. Ailesiyle dışarıda gönlünce yemek yiyemiyor. Ev alamıyor, kira ödeyemiyor. Alışveriş yaparken en ucuzunu almak zorunda kalıyor. Açlık sınırının altında ücretle geçinmeye çalışıyor. Bu böyle gitmez” dedi.
14 Mayıs seçimlerine sayılı günler kaldığını ifade eden Aslan şunları söyledi: “İktidar her gün müjdeler veriyor. Ama ÇAYKUR işçisine bir türlü müjdeli haber gelmiyor. 10 bin ÇAYKUR işçisi devletin sırtında kambur olarak görülüyor. ÇAYKUR’u milyarlarca lira zarara uğratanlar, mevsimlik işçiye kadro hakkını çok görüyor. Atı alan Üsküdar’ı geçerken, yetkili olduğunu iddia eden sendika, işçilerin zorlamasıyla göstermelik açıklama yapıyor. Kadromuzun peşindeyiz, almadan mücadelemizi bitirmeyeceğiz. Buradan bir kez daha sesleniyoruz. Mevsimlik ÇAYKUR işçisi kadro istiyor! İyileştirme değil, süre uzatma değil, kadro istiyoruz.”
DİSK ve Gıda-İş olarak tüm güç ve imkanlarla kadro hakkı elde edilinceye kadar mücadele edeceklerini belirten Aslan, “Amasız, fakatsız, ayrımsız tüm ÇAYKUR mevsimlik işçilerine kadro istiyoruz. ÇAYKUR işçisine kadro almak, birlikte mücadele etmek boynumuzun borcudur. 14 Mayıs’tan sonra kim iktidar olursa olsun, ÇAYKUR işçisinin kadro mücadelesi sürecektir. Buradan bir kez daha mevsimlik işçi kardeşlerimize çağrımız, gelin birleşelim, birlikte kazanalım, mevsimlik ÇAYKUR işçisi kazansın. Karadeniz halkı kazansın” dedi.
"KAMUDA VERİLEN TİS TASLAĞI KABUL EDİLEMEZ"
Kamuda 2023-2024 yılını kapsayacak toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin de 1 Ocak tarihi itibarıyla resmi olarak başladığını hatırlatan Aslan, “Türk-İş ve Hak-İş kamu sözleşmeleri için ortak taslak verdiler. Verilen taslaklarda belirlenen taban ücret açlık sınırında. Son bir yılda temel gıda ürünlerine yüzde 300 zam gelirken, soğanın kilosu 35 TL olurken, açlık sınırında ücret teklifi kabul edilemez. ÇAYKUR işçileri zaten açlık sınırının altında çalışırken, bu taslak kabul edilemez. İki yıllık süreçte patlayan enflasyon, raflardaki fahiş fiyatlar, sağanak gibi yağan zamlar ücretlerimizi kar gibi eritti. TİS taslağı hazırlanırken tek bir işçiden görüş almayan bu anlayışın işçiye vereceği hiçbir şey kalmamıştır, ÇAYKUR işçisi kendi göbeğini kendi kesmelidir. Yoksulluk sınırının üzerinde bağıtlanmayan bir sözleşmenin işçilerin refahını büyütmesi mümkün değildir” diye konuştu. (Rize/EVRENSEL)